Milionarul sibian Ilie Carabulea scapă temporar de dosarul „Carpatica Asig”. Curtea de Apel Alba Iulia a dispus restituirea cauzei la DIICOT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilie Carabulea a scăpat, deocamdată, de dosarul ”Carpatica Asig”
Ilie Carabulea a scăpat, deocamdată, de dosarul ”Carpatica Asig”

Curtea de Apel Alba Iulia a dispus miercuri, 25 septembrie, restituirea la parchet a dosarului ”Carpatica Asig” în care a fost trimis în judecată de DIICOT milionarul sibian Ilie Carabulea şi fosta şefă ASF, Adela Toncescu.

Instanţa a dispus soluţia de returnare a rechizitoriului pe motiv că este neregulamentar întocmit, iar neregularitatea nu a fost remediată de procuror în termenul prevăzut de legislaţia penală.

”Admite contestaţiile declarate de inculpaţii Carabulea Ilie, Carabulea Oprea-Nicolae, Toncescu Angela, Crideanu Georgeta, Năşărău Gheorghe, Popa Ana, Romticket SA, S.C. Carpatica ASIG S.A. împotriva încheierii intermediare pronunţată de judecătorul de cameră preliminară la data de 10.05.2019 şi încheierii finale de cameră preliminară nr. 39/CP/2019 pronunţată de judecătorul de cameră preliminară la data de 24.06.2019 în dosarul penal nr. 2066/85/2018/a1 al Tribunalului Sibiu.

Desfiinţează încheierea finală de cameră preliminară nr. 39/CP/ 24.06.2019 pronunţată de judecătorul de cameră preliminară la data de 24.06.2019 în dosarul penal nr. 2066/85/2018/a1 al Tribunalului Sibiu. Desfiinţează în parte încheierea intermediară pronunţată de judecătorul de cameră preliminară la data de 10.05.2019 în dosarul penal nr. 2066/85/2018/a1 al Tribunalului Sibiu şi, procedând la o nouă judecată, în aceste limite în temeiul art.346 alin. 3 lit. a C.pr. pen. restituie cauza la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată – Biroul Teritorial Sibiu, deoarece rechizitoriul este neregulamentar întocmit, iar neregularitatea nu a fost remediată de procuror în termenul prevăzut la art. 345 alin. 3 C . pr. pen. şi aceasta atrage imposibilitatea stabilirii obiectului sau limitelor judecăţii”, se precizează în minuta deciziei de la Curtea de Apel.

Instanţa a menţinut decizia Tribunalului Sibiu privind constatarea nulităţii absolutw a punerii în executare a măsurilor de supraveghere tehnică încuviinţate în cauză pe motiv că au fost realizate cu tehnica SRI şi a exclus din materialul probator toate procesele-verbale de consemnare a rezultatelor activităţilor de supraveghere tehnică. ”În conformitate cu Decizia CCR nr. 22/18.01.2018, dispune îndepărtarea de la dosarul cauzei a acestor mijloace de probă şi a suporţilor care conţin rezultatul măsurilor de supraveghere tehnică menţionate, precum şi eliminarea referirilor la aceste mijloace de probă şi eliminarea redării conţinutului acestor mijloace de probă din rechizitoriul nr. 56/D/P/2015 din 05.09.2018. Dispune ca măsura să fie dusă la îndeplinire de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată – Biroul Teritorial Sibiu”, se mai susţine în minută. Aceste Curtea de Apel a mai anulat percheziţia realizată la 2 martie 2016 asupra unui autoturism proprietatea SC Carpatica ASIG SA şi utilizat de către inculpatul Văcaru Adrian precum şi asupra a două tablete deţinute de acesta.

De asemenea, Curtea de Apel a constatat că a fost remediată neregularitatea referitoare la cheltuielile judiciare în cuantum de 19.568,8 lei care vor fi suportate de către inculpaţi. Dosarul se întoarce la DIICOT şi dacă va fi retrimis în judecată, se va reface procedura camerei preliminare.

Ilie Carabulea este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, instigare la abuz în serviciu, în formă continuată, faptă ce a produs consecinţe deosebit de grave, instigare la fals intelectual, în formă continuată, şi la uz de fals, evaziune fiscală, spălare de bani, în formă continuată, iar fiul acestuia, Oprea Nicolae Carabulea de constituirea unui grup infracţional organizat, instigare la abuz în serviciu, în formă continuată, faptă ce a produs consecinţe deosebit de grave, instigare la fals intelectual, în formă continuată, şi la uz de fals, delapidare, folosirea cu rea credinţă a creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia, în formă continuată (5 acte materiale).

Fosta şefă ASF, Angela Toncescu, a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, în formă continuată (cel puţin 6 acte materiale), faptă ce a produs consecinţe deosebit de grave, instigare la fals informatic, în formă continuată, instigare la fals intelectual, în formă continuată, şi la uz de fals. În acelaşi dosar au mai fost inculpaţi Maria Coşa, Georgeta Crideanu, Liviu Andrei Stoicescu, Gheorghe Năşărău, Ana Popa şi Adrian Văcaru, precum şi societăţile Romticket SA şi  Carpatica Asig SA. 

În urmă cu trei ani şi jumătate, în primăvara lui 2016, omul de afaceri Ilie Carabulea, fiul său, Oprea Nicolae, şi alţi trei inculpaţi au fost arestaţi în dosarul Carpatica Asig. Ei au fost puşi în libertate după ce CA Alba Iulia a constatat că în dispozitivul încheierii Tribunalului Sibiu nu s-a menţionat perioada pentru care s-a dispus această măsură preventivă, precum şi data până la care arestarea preventivă a fost dispusă. Prejudiciul cauzat este, potrivit procurorilor, de aproximativ 70 milioane de lei. Potrivit informaţiilor date publicităţii în 2016, inculpaţii au fost acuzaţi că au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii unor infracţiuni prin care se urmăreau protejarea intereselor financiare ale Carpatica Asigurări şi evitarea suspendării autorizaţiei de funcţionare de pe piaţa asigurărilor din România.

Ilie Carabulea a fost condamnat de instanţa supremă, pentru fapte de corupţie, în 2017 la 5 ani de închisoare într-un alt dosar, ASF Carpatica, fiind liberat condiţionat din Penitenciarul Aiud în iunie 2018. Omul de afaceri a mai fost încarcerat în Penitenciarul Aiud în 2012, pentru o jumătate de an, fiind liberat condiţionat înainte de expirarea duratei pedepsei de un an şi şase luni de închisoare primită pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă.

Citiţi şi:

 

Licitaţia de 17 milioane de euro, privind concesionarea celui mai mare centru de management şi depozitare a deşeurilor din Transilvania, anulată de CJ Alba

 

VIDEO Poliţist prins la volan fără asigurare auto. Cum a reacţionat când un coleg i-a cerut să predea plăcuţele de înmatriculare

 

Clasamentul mitei în spitalele din România. Unde s-a dat de cele mai multe ori şpagă în anul 2019

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite