Maghiarul fără o mână care a alergat cu drapelul României de Ziua Naţională de la Aiud la Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Polgar Levente pe DN1, în alergare cu drapelul naţional spre Alba Iulia
Polgar Levente pe DN1, în alergare cu drapelul naţional spre Alba Iulia

Ultramaratonistul Levente Polgar Ioan, un aiudean de origine maghiară, a alergat joi, 1 decembrie, de la Aiud la Alba Iulia, fluturând drapelul naţional, în semn de respect şi apreciere pentru militarii care luptă în teatrele de operaţiuni.

Polgar Ioan este unul dintre cei mai buni alergători din judeţul Alba în ciuda handicapului pe care îl are. El şi-a pierdut mâna dreaptă la şase ani în urma unui accident feroviar.

”Alerg de la Aiud la Alba Iulia de Ziua Naţională, cu drapelul tricolor, sub umbrela Invictus, în semn de respect pentru militarii şi soldaţii care luptă în teatrele de operaţiuni, dar şi pentru cei căzuţi pentru apărarea patriei. Sacrificiul impune respect”, a declarat Levi. El a fost însoţit de un prieten, Mircea Mureşan, care este cadru militar.

Sportivul aiudean în vârstă de 35 de ani a terminat curse de peste 100 de kilometri, şi a parcurs România de la Est la Vest în două săptămâni. Un accident stupid din copilărie i-a mutilat mâna dreaptă, însă această nenorocire nu l-a împiedicat să devină un sportiv de performanţă. Levi aleargă maratoane şi ultramaratoane cot la cot cu sportivi sănătoşi, pe care, uneori, îi şi depăşeşte în clasament. Se implică în diverse cauze ale asociaţiilor Persoanelor cu Handicap Neuromotor România şi „Little People Romania“. 

maghiar ziua nationala alba

Levi a plecat la ora 7.00 din Aiud şi şi-a programat să ajungă la Alba Iulia în intervalul 09.30 - 10.00, urmând să participe la evenimentele dedicate Zilei Naţionale a României. Distanţa dintre Aiud şi Alba Iulia este de aproximativ 30 de kilometri.

”Când am alergat de la Aiud la Alba Iulia m-am gândit la sacrificiul pe care l-au depus eroii noştri. Nu poţi să te gândeşti la lucruri negative de Ziua României. Cei 35 de kilometri i-am parcurs în trei ore şi 10 minute. Am venit într-un ritm plăcut, nu ne-am forţat", a spus Levi, potrivit mediafax.ro. Sportivul şi însoţitorul său au depus o jerbă de flori la statuia lui Mihai Viteazul din Alba Iulia.

Citiţi şi:

Ziua Naţională a României. Cum se sărbătoreşte la Alba Iulia Marea Unire de la 1 Decembrie 1918

Povestea unui martor la evenimentul Marii Uniri din 1 Decembrie 1918: „La Alba Iulia, iarna îmbrăcase oraşul în alb, dar ce căldură în sufletele noastre“

O poveste cât Marea Unire de la 1 Decembrie 1918: Alba Iulia, 100.000 de români şi un singur fotograf

Ziua Naţională a României la Alba Iulia: tricolorul a fost arborat pe catargul din Cetate

 

O poveste cât Marea Unire de la 1 Decembrie 1918: Alba Iulia, 100.000 de români şi un singur fotograf

 

Zece motive pentru a sărbători Ziua Naţională la Alba Iulia, oraşul unde la 1 Decembrie 1918 au venit 100.000 de oameni

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite