Ministrul Apelor trimite o comisie de specialişti în Apuseni pentru a găsi soluţia opririi scurgerii de steril din barajul de la Valea Şesei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O comisie de specialişti constituită prin ordin al ministrului Apelor şi Pădurilor va ajunge în zilele următoare în Apuseni, la barajul de la Valea Şesei, pentru a găsi o soluţie tehnică în scopul stopării scurgerii de steril în râul Arieş.

”Comisia mixtă formată din experţi ai Ministerului Apelor şi Pădurilor, ai Administraţiei Naţionale Apele Române şi reprezentanţi ai mediului academic are sarcina de a identifica soluţia tehnică pentru a stopa definitiv scurgerile de steril din iazul de decantare.

Toate măsurile dispuse anterior de Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Mureş, de creştere a debitului evacuat din acumularea Mihoieşti, pentru a asigura debitul de diluţie în râul Arieş şi de limitare a consumul de apă de către oameni şi animale, pentru localităţile situate pe valea Arieşului, în aval de iazul de decantare, rămân în continuare în vigoare”, se afirmă într-un comunicat de presă al ministerului.

Reprezentanţii Ministerului Apelor şi Pădurilor mai susţin că apa din rîul Arieş se încadrează în parametri normali. ”În urma analizelor de laborator s-a constatat că, din toate probele prelevate, conductivitatea se încadrează în parametri normali pentru râul Arieş. În ceea ce priveşte secţiunile de râu cu un pH mai mare de 8,5, s-a constatat că metalele se regăsesc în formă dizolvată (situaţie care ar constitui risc pentru viaţa acvatică) doar în concentraţii foarte mici. În urma monitorizării permanente reprezentanţii ABA Mureş nu au identificat, până în prezent, mortalitate piscicolă. Rezultatele analizelor pentru indicatorii de metale Fe, Cu, Zn şi Mn se află încă în lucru, urmând să fie disponibile în cel mai scurt timp”, se afirmă în comunicat.

poluare valea sesii

Steril scurs din baraj în urma accidentului tehnologic

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a discutat miercuri dimineaţă situaţia privind poluarea accidentală de la barajul de decantare administrat de Cupru Min SA Abrud. Concluzia discuţiilor nu este dintre cele mai optimiste. Chiar dacă a fost oprită deversarea accidentală a sterilului, pericolul se menţine în continuare. Reprezentanţii companiei miniere prezenţi la întâlnire au anunţat că problema nu mai poate fi gestionată doar de către Cupru Min. ”Este o problemă pe care nu o mai putem gestiona singuri. Este o situaţie delicată. Aşteptăm specialişti să vină şi să ne spună cum să rezolvăm”, a spus Mircea Goia, şeful carierelor administrate de Cupru Min SA.

Peste 70 de sesizări au fost depuse la Garda Naţională de Mediu până marţi după-amiază în legătură cu accidentul ecologic ce a avut loc în 3 aprilie, în Apuseni, la barajul de la Valea Şesei ce aparţine societăţii Cupru Min SA. S-a estimat debuşarea unei cantităţi de 6.000 de metri cubi de steril din baraj.

Citiţi şi:

Accidentul ecologic din Apuseni. Compania Cupru Min SA recunoaşte că nu mai poate gestiona singură situaţia

Peste 70 de sesizări depuse la Garda de Mediu în legătură cu accidentul ecologic din Apuseni. Prefectul de Alba: ”Societatea Cupru Min va fi amendată”

Accidentul ecologic din Apuseni: 6.000 de metri cubi de steril au ajuns în râul Arieş. Apa nu poate fi folosită pentru băut

Accidentul ecologic de la barajul Valea Şesei a blocat activitatea Cupru Min. Compania caută 19 milioane de euro pentru investiţii în protecţia mediului

 

Poluare accidentală gravă în Apuseni, la iazul de decantare de la Valea Şesii. Sterilul toxic a ajuns în râul Arieş FOTO VIDEO

 

Activiştii antipoluare condamnă accidentul ecologic din Apuseni şi solicită intervenţia Gărzii de Mediu FOTO VIDEO

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite