Muncitorii de la fabricile de armament din Cugir au ieşit din nou în stradă. De trei zile nu se mai lucrează VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muncitorii au organizat un marş de protest prin oraş. Foto: ziarulunirea.ro
Muncitorii au organizat un marş de protest prin oraş. Foto: ziarulunirea.ro

La Cugir continuă protestul angajaţilor din industria de armament. De aceast dată, au ieşit în stradă angajaţii de la ambele societăţi, Uzina Mecanică şi Fabrica de Arme.

Este a treia zi în care oamenii de la Uzina Mecanică au ieşit în afara fabricii, nemulţumiţi de salarii şi condiţiile de muncă. De data aceasta, s-au reunit într-un protest comun cu colegii lor de la Fabrica de Arme.

Câteva sute de oameni au pornit printr-un marş prin oraş. Oamenii spun că vor continua protestele până le vor fi rezolvate solicitările. Acţiunile de protest s-au desfăşurat fără ca cineva din administraţia judeţeană sau guvern să exprime un punct de vedere sau să dorească se se întâlnească cu oamenii.

Angajaţii de la fabricile din Cugir sunt neglijaţi intenţionat de autorităţi, care lasă responsabilitatea negocierilor exclusiv la nivelul conudcerii celor două companii de stat. Prezent marţi la Cugir, Constantin Bucuroiu, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică, le-a spus muncitorilor că cel mai bine ar fi ca o delegaţie a muncitorilor să meargă la Bucureşti, la Ministerul Economiei.

Luni, la Uzina Mecanică au avut loc discuţii cu membrii consiliului de administraţie, care au propus doar o majorare cu 6,5% a salarilor. Oamenii doresc o creştere cu 30%. Singura cerere care a fost rezolvată de către conducere sunt voucherele de vacanţă care vor fi date angajaţilor până la sfârşitul lunii martie. De asemenea, s-a promis îmbunătăţirea condiţiilor de muncă. Conducerea societăţii le-a cerut protestatarilor o perioadă de ”time-out” până în 25 februarie 2022.

La nivelul Romarm ar urma să se aprobe un buget care ar putea permite majorarea salariilor cu un procent mai mare. Salariaţii aflaţi în faţa societăţii au declarat că nu vor respecta acest ”time-out” şi vor protesta până când revendicările lor vor fi rezolvate integral.

Pe lângă majorarea salariilor cu 30%, celelalte doleanţe se referă la acordarea sporurilor de toxicitate şi condiţii grele; voucherele de vacanţă să fie acordate în luna martie; acordarea unei mese calde şi asigurări medicale plătite de către angajator. Oamenii mai doresc să lise recunoască condiţiile speciale de muncă, începând cu anul 2001.

Protestele angajaţilor au început vineri, când au avut loc două proteste spontane la ambele fabrici de armament, Uzina Mecanică  şi Fabrica de Arme. Acţiunile de protest au avut loc la o zi după ce angajaţii au primit restul de plată, bani din care, spun ei, pot să acopere doar cheltuielile cu căldura şi electricitatea. Mulţi dintre muncitori primesc în mână mai puţin de 2.000 de lei. Angajaţii au spus că nu au mai avut o majorare salarială de doi ani.

Vă mai recomandăm:

 

Comuna săracă din Apuseni care stă pe un munte de aur. Situaţia dificilă în care a ajuns Roşia Montană

 

Protestul de la Uzina Mecanică Cugir. Eşec în negocierile dintre sindicat şi conducere. S-a cerut un „time-out” până în 25 februarie VIDEO

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite