Medicii de familie din Apuseni nu mai eliberează reţete compensate şi protestează faţă de subfinanţarea cabinetelor medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii de familie care deservesc Centrul de Permanenţă ”Arieşul Mare” din Apuseni s-au alăturat protestului iniţiat la nivel naţional şi nu mai eliberează reţete compensate. Coordonatorul centrului, medicul Christian Ciubotărescu, susţine că decizia a fost determinată de subfinanţarea cabinetelor medicilor de familie.

Centrul de Permanenţă Arieşul Mare se afla în inima Munţilor Apuseni şi este format din asocirea cabinetelor de medicină de familie din comunele Arieşeni, Gârda de Sus, Scărişoara, Albac, Horea, Poiana Vadului şi Vadul Moţilor. El deserveşte atât populaţia locală cât şi turiştii care ajung în această zonă a ţării şi au nevoie de un medic.

”Serviciile sunt de medicină de familie (situaţii care nu pun viaţa în pericol), în afara orelor de program a cabinetelor de medicină de familie. Nu trebuie confundate cu Unităţile de Primiri Urgenţe care acorda servicii medicale de urgenţă şi au dotare corespunzătore rezolvării situaţiilor de urgenţă (care pun viaţa în pericol). Centrele de permanenţă asigură continuitatea asistenţei medicale de medicină de familie în afara orelor de program a cabinetelor medicale. Spre exemplu dacă  un copil face febră, părinţii acestuia se pot adresa Centrului de Permanenţă mai degrabă decât să sune la 112 şi să cheme ambulanţa. De asemenea un localnic sau turist prezintă disconfort digestiv (greţuri, vărsături etc) sau alte stări care crează disconnfort se adresează mai degrabă Centrului de Permanenţă (care are programul afişat la intrarea fiecărui cabinet medical de pe valea Arieşului Mare) decât să aştepte până a doua zi când începe programul cabinetului sau să sune la 112”, afirmă medicul Chrisitan Ciubotărescu.

La serviciile acestui Centru de Permanenţă apeleaza în mod direct circa 2.700 de persoane anual, dar şi mulţi alţi turişti şi localnici, care apelează telefonic pentru diverse sfaturi medicul de gardă. ”Din păcate din 1 ianuarie 2018 s-au asigurat numai servicii pro bono, deoarece cabinetele medicale nu pot intra în relaţie contactuală cu Casele de Asigurări de Sănătate datorită subfinanţării asistenţei medicale de medicină de familie. Un exemplu este plata cadrelor medii (asistentelor) pentru care Ministerul Sănătăţii nu respectă nici măcar salariul minim pe economie (stabilit prin Hotărâre de Guvern), şi asta de 11 luni. Tariful este de 8 lei pe oră conform ordinului Nr. 697/112 din 25 mai 2011 publicat în Monitorul Oficial Nr. 389/2 iunie 2011. Art 39 pc (3). Dacă cheltuiala salarială din 1 februarie 2017 era 1.783 lei la un salariu brut de 1.450 lei/lună aceasta corespudea la 11,14 lei/oră (la 20 zile lucrătoare de 8 ore/zi). De la 1 ianuarie când salariul minim a cresut la 1.900 lei care corespunde la o cheltuială salarială de 1.943 lei/lună şi 12,14 lei/oră”, susţine medicul din Gârda de Sus.

Doctorul Ciubotărescu mai afirmă că „este inadmisibil ca Ministerul Sănătăţii să plătească cu peste 30% sub salariul minim pe economie personalul mediu (asistenţii) şi puţin peste acesta medicii”. Astfel, pe cabinetele medicilor a fost afişat urmăîtorul anunţ: ”Începând cu 01.01.2018 cabinetul nu se va mai afla în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate şi va fi închis pe o perioadă nelimitată până la rezolvarea problemelor pe care le-am supus atenţiei Casei Naţionale de Asigurari de Sănătate, probleme care sunt şi în interesul Dumneavoastră. Mulţumim de înţelegere şi fiţi alături de noi!!!!”.

În Alba, circa 50% dintre medicii de familie din Alba şi-au depus cereri pentru continuarea activităţii în relaţie cu casa de asigurări de sănătate, respectiv pentru semnarea actelor adiţionale la contractul din 2017. Totuşi, mulţi medici din Alba nu vor oferi servicii medicale decontate de CAS, în semn de protest faţă de problemele din sistem. 

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Alba, George Haber, a declarat că miecuri va fi depus un memoriu în atenţia Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Alba, în care se solicită ca actele adiţionale să fie semnate şi mai târziu decât în momentul solicitării, din diverse motive, inclusiv necesitatea rezolvării solicitărilor medicilor. 

Citiţi şi:

Ancheta din poartă-n poartă impusă de Maria Tereza pe domeniul Zlatnei în urmă cu 250 de ani. Cum încercau românii să scape de birurile asupritorilor

Dosar de corupţie trimis în judecată de DNA la Tribunalul Alba. Inculpaţii sunt un fost director al OJFIR, un medic veterinar şi un proprietar de ovine

FOTO Cum va arăta zona cu Monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia pentru care se vor cheltui 4 milioane de euro

Închisoare cu suspendare şi daune de 50.000 de euro pentru un accident fatal pe trecerea de pietoni. Cauza unei vieţi pierdute: defecţiune la sistemul de lumini

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite