Ministrul Muncii cere scuze publice femeii din Alba care a încasat timp de 16 ani o pensie mai mică decât i se cuvenea

Ministrul Muncii cere scuze publice femeii din Alba care a încasat timp de 16 ani o pensie mai mică decât i se cuvenea

Femeia a primit timp de 16 ani o pensie mai mică decât i se cuvenea

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, i-a cerut scuze unei femei din Alba care, timp de 16 ani, a primit o pensie mai mică decât cea care i se cuvenea legal. Totul din cauza unui funcţionar care a trecut în sistem un cod greşit.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministrul Muncii, Violet Alexandru, i-a cerut scuze unei femei din Alba care, timp de 16 ani, a primit o pensie mai mică decât cea care i se cuvenea legal. Totul din cauza unui funcţionar care a trecut în sistem un cod greşit. 
 
Ana Bîrloncea trăieşte staul Tăuni din judeţul Alba. Femeia s-a pensionat anticipat în 2002, apoi, după 2 ani, a mers să depună cererea pentru pensionarea la limita de vârstă. Din neatenţie sau din incompetenţă, un funcţionar a introdus în baza de date un cod greşit. Aşa că, timp de 16 ani, femeia a continuat să încaseze pensia anticipată, adică o sumă mai mică decât cea care i se cuvenea.
 
În 2002, la pensionarea anticipată, pensia Anei Bîrloncea a fost de 400 de lei. A crescut până în 2020 la 704 lei. Dacă ar fi luat pensia calculată corect, ar trebuit să ia cu vreo 40 de lei pe lună mai mult. În 16 ani, sumar respectivă înseamnă 7.300 de lei, bani care i se cuveneau femeii, dar pe care ea nu i-a primit pentru că, la un moment dat, un funcţionar a greşit. Teoretic, sunt bani pe care statul îi datorează femeii din Tăuni. După ce au descoperit greşeala şi au recalculat, funcţionarii i-au înapoiat doar 1.202 lei din cei 7.300. Ulterior, a fost modificată legislaţia adtfel încât femeia să primească întreaga sumă de bani. Dosarul era închis incorect din anul 2004.
 
”Îi cer, încă o dată, scuze doamnei A.B. Felul în care am înţeles să îi cer scuze domniei sale şi celor care ar fi putut fi afectaţi a fost să rezolv problema ca să nu se mai întâmple!”, spune Violeta Alexandru.
 
Mesajul transmis de ministrul Muncii:
”Nu aţi uitat cazul doamnei A.B. din judeţul Alba, pensionara căreia – deşi i s-a calculat corect noua pensie la trecerea de la pensie anticipată la cea de limită de vârstă – nu i s-a făcut corect plata timp de 16 ani? Nici eu! Alături de Casa Naţională de Pensii şi de parlamentarii liberali (Florin Roman) am modificat prevederea din lege. Am eliminat termenul de prescripţie de 3 ani.
 
De la intrarea în vigoare a noii prevederi, dacă o (nouă) decizie de pensie nu a fost pusă în plată în cuantum corect iar pensionarul sesizează acest aspect la un interval de timp mai mare de 3 ani, casa de pensii va fi obligată să plătească pensia integrală de la data înscrisă în decizia de pensie. Nu doar pentru o perioadă de 3 ani, cum se făcea până acum.
 
Sunt multe probleme. Parcă vin toate peste mine. Vechi şi nerezolvate. Mici sau mai mari, le judec la fel. Nu renunţ până nu se rezolvă. Cât de multe pot. Mă interesează schimbări de sistem, vreau să îndrept lucruri ca să nu se mai întâmple astfel de cazuri cum a fost cel al doamnei. Modificarea pe care am reuşit să o facem va ajuta şi persoanele care aduc documente în completarea celor existente la dosarul de pensionare, în urma acestora urmând să beneficieze de un cuantum crescut al pensiei.
 
Până acum oamenilor acestora li se acorda diferenţa de bani doar pentru 3 ani. Profund injust! Acum vor primii toţi banii înapoi, de la momentul stabilirii noului drept de pensie! Am convingerea că, de la rezolvarea acestor situaţii, sistemul se schimbă. La Alba am schimbat directorul
casei de pensii la scurtă vreme de la numirea mea în Guvern.
 
Cum o fi putut el să stea liniştit (chiar cu capul la cutie) când cazul a arătat greşelile din perioada în care conducea Casa? Pe oamenii aceştia cărora nu le pasă (se vede din atitudine; nu am o problemă când văd recunoaşterea greşelii şi dorinţa de rezolvare) îi schimb sau declanşez procedurile administrative de evaluare.
 
Oricum, indiferentă nu rămân pe principiul: lasă că trece timpul şi se uită! Cei care îşi văd de treabă, nu au niciun motiv de îngrijorare. Facem treabă împreună! Indiferent de funcţii, muncim îmoreună până îndreptăm problemele. Îi cer, încă o dată, scuze doamnei A.B. Felul în care am înţeles să îi cer scuze domniei sale şi celor care ar fi putut fi afectaţi a fost să rezolv problema ca să nu se mai întâmple!”
 

 

   

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările