Marea Adunare de la Cîmpeni: mii de oameni din Apuseni au ieşit în stradă împotriva proiectului Roşia Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de persoane din zona Munţilor Apuseni, dar şi din ale judeţe, participă sâmbătă la cel mai mare protest organizat până acum la Cîmpeni, capitala Ţarii Moţilor, împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană. Oamenii au venit cu animale şi s-au „înarmat”, simbolic, cu furci, buzdugane, ţepe şi coase din plastic şi carton.

UPDATE Protestul organizat la Cîmpeni faţă de proiectul de la Roşia Montană s-a încheiat în jurul orei 19.30, când ultimii protestari au plecat spre casele lor. Numărul participanţilor a fost de aproximativ 2.000 de persoane. Protestatarii "au adoptat" şi au făcut publică "Proclamaţia de la Cîmpeni" în care au transmis autorităţilor centrale şi locale că populaţia din zona Apusenilor este îndreptăţită să decidă cum să fie valorificate "bogăţiile" din arealul lor geografic.

„Marea Adunare de la Cîmpeni”, aşa cum a fost denumit protestul organizat sâmbătă, 19 octombrie 2013, de oponenţii proiectului minier de la Roşia Montană se vrea un semnal de alarmă adresat autorităţilor cu privire la voinţa moţilor. Mitingul a început la ora 14.00 cu o slujbă religioasă, urmată de depunerea unei coroane de flori la statuia lui Avram Iancu. Protestul se desfăşoară sub genericul "Uniţi salvăm Roşia Montană. Uniţi salvăm Munţii Apuseni". La protest participă şi Eugen David, preşedintele asociaţiei Alburnus Maior din Roşia Montană.

De pe scena amplasată în apropierea statuii lui Avram Iancu a fost citită „Proclamaţia de la Cîmpeni”, un document care sintetizează revendicările şi dorinţele participanţilor la protest. Pe scurt, prin proclamaţie se solicită respingerea proiectului de lege referitor la investiţia de la Roşia Montană şi găsirea unor soluţii alternative care să determine dezvoltarea durabilă a zonei Munţilor Apuseni. 

Participanţii la mitig au venit „înarmaţi” cu steaguri tricolore, pancarte cu sloganuri împotriva proiectului minier, dar şi cu furci, buzdugane, ţepe şi coase din plastic şi carton. Pe lângă participanţii din Cîmpeni au fost prezenţi protestatari din alte localităţi ale zonei Munţilor Apuseni, din Cluj-Napoca, Sibiu, Bihor, Hunedoara şi Bucureşti. În mod simbolic, în mâna lui Avram Iancu a fost prins un steag tricolor. Pe toată durata evenimentului s-au intonat cântece patriotice dar s-au scandat şi lozinci – ”Jos Guvernul”; ”Salvaţi Roşia Montană”; ”Uniţi Salvăm Munţii Apuseni”. 

image

Protestatarii au afişat pancarde cu mesajele "Vrem natură, nu cianură", "Interes naţional=profit

image

Foto

image

personal", "Bogată ţară — proastă rânduială", "Salvaţi Roşia Montană". Unii dintre participanţi au venit la miting cu animalele, boi şi cai, dorind, astfel, să arate că  ocupaţia creşterii animalelor poate fi o soluţie pentru această zonă. De pe pancartele protestatarilor nu lipsesc imagini cu eroii moţilor, Avram Iancu, respectiv Horea, Cloşca şi Crişan. 

Protestatarii au steaguri, eşarfe tricolore şi pancarte cu mesaje precum "Trădarea de ţară în aur se măsoară", "Salvaţi Roşia Montană, salvaţi Apusenii", "Bogată ţară, proastă rânduială".

"Am venit cu animalele să le arăt domnilor de la Bucureşti că în Apuseni există animale, nu cum au spus ei. Avem vaci şi facem agricultură, au făcut şi moşii şi strămoşii noştri", a spus unul dintre proprietarii de animale prezent la protest.

"Imnul nostru drag spune «preoţi cu crucea în frunte», aşa am pornit şi noi astăzi să le spunem guvernanţilor NU pentru proiectul de la Roşia Montană. Suntem mulţi şi să ştiţi că nu toţi au putut ajunge aici, unii au fost opriţi pe drum, în Baia de Arieş sau în apropiere de Câmpeni", a spus bărbatul. Protestatarii ameninţă că dacă nu vor fi ascultaţi vor merge la Roşia Montană şi la Bucureşti pentru a protesta.

Faptul că protestatarii din Apuseni se dovedesc mai radicali decât în alte zone ale ţării nu a rămas fără răspuns din partea premierului Victor Ponta. 

"Eu cred că fiecare are dreptul să-şi apere punctul de vedere. Am văzut că e un grup extremist care încearcă să creeze o provocare şi violenţă la Cimpeni, în apropierea celor de la Roşia Montană. Vom avea grijă ca să nu lasăm manifestările extremiste şi violente să se întindă şi vom lua măsuri imediat", a declarat Victor Ponta, sâmbătă, la Braşov.

În replică la protestul de la Cîmpeni, minerii care s-au blocat luna trecută timp de cinci zile în galeria Cătălina-Monuleşti de la Roşia Montană au intrat din nou în subteran, sâmbătă, pentru două ore, cerând aprobarea proiectului minier de extragere a aurului şi locuri de muncă.

Proclamaţia de la Cîmpeni:

1. Respingerea de către Parlament a tuturor proiectelor de lege care prevăd măsuri speciale de expropriere a cetăţenilor români, precum şi alte măsuri derogatorii de la regimul legal de protecţie a mediului, patrimoniului cultural, apelor, pajiştilor şi terenurilor agricole, bunurilor publice etc. în favoarea companiilor miniere de orice tip;

2. Interzicerea prin lege a utilizării cianurii în activităţile miniere din România;

3. Includerea Roşiei Montane pe lista tentativă a României pentru UNESCO;

4. Respingerea de urgenţă, prin Hotărâre de Guvern, a acordului de mediu pentru proiectul minier de la Roşia Montană;

5. Desecretizarea tuturor contractelor şi actelor adiţionale încheiate de către Guvern, referitoare la înstrăinare, cedarea, concesionarea resurselor minerale ale României;

6. Demisia iniţiatorilor proiectului de lege specială pentru Roşia Montană: ministrul Marilor Proiecte, Dan Şova, ministrul mediului, Rovana Plumb, ministrul Culturii, Daniel Barbu, directorul ANRM, Gheorghe Duţu, precum şi a premierului Victor Ponta;

7. Asumarea de către Guvern a exepertizei şi a punctelor de vedere referitoare la proiectul minier de la Roşia Montană exprimate de: Academia Română, Asociaţia Ad Astra, Institutul Geologic Român, Ordinul Arhitecţilor din România, Sinodul BOR, Sinodul BRU şi al celorlalte biserici creştine din România, precum şi de experţii independenţi;

8. Crearea unei Comisii Parlamentare de Anchetă a Afacerii Roşia Montană sub toate aspectele: înstrăinarea zăcămintelor; acordarea licenţei; sponsorizările RMGC către instituţii publice şi private, ONG-uri, persoane fizice; influenţarea deciziilor politice; încălcarea unor hotărâri judecătoreşti definitive; modul în care publicitatea oferită de companie a afectat libertatea presei şi dreptul la liberă exprimare etc.;

9. Refacerea şi dezvoltarea infrastructurii rutiere din zona Munţilor Apuseni şi acordarea unor facilităţi fiscale şi de altă natură pentru dezvoltarea activităţilor economice în următoarele domenii: turism, prelucrarea lemnului şi refacerea fondului forestier, creşterea şi prelucrarea produselor de origine animală, apicultură şi alte acţiuni specifice zonei;

10. Adoptarea de către guvernul României a unor politici publie, ca şi elaborarea cu ajutorul societăţii civile reale, a unei strategii care să prevadă măsuri în acord cu principiile dezvoltării durabile, ale utilizării optime a resurselor, ale conservării patrimoniului cultural-istoric şi ale sprijinirii întreprinderilor locale;

11. Începerea de către instituţiile abilitate a cercetării penale în cazul persoanelor care au semnat sau au participat la elaborarea şi avizarea de documente cu privire la proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană;

12. Interzicerea prin lege a utilizării metodei fracturării hidraulice în exploatarea gazelor de şist şi respectarea, în zonele vizare pentru această exploatare, a voinţei suverane a cetăţenilor, cu care ne exprimăm deplina solidaritate.

Aceasta este voinţa noastră, a locuitorilor Munţilor Apuseni, a oamenilor liberi prezenţi la Marea

Adunare de la Câmpeni, exprimată public astăzi, 19 octombrie 2013, cu spiritul şi gândul îndreptate către o dezvoltare durabilă, care să asigure accesul pentru mai multe generaţii la toate resursele cu care Dumnezeu ne-a înzestrat. Aşa să ne ajute Dumnezeu!”

Citiţi şi:

Protest la Roşia Montană: minerii au intrat din nou în subteran şi cer locuri de muncă şi aprobarea proiectului minier

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite