Maşini electrice inventate de Iustin Capră, expuse la târgul ALEEA 2015 Alba Iulia

Maşini electrice inventate de Iustin Capră, expuse la târgul ALEEA 2015 Alba Iulia

Maşini electrice inventate de Iustin Capră. Foto: alba24.ro

La Alba Iulia are loc în acest weekend o nouă ediţie a Târgului „Surse regenerabile de energie ALEA 2015”. Evenimentul este dedicat memoriei inventatorului Iustin Capră, motiv pentru care au fost expuse invenţii ale acestuia, cum ar fi două autovehicule electrice.

Ştiri pe aceeaşi temă

Biciclete si autoturisme electrice, instalaţii eoliene, panouri solare termice, panouri fotovoltaice, pompe de căldură dar şi multe alte echipamente şi sisteme de înaltă eficienţă în producerea şi consumul energiei au fost expuse la ediţia a VIII-a a Târgului „Surse regenerabile de energie ALEA 2015”. Evenimentul a fost deschis sâmbătă la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, în prezenţa inventatorilor, organizatorilor şi a autorităţilor locale şi judeţene.
 
„Am ajuns la a VIII-a ediţie cu acest eveniment pe care noi îl considerăm interesant, sper că şi acestă ediţie ce se va desfăşura pe parcursul zilei de astăzi şi de mâine să însemne ceva pentru cei curioşi, cei interesaţi de domeniu, şi noi vă promitem că sprijiniţi de dumneavoastră vom merge înainte” a spus în deschidere preşedintele ALEA, Florin Andronescu. În deschidere a vorbit şi preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel care a spus că sunt mai bine de zece ani de când instituţia pe care o reprezintă sprijină acest domeniu. „Am pornit cu un mic colectiv în Consiliul Judeţean şi am ajuns să avem o agenţie locală” a spus acesta. 
 
Târgul de anul acesta este dedicat maestrului Iustin Capră, fostul colaborator al lui Henri Coandă şi unul dintre cei mai cunoscuţi inventatori români. În memoria lui au fost aduse la târg trei automobile realizate de el şi de ucenicii care îl ajutau şi care au continuat să îi ducă mai departe numele şi invenţiile. Fraţii Rareş (22 de ani) şi Beni Zotescu (18 ani) au venit la târg cu două maşini realizate de Iustin Capră şi una realizată de ei, după moartea acestuia, făcută în memoria inventatorului.
 
Cei doi tineri continuă să lucreze în Filipeştii de Pădure, acolo unde locuiesc şi unde au atelierul.
Aceştia au povestit că toate „jucăriile” sunt făcute din resturile altor maşini, majoritatea pieselor fiind luate de la fier vechi. „Sunt făcute din caroserie de planor, fibră de sticlă, pentru a avea o greutate mai mică şi un consum care să nu treacă de de 2 la suta de km” spune Rareş, potrivit alba24.ro. Aceştia spun că pentru realizarea unei astfel de maşini este nevoie de aproximativ şase luni de muncă.

 
O altă noutate adusă la târg, şi care va rămâne în Alba Iulia, este un autobuz electric (foto sus) care va fi folosit pentru plimbarea turiştilor prin cetate. „Încercăm să aducem vehicule electrice în Cetate pentru a nu polua mediul. După un an în care am adus bicicletele electrice, am decis că este timpul să aducem un autovehicul electric, astfel încât să încercăm să plimbăm turiştii prin şanţurile cetăţii. Din cauză că traseul este lung, acest autovehicul ajută în special vârstnicii şi copiii să parcurgă tot traseul şi să se bucure de toată frumuseţea Cetăţii” a explicat Lucian de la M EcoBike.
 
La târgul de anul acesta, oamenii vor putea admira expuse biciclete si autoturisme electrice, instalaţii eoliene, panouri solare termice, panouri fotovoltaice, pompe de căldură, turbine pentru microhidrocentrale, centrale termice pentru biomasă, multe alte aplicaţii legate de energia obţinută din surse regenerabile precum şi sisteme de înaltă eficienţă în producerea şi consumul energiei. Vizitatorii au ocazia să viziteze şi în acest an „Salonul Eco Inventica”. Va fi prezent şi Corneliu Birtok Băneasa premiat la Geneva cu medalia de aur pentru invenţia sa, un dispozitiv de transfer al aerului, prin care se reduce consumul de carburant cu circa 10%.
 
Târgul este organizat de Agenţia Locală a Energiei Alba şi Consiliul Judeţean Alba, în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia, Agenţia de Dezvoltare Regională ”Centru” şi Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.ea de armament la Uzina Mecanică Cugir.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: