Niciun vinovat pentru morţii şi răniţii Revoluţiei din Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Revoluţionarii şi-au adus aminte de evenimentele de acum 20 de ani
Revoluţionarii şi-au adus aminte de evenimentele de acum 20 de ani

Revoluţia din decembrie 1989 a avut consecinţe sângeroase şi în Alba. 23 de persoane au murit în evenimentele de atunci, iar alte 111 au fost rănite. Cel puţin în cazul morţilor din Alba Iulia nu a fost găsit niciun vinovat cert.

Au fost arestaţi la vremea respectivă conducătorii Securităţii, dar nu au fost condamnaţi. Este vorba în principal de maiorul Ghiorghe Lupeş, fost şef al Securităţii din Alba în decembrie 1989 şi de locotenent-colonelul Florian Brihac.

„Au stat în închisoare un an de zile după care li s-a dat drumul. În perioada 1991 – 1992 s-a înregistrat o coagulare a forţelor de securitate comunistă pe scena politică românească, lucru ce a facilitat o asemenea evoluţie a proceselor“, a spus Mihai Babiţchi, liderul Revoluţiei de la Alba Iulia.

Revoluţie anti-comunistă

Babiţchi este cel care în dimineaţa zilei de 22 decembrie 1989, pe treptele din faţa actualului Palat Administrativ, a citit în faţa a mii de oameni ieşiţi în stradă platforma-program a partidului creat în noaptea precedentă: Frontul Patriotic Libertatea. Documentul cuprindea o listă de 11 revendicări care au fost prezentate dimineaţa primului secretar Ioan Savu. Ulterior, acesta a predate paşnic puterea revoluţionarilor.

„În acea noapte am scris acea platformă-program între orele 5.00 şi 7.00 în propriul meu apartament, în bucătărie, păzit de cinci tineri, care m-au însoţit ca să nu fiu arestat. A doua zi de dimineaţă am citit în faţa mulţimii, care plângea de bucurie, platforma-program şi abdicarea lui Ioan Savu. Revoluţia de la Alba Iulia a fost una anti-comunistă prin excelenţă şi nu anti-ceauşistă“, a afirmat Mihai Babiţchi.

Revoluţionari condamnaţi la Cugir

Spre deosebire de Alba Iulia, la Cugir, unde au murit şase persoane, au existat condamnări definitive la ani grei de închisoare. Trei bărbaţi găsiţi vinovaţi în linşarea comandantului Miliţiei Cugir, Valentin Pop, şi a subofiţerului Ilie Staicu, au primit între 10 şi 13 ani de închisoare.

În anul 2002 au fost condamnaţi Adrian Carica şi Aurel Mihu, iar în anul 2003, Dumitru Sivera. Tot în cazul evenimentelor de la Cugir a mai fost condamnat la 16 ani de închisoare maiorul de Securitate din Sibiu, Emil Blaj, după o percheziţie în casa unui muncitor de la Uzina Mecanică, care a fost ucis prin împuşcare în gât.


Astăzi, la Alba Iulia au avut loc ceremonii de comemorare a morţilor din Revoluţie. Participanţii, în majoritate foşti revoluţionari, au depus coroane de flori în locurile unde au avut loc momentele principale ale evenimentelor de acum 20 de ani. Cu această ocazie, Mihai Babiţchi şi-a lansat ediţia revizuită şi adăugită a cărţii „Revoltă în labirint: Decembrie 1989“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite