Motivarea unui dosar falsificat de procurori: „Inculpaţii au ştiut că Traian Berbeceanu este o persoană nevinovată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a finalizat motivarea deciziei pronunţate în dosarul în care doi foşti procurori de la DIICOT Alba Iulia şi un poliţist au fost condamnaţi la pedepse cu executarea pentru fabricarea de probe împotriva comisarului şef Traian Berbeceanu, fost comandant al BCCO Alba Iulia. Motivarea a fost finalizată după aproape 10 luni şi are 800 de pagini.

Motivarea deciziei judecătorilor de la ÎCCJ permite trecerea dosarului în următoarea fază, cea de apel, formulat de către majoritatea părţilor din dosar.  

"Este demonstrat dincolo de orice îndoială că inculpaţii au ştiut că Traian Berbeceanu este o persoană nevinovată. Dar au denaturat adevărul, că să îl îndepărteze de la şefia Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate", se afirmă în motivare potrivit stirileprotv.ro. 

Cu alte cuvinte inculpaţii Ioan Mureşan (fost procuror şef DIICOT Alba Iulia), Nicolaie Cean (fost procuror DIICOT Alba Iulia) şi Alin Muntean (fost poliţist BCCO Alba Iulia) au cunoscut faptul că şeful Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate nu a săvârşit infracţiunile de care era acuzat, dar au acţionat în aşa fel încât poliţistul să fie incriminat, reţinut, arestat preventiv şi, implicit, schimbat de la conducerea Brigăzii. Demersul a avut succes. Traian Berbeceanu a fost arestat preventiv pentru 33 de zile în toamana anului 2013. A fost nevoie de mai bine de o lună de zile pentru ca un judecător de la ÎCCJ să îşi dea seama că probele din dosar au un mare semn de întrebare.

”Inculpaţii au acţionat coordonat pentru obţinerea unor declaraţii încriminatoare la adresa lui Berbeceanu, fiind folosite în tactică metode de ascultare metode nelegale, de formulare a unor întrebări sugestive, în perioade de stres ale martorilor, prin expunerea acestora la o zarvă excesivă", se mai susţine în motivare. Probele împotriva comisarului şef Traian Berbeceanu au fost obţinute aproape exclusiv prin intimidarea martorilor, dar şi prin utilizarea unor metode ilegale care, în realitate, nu pot fi folosite de către niciun anchetator.

  

"Procurorii Mureşan şi Muntean (poliţist - n.a.), dar şi procurorul Cean, ar fi făcut presiuni asupra a zeci de persoane, suspecţi sau rude ale acestora, să dea declaraţii împotriva lui Berbeceanu. Martorii primeau promisiuni care vor avea diferite beneficii, alţii, cercetaţi deja în dosare penale, favoruri judiciare în propriile dosare, iar cei care refuzau să coopereze erau ameninţaţi", se mai consemnează în motivarea instanţei. Din rechizitoriu rezultă că aceste favoruri erau, în principal, vizite ale membrilor familiei pentru martorii arestaţi, precum şi promisiunea că dosarul în care erau anchetaţi va fi soluţionat într-o variantă cât mai favorabilă. 

Anchetatorii comisarului Berbeceanu, condamnaţi cu executare

Prima decizie în acest dosar a fost pronunţată în 30 iunie 2016. Traina Berbeceanu a fost achitat pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, sprijinire a unui grup infracţional organizat prevăzută, spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la delapidare, fals în declaraţii.

Fostul procuror Ioan Mureşan Mureşan Ioan a primit 7 ani de închisoare pentru represiune nedreaptă, abuz în serviciu şi fals intelectual. Poliţistul Alin Mirel Muntean a fost condamnat la 4 ani de îcnhisoare cu executare pentru represiune nedreaptă şi fals intelectual. Ex-procurorul Nicolaie Ioan Cean a primit 2 ani cu executare pentru complicitate la infracţiunea de represiune nedreaptă.

ioan muresan

Ioan Mureşan a fost şeful DIICOT Alba în perioada instrumentării dosarului împotriva lui Traian Berbeceanu

Iniţial, dosarul a avut două părţi, iar inculpaţii au fost trimişi în judecată separat: lotul ”Berbeceanu” de către DIICOT la Tribunalul Bucureşti, iar lotul ”Mureşan” de către DNA la ÎCCJ. Judecătorul de la instanţa supremă a decis conexarea celor două cauze într-un singur dosar care a rămas să fie judecat, atât pe fond cât şi în apel, la ÎCCJ. În cei doi ani cât a durat prima parte a procesului au fost audiaţi circa 100 de martori, o parte dintre inculpaţii care au dorit să mai facă declaraţii suplimentare şi au fost administrate mii de pagini de probe, atât în apărare cât şi în acuzare. 

În rechizitoriu se afirmă că Mureşan, Muntean şi Cean au desfăşurat “activităţi infracţionale extrem de elaborate”, subtil şi atent construite, prin folosirea cu rea-credinţă a funcţiei şi a instrumentelor procedurale, “rezultatul final constând în colectarea unui material probator cu aparenţă de legalitate şi temeinicie, folosit pentru punerea sub inculpare şi reţinerea părţii vătămate Traian Berbeceanu, scopul principal decelat în anchetă fiind cel al înlăturării acestuia din funcţia deţinută şi al intrării în posesia materialelor compromiţătoare pentru oamenii legii, pe care cel vizat le-ar fi deţinut".

Berbeceanu, reţinut şi arestat pe baza unor probe false

În urma acestor probe false, poliţistul a fost reţinut şi, ulterior arestat preventiv, pentru ca, în final, să fie trimis în judecată de către DIICOT. DNA afirmă că documentele care au stat la baza începerii urmăririi penale, reţinerii şi arestării preventive a comisarului Berbeceanu au fost false. Este vorba despre declaraţii obţinute prin întrebuinţarea de ameninţări, promisiuni sau favoruri; declaraţii luate unor persoane aflate în relaţii de adversitate notorie cu Berbeceanu Traian; declaraţii conţinând adăugiri sau deformări ale susţinerilor persoanelor audiate; declaraţia inculpatului Cean Nicolaie audiat cu identitate protejată; procese-verbale întocmite de inculpatul Muntean Alin, despre care a cunoscut că au conţinut fals sau trunchiat; documente fără relevanţă probatorie. Martorii folosiţi la instrumentarea dosarului şi-au modificat semnificativ declaraţiile în instanţă, susţinând că au fost forţaţi să afirme lucruri neadevărate despre comandantul BCCO Alba Iulia.

Citiţi şi:

Comisarul Traian Berbeceanu, achitat în dosarul inventat de procurori. „Duşmanul” său, fostul şef de la DIICOT Alba Iulia, a primit 7 ani de închisoare

 

Anchetatorii comisarului Berbeceanu, trimişi în judecată. Procurorul Ioan Mureşan este acuzat de represiune nedreaptă şi abuz în serviciu

 

Fostul comandant al BCCO Alba Iulia, trimis în judecată. Comisarul Traian Berbeceanu este acuzat că a luat mită o maşină de 20.000 de euro

     

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite