Nereguli în sistemul sanitar din Alba sancţionate cu amenzi şi sesizări la poliţie

Nereguli în sistemul sanitar din Alba sancţionate cu amenzi şi sesizări la poliţie

Spitalul din Abrud

Angajaţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Alba au efectuat mai multe controale în două  spitale pentru a analiza modul în care sunt respectate contractele de furnizare a serviciilor medicale. De asemenea, a fost verificată şi activitatea unei farmacii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Astfel, în ceea ce proveşte serviciile medicale spitaliceşti s-au desfăşurat trei controale la Spitalul Orăşenesc Abrud şi un control la Spitalul Orăşenesc Cugir.

Paturi în plus la Abrud

La Abrud, în urma verificarilor efectuate s-a constatat că nu au putut fi justificate internarile unor pacienţi care nu se regăseau pe secţiile şi compartimentele spitalului în momentul controlului. De asemenea s-a constatat căa în data de 01.07.2011, in momentul efectuarii controlului, au fost efectuate un numar mare de externări.

„În urma verificarilor efectuate s-a constatat că în spital există faptic şi sunt utilizate un numar de 102 paturi, deci 17 paturi în plus faţă de structura organizatorică aprobată, respectiv 16 paturi în plus la compartimentul Medicina internă şi 1 pat în plus la Compartimentul Chirurgie generală. S-a decis reţinerea unei sume în cuantum de 28.419 lei calculată prin aplicarea unui procent de 9% la valoarea de contract din luna august 2011 şi imputarea sumei de 45.856 lei, ce reprezintă contravaloarea unui numar de 32 cazuri de bolnavi ce figurau internaţi şi care nu erau prezenţi în spital în momentul acţiunii de control“, se afirmă într-un document făcut public de CAS Alba.

Cheltuieli mărite de personal la Cugir

La Spitalul Orasenesc Cugir s-a urmărit aceeaşi tematică de control şi s-au constatat următoarele:
- pe primele 7 luni din anul 2011, cheltuielile de personal reprezintă 78,71% din totalul fondurilor primite de la CAS şi DSP, înregistrîndu-se o depăşire de 8,7 procente faţă de prevederile din Legea 95/2006

- există numeroase cazuri unde nu se trece în timp util diagnosticul la internare şi diagnosticul la 72 ore, fapt pentru care s-a aplicat sancţiunea reţinerii unei sume calculată prin aplicarea unui procent de 1% la valoarea de contract aferente lunii septembrie 2011, respectiv 3.909 lei.

Nereguli la o farmacie din Alba Iulia


Verificările au vizat şi farmacia S.C. TERRA PRIMA S.R.L. unde s-a constatat că pentru mai multe medicamente, există diferenţe majore între stocul final al lunii anterioare, aflat în evidenţa farmaciei şi stocul iniţial, la aceleasi tipuri de medicamente, luna următoare. Ca urmare a acestui fapt s-au verificat stocurile potrivit balanţei cantitativ – valorice, în fiecare lună şi a fişei produsului medicamentos pe perioada 01.05.2010 – 07.03.2011.                 

Stocul iniţial al lunii următoare, aşa cum este prevăzut în balanţa cantitativ – valorică  pentru acelaşi produs, nu corespunde cu stocul final al lunii anterioare asa cum rezultă din balanţa cantitativ – valorică a lunii următoare. Aceleaşi constatări se desprind din analiza fişei produsului medicamentos, stocul de la sfârşitul lunii, nu corespunde cu stocul produsului respectiv la începutul lunii următoare.

Pentru anumite produse medicamentoase, de acelaşi tip, concentraţie şi cu acelaşi preţ, deşi produsul există încă în stoc la momentul unei noi aprovizionări, se întocmeşte o nouă fişă a produsului, motiv pentru care nu se poate urmări o cronologie a înregistrărilor. „Ca urmare a celor constatate a fost sesizat Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie a Judeţului Alba“, se mai afirmă în documentul CAS.

citeste totul despre: