Mocăniţa Apusenilor şi-a reluat cursele turistice între oraşele Câmpeni şi Abrud FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trenul Mocăniţa a plecat din nou la drum pe traseul turistic dintre Câmpeni şi Abrud
Trenul Mocăniţa a plecat din nou la drum pe traseul turistic dintre Câmpeni şi Abrud

În fosta gară din Câmpeni a avut loc sâmbătă, 19 iunie, deschiderea oficială a sezonului Mocăniţei Apusenilor, care va circula pe traseul Câmpeni-Abrud şi retur.

În gara din oraşul Câmpeni, care pe vremuri aduna sute de călători care mergeau spre localităţile de pe Valeea Arieşului, a fost deschisă cu această ocazie şi o expoziţie feroviară.

Pasionaţii de cale ferată îngustă pot admira nu mai puţin de 10 vehicole feroviare, locomotive şi vagoane. Ca o noutate, începând cu acest an, plecările mocăniţei sunt din Câmpeni, pentru a fi mai accesibile pentru turiştii care vin din Arieşeni.

„Împreună cu colegii primari din Abrud şi Roşia Montană şi cu susţinerea Consiliul Judeţean Alba ne vom implica şi vom dezvolta această atracţie turistică. Turiştii dar şi locuitorii din Câmpeni şi zonele învecinate sunt aşteptaţi să se bucure de plimbările cu trenuleţul de epocă”, a transmis primarul oraşului Câmpeni, Cristian Dan Paşca.

mocanita apuseni

Vechea mocăniţă în halta Poşaga la începutul anilor '90

De trei ori pe zi, sâmbăta şi duminica, la orele 10:00, 13:00 şi 16:00, micul trenuleţ va pleca spre Abrud şi înapoi. Tariful este de 35 lei pentru adulţi şi 20 lei pentru copii. Capacitatea trenului este de 100 de locuri. Rezervările se fac la tel. 0730.759993.

mocanita apuseni

Primii turişti din 2021

Calea ferată îngustă traversa o parte din Munţii Apuseni pe Valea Arieşului, în lungime de 94 de kilometri, între oraşele Turda şi Abrud. Timp de 86 de ani a reprezentat principala cale de transport marfă şi călători pentru locuitorii zonei. A fost desfiinţată în anul 1998 din motive de rentabilitate economică, punând punct unui simbol al Ţării Moţilor.

mocanita apuseni

Mocăniţa s-a dat în funcţiune oficial la data de 20 iunie 1912. Între Turda şi Cîmpeni erau 22 de treceri la nivel cu cale ferată, cu şi fară barieră (majoritatea fiind fără barieră). Până în anii 70, trenul era acţionat cu locomotive pe aburi. Evoluţia tehnologică a adus şi pentru moţi, trenuri moderne, echivalentul la scară mai mică a celor care circulau pe liniile normale. Acestea au fost ultimele trenuri care au circulat pe Valea Arieşului. În ultimii ani de funcţionare, pe această rută circulau zilnic (dus-întors) trei trenuri cu două clase.

Trenul parcurgea cei 94 de kilometri în circa 6 ore şi 30 minute, oprind în toate staţiile. Mocăniţa oprea însă şi între staţii, când pasagerii ocazionali făceau semne cu mâna. Trenul a devenit nerentabil pe fondul dezvoltăii transportului auto, dar şi a scăderii activităţii agenţilor economici din Apuseni: exploatările miniere de la Baia de Arieş, Roşia Montană şi Abrud şi fabrica de prelucrare a lemnului din Cîmpeni. Calea ferată îngustă a fost declarată monument istoric, situaţie care a salvat ceva din trecutul mocăniţei.

Vă mai recomandăm să citiţi:

 

Biroul S al Securităţii, cerberul din oficiile poştale care controla scrisorile românilor în timpul regimului comunist

Electrica Furnizare, amendată de OPC pentru practici înşelătoare. Tarife ascunse în contractele cu clienţii

Flagrant pentru droguri cu ciuperci Champignon. Cum au prins poliţiştii de la BCCO trei consumatori de stupefiante

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite