VIDEO Mii de credincioşi au participat la slujba de Înviere în bisericile din Alba Iulia

VIDEO Mii de credincioşi au participat la slujba de Înviere în bisericile din Alba Iulia

Slujba de Înviere la Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia. Foto: Romulus Oprişcan

Mii de credincioşi au sărbătorit, şi în acest an, momentul Învierii Domnului în aer liber, la biserici din Alba Iulia. Curtea şi platoul din faţa Catedralei Reîntregirii au fost luminate de mii de candele în Noaptea de Înviere, purtate de credincioşii veniţi să ia parte la slujba Învierii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mii de albaiulieni au sărbătorit, şi în acest an, momentul Învierii Domnului în aer liber, la biserici, cu candele în mâini, fredonând împreună binecunoscutele versuri “Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând, şi celor din morminte, viaţă dăruindu-le”. După ora 23.00, străzile din oraş au început să fie călcate de mulţimi de oameni, grăbiţi să ajungă la lăcaşurile de cult alese, pentru a fi prezenţi încă de la început la cea mai importantă slujbă religioasă de peste an. La cele mai multe biserici, aceasta a început înainte de miezul nopţii, cu ritualul sfărâmării porţilor iadului de către Iisus Hristos şi readucerea celor captivi la viaţa adevărată.
 
Noaptea Învierii Domnului a adunat mii de credincioşi la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. Încă de pe la ora 23:30, curtea catedralei dar şi platoul din faţa acesteia erau pline de credincioşi, care cu lumânări şi candele în mână au venit să ia lumină, să asiste la slujbă şi să se bucure de Învierea Domnului Iisus Hristos.
Slujba de Inviere Catedrala Reintregirii din Alba Iulia. La miezul nopţii, ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei a rostit cu glas mare chemarea: ”Veniţi de luaţi Lumină!” iar enoriaşii şi-au prins lumânările, cântând taina Învierii: “Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând, şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”. În liniştea nopţii preoţii au rostit cu glas tare de trei ori către credincioşi, înspre apus, înspre miazăzi şi înspre miazănoapte: Hristos a Înviat!, iar creştinii au răspuns: „Adevărat a Înviat!”.
Şi credincioşii romano-catolici s-au strâns la Catedrala „Sfântul Mihail” din Alba Iulia, pentru a participa la slujba Învierii Domnului. După binecuvântarea şi pregătirea luminii pascale, zeci de credincioşi şi-au aprins lumânările din „Lumina lui Cristos”. Apoi, cu lumânările aprinse în mâini, credincioşii, conduşi de un sobor de preoţi, au înconjurat curtea Palatului Episcopal. Ceremonia a continuat în biserică, unde ÎPS Arhiepiscop György Jakubinyi i-a binecuvântat pe toţi cei care sărbătoresc Învierea Domnului în această zi, urându-le „Paşti pline de har” în limba maghiară şi română.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: