Monica Sima, profesoara specializată în volei, înot, scrimă și fotbal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monica Sima predă înotul de 22 de ani și a dat județului Alba o dublă campioană națională, în probele de 50 și 100 fluture. S-a dovedit a fi o talentată sportivă încă din copilărie.

Data nașterii: 26 noiembrie 1954, localitatea Rădești, județul Alba
Educație: Academia de Educație Fizică și Sport București, Facultatea de Drept din cadrul Universității "1 Decembrie 1918" Alba Iulia
Starea civilă: văduvă, fără copii


A făcut școala generală în Rădești și spune că a avut profesori care s-au preocupat în mod permanent de educația fizică a elevilor. „Când eram în clasa a VII-a, am fost singura din județul Alba care a obținut la atletism insigna «Cercurile olimpice» pentru performanța realizată la proba de alergare de 50 metri plat. Am scos timpul de 8,5 secunde“, povestește profesoara.

Căpitan la echipa de volei Universitatea București

Tot în școala generală a făcut handbal și mai apoi volei, sport în care a dovedit reale calități. „Am continuat voleiul și în liceu. Cu formația Colegiului «Avram Iancu» din Aiud am intrat în divizia școlară, iar la «Cupa Tineretului», organizată la Timișoara în anul 1973, am obținut cu echipa locul întâi pe țară. Eu jucam pe postul de trăgător și am fost desemnată cea mai bună trăgătoare a turneului“, afirmă Monica Sima.

Doi ani mai târziu, a fost cooptată în selecționată de volei a județului. „În această selecționată, cu care am ocupat locul întâi pe țară la «Cupa Congresului» organizată la București, am fost trei sportive din Rădești, eu, sora mea și ridicătoarea“, își aduce aminte profesoara.

Studentă la Academia de Educație Fizică și Sport, a evoluat cu brio la echipa de volei Universitatea București, în liga a doua, formație la care a fost căpitan de echipă. În facultate  s-a specializat în înot, sport căruia avea să i se dedice, fiind, de 22 de ani, profesoară de înot la Liceul Sportiv din municipiul reședință de județ. Dar Monica Sima nu are specializare doar în înot, ci și în alte trei discipline sportive: volei, scrimă și fotbal. În afară de atletism, volei și handbal, profesoara a practicat în liceu și fotbalul.

Fundaș central în echipa de fotbal a liceului

„Jucam în echipa liceului, cu formații similare din Alba Iulia, Blaj și Cluj Napoca. Evoluam pe postul de fundaș central. Puteam să fiu și atacant, dar nu prea aveam apărare și preferam să joc în spate. Cred că într-un meci de fotbal defensiva este foarte importantă“, spune polisportiva.

Dintre toate sporturile pe care le-a practicat, înotul și voleiul îi sunt cele mai apropiate. La înot, stilul liber îi place cel mai mult. „În facultate, la cursurile de specializare de la Sulina, am participat la un concurs. Am înotat în mare și la stilul liber le-am bătut pe toate colegele de grupă“, afirmă zâmbind.
De mai bine de două decenii profesoară de înot, Monica Sima spune că baza de selecție din Alba Iulia este mai mică, în comparație cu orașele mari ale țării. Și totuși, în urmă cu trei ani o tânără sportivă pe care a antrenat-o a obținut titlul de campioană națională.

„Născută în anul 1995, Brândușa Cacovean a ieșit de două ori campionaă națională la probele de 50 metri fluture și 100 metri fluture, iar la proba de 200 metri fluture a obținut medalia de argint“, afirmă Monica Sima. Potrivit profesoarei, performanța în înot depinde mult și de orarul școlar al tânărului sportiv, dar și de concepția părinților. „E și problema materială la mijloc. Cu excepția Dianei Mocanu, care e campioană olimpică, puțini sportivi români s-au putut realiza din înot“, conchide profesoara.

Care a fost cea mai mare realizare profesională?
M.S.: Titlurile de campionă națională ale Brândușei Cacovean sunt, din punctul meu de vedere, cea mai mare realizare profesională a mea. Mă bucură, însă, foarte mult, și faptul că trei dintre elevii mei sunt acum profesori de înot la Bazinul Olimpic. E vorba de Codruța Ciucă, Simona Tătar și Gabriel Jurcă. Lucrăm împreună la orele de inițere a copiilor. E pentru mine o mare satisfacție că am reușit să le insuflu dragostea pentru înot. Pentru mine contează foarte mult acest lucru.

Ce-i place: „În afară de înot, pasiune pe care am transformat-o în profesie, îmi place să dezleg rebusuri și să joc scrabble. Îmi plac, de asemenea, foarte mult florile. Apreciez oamenii fair-play.“

Ce nu-i place: „Îmi displac minciuna, aroganța și lipsa de civilizație. Nu în ultimul rând, mă deranjează persoanele care urmăresc cu exces de zel doar propriul interes.“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite