Milionar al anilor '90, de negăsit de 10 ani. Când se va prescrie pedeapsa primită de Dorel Tamaş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorel Tamaş este inclus pe lista persoanelor urmărite de pe site-ul Poliţiei Române
Dorel Tamaş este inclus pe lista persoanelor urmărite de pe site-ul Poliţiei Române

Un fost milionar în dolari al anilor '90 este urmărit de mai bine de 10 ani cu mandat internaţional de arestare. Dorel Tamaş are de executat o pedeapsă de 4 ani de închisoare.

Dorel Tamaş controla în perioada anilor '90 aproape tot ce mişca în Alba Iulia şi în judeţul Alba. Într-o perioadă în care regulile economice nu erau foarte clare, fostul sportiv de performanţă a reuşit să facă o avere uriaşă. În decada 2000 - 2009 era prezent în topul Forbes al celor mai bogaţi români cu o avere de circa 10 milioane de euro. 

În 2011 a fost arestat preventiv în lipsă pentru înşelăciune, mandatul nefiind pus niciodată în executare. Dosarul era instrumentat de DNA şi, bănuind decizia justiţiei, a fugit din ţară. Peste 4 ani avea să fie condamnat definitiv la închisoare în regim de detenţie. 

Pe plan local există zvonuri că ar fi fost protejat tot timpul şi de aceea nu a fost prins niciodată. Relatările unor persoane apropiate susţineau că acesta s-ar afla într-o ţară din Orientul Mijlociu, în Dubai. În ultimii ani ai şederii în România a dat mai multe ”ţepe” în valoare de milioane de euro. Mulţi dintre foştii parteneri de afaceri sau angajaţi au rămas să plătească banii în locul acestuia.

Se apropie prescrierea executării

În circa 3 ani se va prescrie executarea pedepsei din 2015, când a fost condamnat la 4 ani de închisoare. Dacă nu va fi prins până în 29 octombrie 2024, acesta se va putea întoarce liniştit în România. Perioada de prescriere a executării este de 9 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare.

Dorel Tamaş a fost înainte de 1989 sportiv de performanţă, obţinând titlul de campion naţional la judo. Acest lucru i-a permis să plece şi la competiţii din străinătate, reuşind să adune încă de pe atunci o mică avere. După Revoluţie şi-a încercat norocul în afeceri şi a reuşit să se impună rapid pe piaţă. A fost proprietarul primului salon Bingo din Alba Iulia, dar şi a unor săli de jocuri electronice, pe vremea când acest tip de afacere oferea câştiguri substanţiale.

După ce a adunat suficenţi bani a intrat şi în afaceri mai ”serioase”. Fabrica de încălţăminte Ardeleana a fost prima investiţie importantă a miliardarului. La vremea respectivă, la mijlocul anilor 90, societatea din Alba Iulia era principalul competitor al firmei Clujana pe piaţa de încălţăminte din România. Ulterior a intrat şi în afaceri cu mezeluri. Toate societăţile acestuia au ajuns în faliment cu datorii de peste 20 de milioane de euro. 

Afacerea ”Continental”

Mandatul de arest şi condamnarea din 2015 au avut legătură cu vânzarea frauduloasă a hotelului Continental din Cluj-Napoca. Omul de afaceri a fost acuzat de procurorii DNA că a vândut clădirea fostului hotel Continental din Cluj-Napoca, producând un prejudiciu de 2 milioane de euro unei societăţi comerciale. 

   

Potrivit rechizitoriului, în 14 mai 2008, Tamaş, în calitate de administrator al SC Ardeleana SA şi o societate comercială din Cluj-Napoca au încheiat un antecontract de vânzare cumpărare cu privire la vânzarea Hotelului Continental din oraş. Preţul tranzacţiei a fost stabilit la zece milioane de euro, din care a fost achitată suma de două milioane de euro cu titlu de avans, diferenţa urmând să fie plătită la finalizarea vânzării. 

Cu această ocazie, Tamaş le-a ascuns viitorilor proprietari că în cursul anilor 2001 şi 2003 au fost iniţiate proceduri de retrocedare a acelui imobil, în baza Legii 10/2001, de către Colegiul Reformat Debrecen şi separat de către Eparhia Reformată din Ardeal.

De asemenea, Tamaş le-a ascuns viitorilor cumpărători că proprietarul imobilului, SC Ardeleana SA, îşi asumase obligaţia de a închiria locuri de parcare de la Primăria municipiului Cluj-Napoca, obligaţie care ar fi revenit cumpărătorilor după perfectarea vânzării. După încasarea avansului de 2 milioane de euro, pentru a ascunde provenienţa ilicită a acestei sume, Tamaş şi-a însuşit suma totală de 702.750 de lei sub pretextul că plăteşte salariile a doi angajaţi şi a achitat un credit de 1.488.406 de euro.

Vă mai recomandăm:

 

Cadouri poleite cu aur pentru ziua lui Nicolae Ceauşescu. Secţii întregi din fabrici, ocupate luni de zile

 

Constructorul celui mai mare depozit de deşeuri din Transilvania obţine daune de aproape 1 milion de lei. Suma uriaşă cerută în justiţie

 

Spărgătorul care închidea yala o singură dată la plecare. Patru fapte i-au adus lui Mario opt ani după gratii

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite