Medic legist reţinut pentru 24 de ore după ce a refuzat să se testeze pentru alcool. Surpriza din cazier VIDEO

Medic legist reţinut pentru 24 de ore după ce a refuzat să se testeze pentru alcool. Surpriza din cazier VIDEO

Medicul a refuzat să se testeze pentru consumul de alcool. Foto Adevărul

Un medic legist din Alba Iulia, fost şef al serviciului Medicină Legală de la Spitalul Judeţean de Urgenţă, a fost reţinut 24 de ore pentru refuzul de a se supune prelevării de mostre biologice după ce ar fi condus sub influenţa băuturilor alcoolice.

Ştiri pe aceeaşi temă

Medicul legist D. Daniel a fost oprit joi, 17 iunie, pentru depăşirea vitezei legale în localitate. A refuzat să se supună testului pentru alcool şi prelevării de probe biologice. Ulterior, a fost reţinut pentru 24 de ore de către poliţişti, iar vineri Parchetul a dispus cercetarea acestuia în stare de libertate sub control judiciar.
 
Măsura restrictivă a fost determinată şi de faptul că medicul a mai fost condamnat penal în 2018 pentru conducere a unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice.
 
Potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, în data de 17 iunie 2021, în jurul orei 13:44, medicul a condus un autoturism pe o stradă din Alba Iulia, fiind înregistrat de aparatul radar montat pe autospeciala MAI.
 
”Inculpatul a fost oprit pentru control de către organele de poliţie, iar la solicitarea organelor de poliţie, a refuzat iniţial să prezinte documentele de identitate, motiv pentru care s-a procedat la verificarea sa în baza de date a Poliţiei Române.
 
Având în vedere că inculpatul emana halenă alcoolică, organele de cercetare penală i-au solicitat în mod expres, repetat, în prezenţa unui martor, iar ulterior şi a avocatului său ales, să se supună testării cu aparatul etilotest marca Drager şi să îi însoţească la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia în vederea recoltării mostrelor biologice necesare pentru stabilirea nivelului de îmbibaţie alcoolică din sânge. Inculpatul a refuzat expres să se supună testărilor necesare, deşi i s-a adus la cunoştinţă, inclusiv în prezenţa avocatului său ales, că această conduită întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.
 

Cu privire la persoana inculpatului, în vârstă de 45 ani, din analiza fişei de cazier judiciar rezultă că acesta nu se află la primul contact cu legea penală. Astfel, printr-o sentinţă anterioară, inculpatului i-a fost stabilită pedeapsa de 1 an şi 3 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe. Cu privire la această pedepasă, în temeiul art. 83 alin. 1 C.pen., s-a dispus amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii, fiind obligat, de asemenea, şi la prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii”, se precizează într-un comunicat de presă al Parchetului.
 
La precedenta faptă, din 23 mai 2018, medicul a acceptat prelevarea de probe biologice, rezultatul fiind de 2,50 g la mie la orele 23,40 şi de 2,35 g la mie la orele 00,40. A recunoscut faptele şi a fost condamnat cu amânarea aplicării pedepsei. 
 
”Instanţa mai reţine faptul că fapta inculpatului de a conduce sub influenţa alcoolului s-a  soldat cu producerea unui accident rutier, respectiv intrarea în coliziune cu o bordură, eveniment pe care instanţa îl pune tocmai pe seama acţiunii inculpatului de a conduce pe drumurile publice un autovehicul sub  influenţa alcoolului, când simţurile şi puterea de reacţie a conducătorului auto sunt puternic afectate de consumul de alcool, accidentul soldându-se doar cu pagube materiale”, se precizează în hotărârea din octombrie 2018.
 
Pentru că termenul de încercare a fost depăşit, cel mai probabil, medicul nu va executa şi pedeapsa precedentă, dar faptul că este recidivist îi va agrava situaţia în noul dosar.
   
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările