VIDEO Mesajul Papei Francisc către romi, la Blaj: „Cer iertare, în numele Bisericii, pentru momentele când v-am discriminat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papa Francisc în biserica romilor din Blaj, alături de preotul acestora
Papa Francisc în biserica romilor din Blaj, alături de preotul acestora

Ultima ”escală” a Papei Francisc în cadrul vizitei istorice din România a avut loc tot la Blaj, la Biserica Greco-Catolică din cartierul romilor.

Suvernaul Pontif s-a întâlnit aici cu reprezentanţi ai comunităţii rome, au discutat despre problemele cu care se confruntă şi s-au rugat împreună.

Biserica a fost construită într-o perioadă de aproape doi ani, cu resurse financiare alocate de Consiliul Judeţean Alba şi Consiliul Local Blaj. A fost construită în cartierul Barbu Lăutaru, cel mai vechi cartier al romilor din Blaj. Potriivt ultimului recensământ, circa 9% din populaţia municipiului, de 20.000 de locuitori, este de etnie romă.

În discursul susţinut în această biserică, Papa Francisc a cerut iertare, în numele Bisericii, comunităţii rome de la Blaj, pentru momentele, de-a lungul istoriei, când aceştia au fost '”maltrataţi”, ”segregaţi” sau priviţi ”într-o manieră greşită, cu privirea lui Cain şi nu cu cea a lui Abel”. Suveranul Pontif a evocat, cu acest prilej, personalitatea episcopului martir Ioan Suciu, despre care a spus că ”a ştiut să dea expresie, prin gesturi concrete, dorinţei lui Dumnezeu Tatăl de a se întâlni cu fiecare persoană, în prietenie şi împărtăşire”.

”Am totuşi o greutate pe inimă. Este greutatea discriminărilor, a segregărilor şi a maltratării suferite de comunităţile voastre. Istoria ne spune că nici creştinii şi nici chiar catolicii nu au fost străini de răul acesta atât de mare. Pentru aceasta aş vrea să vă cer iertare. Cer iertare, în numele Bisericii, Domnului şi vouă pentru momentele când, în decursul istoriei, v-am discriminat, maltratat sau v-am privit într-o manieră greşită, cu privirea lui Cain şi nu cu cea a lui Abel, şi nu am ştiut să vă recunoaştem, să vă preţuim şi să vă apărăm în specificitatea voastră”, a afirmat Sfântul Părinte.

Suveranul Pontif a îndemnat credincioşii către calea lui Isus: ”O cale mai istovitoare, dar este calea care conduce la pace. Şi ea trece prin iertare” şi i-a sfătuit pe cei prezenţi să nu aibă ranchiună ”deoarece niciun rău nu îndreaptă un alt rău, nicio răzbunare nu dă satisfacţie nedreptăţii, niciun resentiment nu face bine inimii, nicio închidere în sine nu apropie”. ”Ca popor aveţi un rol de protagonişti pe care să vi-1 asumaţi. Nu trebuie să vă fie frică să împărtăşiţi şi să oferiţi acele caracteristici specifice vouă care vă definesc, care marchează drumul vostru şi de care avem atât de mare nevoie: valoarea vieţii şi a familiei, în sens larg (...); solidaritatea, ospitalitatea, ajutorul, sprijinul şi apărarea celor mai slabi din comunitate; valorizarea şi respectul celor în vârstă; simţul religios al vieţii, spontaneitatea şi bucuria de a trăi. Să nu privaţi societatea în care vă aflaţi de aceste daruri, dar să fiţi disponibili şi să primiţi toate acele lucruri bune pe care ceilalţi vi le pot oferi şi aduce”, a mai transmis Papa Francisc participanţilor la întâlnire.

Suveranul Pontif a spus că pleacă din România ”îmbogăţit”: ”Am venit în această ţară frumoasă şi primitoare ca pelerin şi frate, pentru a trăi diferite întâlniri. Iar acum mă întorc acasă îmbogăţit, luând cu mine locuri şi momente, dar mai ales chipuri. Chipurile voastre vor da culoare amintirilor mele şi vor fi prezente în rugăciunea mea. Vă mulţumesc şi vă duc cu mine! Iar acum vă binecuvântez, dar mai întâi vă cer o mare favoare: să vă rugaţi pentru mine!”

La această biserică slujeşte preotul Ioan Hoca, de etnie romă. ”Biserica Greco-Catolică a continuat să fie sensibilă şi atentă la problemele cu care se confruntă această populaţie defavorizată. Preoţii sunt prezenţi în permanenţă în mijlocul acestei comunităţi, iar organizaţiile sociale ale Bisericii derulează diferite programe pentru creşterea gradului de educaţie şi a nivelului de trai în rândul romilor. Interesul manifestat de această comunitate a determinat Biserica Greco-Catolică să aporbe construirea în mijlocul cartierului Barbu Lăutaru a unui lăcaş de rugăciune. Piatra de temelie a fost sfiinţită pe data de 1 octombrie 2017, în prezenţa Eminenţei Sale Cardinalul Leonardo Sandri, Prefectul Congregaţiei pentru Bisericile Orientale”, susţin reprezentanţii Bisericii.

În cartierul Barbu Lăutaru trăiesc în jur de 3.000 de oameni. E un cartier de oameni sărmani, însă cei de aici îşi recunosc condiţia şi încearcă zi de zi să o depăşească. Sunt oameni credincioşi, iar biserica i-a ajutat mereu. 

Citiţi şi:

FOTO VIDEO Primii pelerini au ajuns pe Câmpia Libertăţii de la Blaj. Oamenii aşteaptă cu emoţie întâlnirea cu Papa Francisc

Cum au murit cei şapte episcopi greco-catolici martiri care sunt beatificaţi de Papa Francisc pe Câmpia Libertăţii de la Blaj

FOTO VIDEO Papa Francisc la Blaj. Imagini spectaculoase cu Câmpia Libertăţii, pregătită pentru beatificarea episcopilor greco-catolici

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite