Maria Filimon, a strâns în trei ani de zile 40 de premii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maria Filimon cântă de când era copil însă o face la modul profesionist de doar cinci ani. Într-un timp atât de scurt a participat la 40 de festivaluri concurs în întreaga ţară şi a obţinut tot atâte premii.

PROFIL:
Data şi locul naşterii: 20 aprilie 1986, Sebeş, Alba
Studii: Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale specializarea „Sociologie-Asistenţă Socială“, Univeristatea „1 Decembrie 1918“, Alba Iulia
Stare civilă: necăsătorită

Părinţii i-au insuflat Mariei pasiunea pentru muzica populară  încă din copilărie când tatăl său cânta la fluier, iar mama vocal. „Îmi amintesc cu plăcere duminicile la bunici când veneam cu toţii de la biserică şi ne aşezam în faţa televizorului pentru a urmări emisiunea Tezaur Folcloric. Momentele acelea aveau un farmec anume“, povesteşte tânăra Maria Filimon.

Fără prea mult curaj a aşteptat un semn pentru a cunoaşte drumul pe care trebuia să îl urmeze. Pe când Maria împlinea 19 ani, tatăl său o îndemna să aleagă cursurile Şcolii Populare de Arte. „L-am ascultat şi m-am înscris la clasa Leontinei Farcaş, de care auzisem lucruri frumoase“, îşi aminteşte solista. De aici până la a cunoaşte succesul şi a face muzică la modul profesionist nu a mai fost decât un pas. După 6 luni de când era eleva Şcolii Populare de Artă, Maria a debutat în concursurile judeţene. „Primul festival concurs la care am participat a fost Felician Fărcaşu de la Sebeş, unde am primit premiul special al juriului ceea ce mi-a dat un imbold“, spune solista.

Sigură pe sine şi originală

Maria Filimon este în prezent unul dintre cei şase solişti ai Ansamblului Folcloric al judeţului Alba aparţinând Centrului de Cultură Augustin Bena.  La cinci ani de la debut tânăra se poate mândri cu 40 de premii din tot atâtea participări la Festivaluri concurs în întreaga ţară. „În 2006 am participat la Moştenitorii unde am obţinut locul II, în 2007 la Strugurele de Aur am luat premiul special, în acelaşi an la Festivalul Felician Fărcaşu de la Ţebea am câştigat marele premiu.

Tot în 2006 la Festivalul Maria Lătăreţu m-am clasat pe locul III, iar la Festivalul de la Găina „Sus, sus, sus la moţi în munte“ am cucerit din nou marele premiu. Sunt doar câteva dintre cele care îmi vin acum în minte şi care mi-au marcat existenţa ca şi solistă. A fost perioada mea de glorie“, spune Maria.

În tot acest timp tânăra şi-a păstrat originalitatea. „Nu am copiat pe nimeni şi nici nu aş face-o. Cu toate acestea am nişte interpreţi pe care îi stimez şi îi apreciez în mod deosebit: Steliana Sima şi Mariana Ionescu Căpitănescu din generaţia mai tânără a folclorului românesc. Dintre soliştii generaţiei vechi îmi plac foarte mult Mariana Drăghicescu, Maria Lătareţu, Felician Fărcaşu şi Nineta Popa“, a precizat Maria Filimon.

Din 2008 a renunţat să mai participe la festivaluri şi s-a angajat ca solistă a Ansamblului Folcloric al Centrului de Cultură Augustin Bena. În timpul liber Mariei îi place să consilieze. „Am o afinitate pentru ştiinţele sociale. Încă de pe vremea de când eram studentă sunt consilier psihologic pentru trei copii“, a povestit solista.

Care sunt planurile tale de viitor?
M.F.: Muzică! Şi peste 20 de ani tot muzică mă văd făcând. Intenţionez ca în această toamnă să dau admitere la Conservator. Nu ştiu sigur dacă în viitorul mai apropiat sau mai îndepărtat voi deveni profesoară, dar ştiu sigur că vreau să îmi continui activitatea ca solistă. Chiar dacă am absolvit facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale, tot muzica s-a dovedit a fi mai aproape de sufletul meu“.

Ce-i place: „Îmi plac oamenii sinceri şi simplitatea. Îmi place să călătoresc, să schiez. De câte ori am ocazia ies în natură pentru că îmi plac astfel de ieşiri.

Ce nu-i place: „Nu-mi place minciuna şi demagogia. Evit oamenii care nu au caracter şi sunt făţarnici“.
 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite