Misterul aurului găsit de un căutător de fier vechi la groapa de gunoi din Aiud. Cum a fost ascuns de comunişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bijuteriile au fost găsite la groapa de gunoi de un căutător de fier vechi. Foto: Pixabay
Bijuteriile au fost găsite la groapa de gunoi de un căutător de fier vechi. Foto: Pixabay

O familie din Aiud încearcă de aproape trei ani să recupereze mai multe bijuterii din aur care au fost găsite la o haldă de deşeuri de către o persoană care căuta fier vechi.

Povestea este demnă de un film de aventuri. Cea mai mare parte a bijuteriilor găsite a fost, între timp, înstrăinată de un bărbat care a şi fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru tâlhărie. 

Totul a început în decembie 2016, când familia din Aiud a vândut o locuinţă aflată pe strada George Coşbuc din municipiu. Începând cu luna februarie 2017, cumpărătorii au efectuat lucrări de demolare şi reparaţii la imobil, molozul rezultat fiind transportat pe drumul de acces către staţia de sortare deşeuri menajere şi depozitat pe un teren viran, unde se află o clădire dezafectată şi unde şi alte persoane au depozitat astfel de resturi.

În jurul datei de 20 martie 2017, un bărbat de etnie romă a mers în acea zonă să caute fier vechi, ocazie cu care, săpând printre bucăţile provenite din demolarea de clădiri, a găsit o sticlă din plastic de 0,5 litri în care se aflau mai multe bijuterii din material galben. În total, ar fi fost vorba despre mai mult de 50 de inele, ghiuluri, lănţişoare şi pandantive din aur. Acesta a fost, ulterior, tâlhărit de un alt bărbat care aflase despre aur, care a intrat, astfel, în posesia majorităţii obiectelor din aur găsite la groapa de gunoi.

Cel care a găsit sticla apucase să doneze câteva obiecte membrilor familiei sale, iar două lănţişoare au fost predate la un amanet în schimbul a 873 de lei. În urma agresiunii, pe fir a intrat poliţia care a făcut o percheziţie la domiciliul celui care a luat cu forţa aurul. Anchetatorii au mai găsit doar 5 ghiuluri în greutate de 18,76 g, despre care bărbatul inculpat a spus că au fost singurele primite de la cel care a găsit aurul la groapa de gunoi. Iniţial, a susţinut că le-a cumpărat. 

”Procurorul a menţionat că apărarea inculpatului că a cumpărat de la persoana vătămată cele 5 ghiuluri de aur este combătută de probele administrate în cauză din care rezultă că acesta în mod expres, sub un pretext fals, a căutat-o pe persoana vătămată cu scopul de a-şi însuşi bunurile din aur găsite de aceasta, profitând de diferenţa de constituţie dintre ei, de aspectul că persoana vătămată este firavă cu posibilităţi financiare reduse şi o persoană care consumă frecvent băuturi alcoolice şi care nu va opune rezistenţă”, se menţionează în motivarea instanţei de judecată.

Ascuns pe vremea comunismului 

Cercetările au arătat faptul că numărul obiectelor din aur ce au ajuns în posesia acestuia a fost mult mai mare, dar, cel mai probabil, bărbatul a apucat să le vândă. Agresorul a fost condamnat, în final, la 2 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de 3 ani şi i s-a interzis dreptul de a comunica cu victima, respectiv de a se apropia de aceasta la o distanţă mai mică de 200 de metri.

Vestea găsirii aurului a ajuns şi la familia care a vândut casa. Foştii proprietari au fost introduşi ca părţi civile în cauză şi urmează să li se restituie obiectele care au mai fost găsite de poliţişti. Este vorba despre cele 5 ghiuluri ridicate la percheziţie şi inelele, respectiv lănţişoarele, donate de cel care a găsit aurul la cunoştinţe ale sale. Magistratul de la Judecătoria Aiud, care a judecat dosarul penal, a omis iniţial să se pronunţe şi pe latura civilă a cauzei, în legătură cu aurul confiscat. Un termen de judecată cu obiect ”înlăturare eroare materială şi restituire lucruri” este programat în luna februarie la instanţa din Aiud. 

”Din ce mi-am dat eu seama aurul ar fi fost ascuns în zidul unei construcţii care includea o afumătoare şi un cuptor. Era o construcţie veche, care a fost demolată de cei cărora le-am vândut casa. Aurul a fost ascuns acolo de către bunicii mei, care, pe vremea comunismului, aveau o instalaţie de tors şi dărăcit lâna”, a spus fostul proprietar al locuinţei din Aiud. Acesta a completat că mica afacere le-a adus bunicilor săi venituri financiare importante, banii fiind schimbaţi cu aur. ”Bunica a murit în noiembrie 1989, cu o lună înainte de Revoluţie. Noi nu am ştiut de existenţa aurului, iar bunicilor le-a fost frică să spună ceva cât au trăit din cauza comuniştilor”, a completat fostul proprietar. Acesta a mai spus că crede că bunicii săi ar fi ascuns peste un kilogram de aur.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Isprăvile unor italieni în România. Au prins un contract public „gras”, apoi au abandonat şantierul şi au plecat

Amendă de 50.000 de lei pentru praful de pe şantierul autostrăzii A10. Ce decizie definitivă au luat instanţele

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite