Nicolaie Tudor, maestru în arte marţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolaie Tudor practică artele marţiale de peste 40 de ani. Foto: Daniela Bumb
Nicolaie Tudor practică artele marţiale de peste 40 de ani. Foto: Daniela Bumb

Profesor de design vestimentar, Nicolaie Tudor practică de mai bine de 40 de ani artele marţiale. „Sensei“ de Aikido şi Kyokushin, îndrumă paşii celor care vor să acceadă spre calea armonizării energiei ca şi formă de cunoaştere.

Profil:
Născut la: 2 decembrie 1947, Tăşad, Bihor
Studii: Institutul Nicolae Grigorescu, Facultatea de Arte Plastice Bucureşti
Familie: trei copii şi o nepoată

Actualmente profesor de design vestimentar în cadrul Liceului de Muzică şi Arte Plastice din Alba Iulia, Nicolaie Tudor este pasionat de artele marţiale japoneze. Şi-a desăvârşit tehnica alături de maeştri japonezi.

Pasiune născută de eroii din poveste

Nicolaie Tudor a renunţat la Bucureşti şi s-a stabilit la Alba Iulia în anul 1985. De atunci, încearcă să transmită generaţiilor tinere experienţa dobândită în mai multe segmente de producţie, creaţie şi cercetare. Pasiunea pentru artele marţiale o are din copilărie. „Totul a început cu nişte cărţi de poveşti chinezeşti pe care le citeam prin clasa a doua şi care m-au făcut să-mi doresc să am haine şi maniere frumoase, să învăţ să mă comport ca eroi din poveste, să fac lucruri asemănătoare“, îşi aminteşte cu nostalgie Nicolaie Tudor.

Maestru în Aikido şi Kyokushin

De-a lungul timpului s-a antrenat cu instructori din Ungaria, maeştri din Anglia, SUA şi chiar Japonia. „M-am antrenat cu Masatake Fujita, cel care l-a avut ca şi profesor pe întemeietorul aikido-ului, Morihei Ueshiba. A fost o mare onoare pentru mine, mai ales când acesta a venit la Alba Iulia“, a spus senseiul albaiulian.

Acesta deţine mai multe centuri negre. „Sunt o persoană care ştie puţin mai mult decât un elev obişnuit şi care se antrenează puţin mai mult decât un elev. Sunt în zona nivelului de centuri negre, nivele care sunt recunoscute de federaţiile japoneze. Nu e important numărul centurilor, acestea sunt lucruri de suprafaţă“, a mai spus Nicolaie Tudor.

Singurul club de Aikido din Alba

Din anul 1997, Nicolaie Tudor a pus bazele „A.S. Budo Apulum Alba Iulia“, singurul club de Aikido din judeţ. „Suntem afiliaţi la Federaţia română de Aikido şi la Fundaţia Română Aikido Aikikai. Am organizat diferite întâlniri şi seminarii, inclusiv cu participare internaţională. În tot acest timp ne-am descurcat prin forţe proprii, iar oamenii care au trecut prin această sală de antrenamente au devenit adevărate exemple pentru comunitate“, a mai spus senseiul.

În anul 2008, a organizat Campionatele naţionale ale României la Alba Iulia, iar anul trecut competiţia a fost mutată în ultimul moment la Cluj-Napoca, autorităţile locale invocând lipsa spaţiului.  „Aveam nevoie din partea autorităţilor de un prijin de 2.000 de lei pentru a premia 47 de copii. Nu am primit banii. În ciuda eforturilor noastre de a-i convinge pe elevi că trebuie să fie serioşi în tot ceea ce fac, avem exemple negative în care este promovată superficialitatea, minciuna, lucruri care nu au nimic comun cu educaţia“, a mai precizat Nicolaie Tudor.

Cui se adresează Aikido?
N.T.
: „Se adresează tuturor celor care doresc să se autounoască, să se educe. Nu are vârstă. În Aikido nu există competiţii. Nu aş sfătui un practicant să intre în sistemul competiţional, pentru că oricât de atrăgătoare ar fi ideea de a fi campion, performanţa distruge. Nu sunt de acord ca la 30 de ani să fii o legumă. Merg pe ideea că artele marţiale sunt un sistem în care evoluezi atât  fizic cât şi pshihic. Diplomele şi trofeele nu valorează nimic raportat la sănătate. Totuşi, cei care doresc, pot practica Kyokushin, sunt suport pentru K1“.

Cum se împacă artele marţiale cu designerul vestimentar?
N.T.
: „Ambele promovează armonia. În primăvară, îmi susţin gradul didactic unu şi vreau să valorific unele planşe cu costume de epocă din perioada Art nouveau, 1890-1912.  Designerul care îmi place cel mai mult e poporul român, avem cele mai frumoase porturi tradiţionale“.

Ce-i place: „Îmi place viaţa. Vreau să mă bucur cât pot de acest dar. Iar atunci când Dumnezeu îmi va pregăti altceva, vreau să mă ia de pe tatami, salteaua de antrenament.“

Ce nu-i place: „Dacă îţi place viaţa, trebuie să o accepţi cu toate lucrurile pe care aceasta ţi le oferă. Când faci un lucru cu sufletul, treci peste tot. Faptul că te doare ceva sau că unii oamenii au ajuns acolo unde nu ar trebui, faptul că foarte mulţi nu au înţeles nimic din ceea ce se întâmplă în jurul lor şi acţionează împotriva fiinţelor lăsate de dumnezeu, aceastea sunt lucruri care nu-mi plac“.



Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite