Maestru internaţional la şah, la vârsta de 16 ani. Performanţa unui tânăr din Alba Iulia în ”sportul minţii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihnea Costachi este la 16 ani maestru internaţional la şah. Foto: Facebook/ Mihnea Costachi
Mihnea Costachi este la 16 ani maestru internaţional la şah. Foto: Facebook/ Mihnea Costachi

Mihnea Costachi, un tânăr şahist în vârstă de 16 ani şi 3 luni, din Alba Iulia, a reuşit să obţină la festivalul internaţional de şah “Open Iaşi” a treia normă de maestru internaţional şi va primi titlul de ”maestru internaţional”.

Titlul de maestru internaţional este penultima treaptă în clasificarea FIDE (Federaţiei Internaţionale de Şah), cea mai înaltă clasificare fiind titlul de ”mare maestru internaţional”. Până în prezent alţi şahişti din Alba Iulia, cum ar fi Marius Ceteraş, Dorin Şerdean, Ovidiu Lupu, Adrian Secheres sau George Ileana, au obţinut titlul de maestru FIDE, dar niciunul nu a reuşit să devină maestru internaţional. Acest titlu presupune realizarea de trei ori a unui barem stabilit de FIDE, în turnee care îndeplinesc anumite condiţii şi jucând împotriva unor adversari de un anumit nivel. 

  

Înainte de startul în festivalul internaţional de şah “Open Iasi”, Mihnea Costachi avea deja obţinute două norme de maestru internaţional: prima în vara anului 2015 la Openul Arad, iar a doua în urmă cu doar două săptămâni la Openul Internaţional al Ungariei de la Zalakaros. Open Iaşi, care este cel mai puternic open internaţional care se organizează anual în România, reprezenta o şansă foarte bună pentru obţinerea celei de-a treia norme şi ultima de maestru internaţional, deoarece în secţiunea principală a openului ieşean, care are în acest an a avut un fond de premiere de 16000 euro, erau înscrişi 75 de jucători din 14 ţări, dintre aceştia 27 având titluri internaţionale: 9 mari maeştri internaţionali, 9 maeştri internaţionali şi 9 maeştri FIDE. 

mihnea costachi

  

Jucând extrem de motivat Mihnea Costachi a avut un start foarte bun, acumulând 3 victorii contra lui Alexandru Călin (România), Pavel Miroshnichenko (Rusia) şi George Stoleriu (România) şi o remiză contra vicecampionului naţional de juniori de la categoria sa de vârstă Alexandru Banzea (România) în primele 4 runde ale turneului. În ultimele 5 runde, fiind clasat permanent în partea superioară a clasamentului, Mihnea Costachi a avut în faţă 5 mari maeştri internaţionali: Alexander Zubarev (Ucraina), care a şi câştigat turneul, Andrei Istrătescu (Franţa), unul dintre cei mai titraţi şahişti români din toate timpurile, favoritul principal al turneului, Nikita Maiorov (Belarus), Kidambi Sundararajan (India) şi Vladislav Nevednichy (România), câştigătorul Openului Internaţional al României găzduit în luna martie de Hotelul Transilvania din Alba Iulia. Deşi adversarii i-au dat multe bătăi de cap, juniorul din Alba Iulia a reuşit să-şi menţină invincibilitatea până la final, obţinând 5 remize împotriva celor 5 mari maeştri internaţionali, şi chiar a depăşit cu o jumătate de punct baremul necesar pentru obţinerea ultimei sale norme de maestru internaţional. 

  

În clasamentul final primele 5 locuri au fost ocupate de Alexander Zubarev (Ucraina), Dmitry Frolyanov (Rusia), Tiberiu Georgescu (România), Kaido Kulaots (Estonia), Andrei Istrătescu (Franţa), toţi cu 6,5 puncte, urmaţi de Nikita Maiorov (Belarus), Mihnea Costachi (România), Vladislav Nevednichy (România), Bogdan Dan (România), Andrei Macovei (Moldova), Kidambi Sundararajan (India), Lucian Filip (România) şi Boris Itkis (România) toţi cu 6 puncte, departajaţi de coeficientul Buchotz. 

mihnea costachi

”Sunt foarte mulţumit că am obţinut titlul de maestru internaţional, deoarece îmi propusesem încă din urmă cu un an şi jumătate să ajung la acest nivel în vară acestui an. Următorul pas, spre titlul de mare maestru internaţional, va fi cu siguranţă mult mai dificil de făcut. Va trebui să joc în turnee mult mai puternice, împotriva unor adversari redutabili, fiindcă doar aşa pot să-mi îmbunătăţesc jocul şi să ajung să joc constant la nivelul unui mare maestru. Asta înseamnă multă muncă, dar şi cheltuieli mult mai mari, deoarece în România sunt doar 3-4 turnee de un asemenea nivel, astfel că va trebui să particip la multe turnee în străinătate. Sper că în anul 2018 să obţin şi titlul de mare maestru internaţional, mai ales că acel an va fi unul special pentru români, dar mai ales pentru albaiulieni”, a declarat Mihnea Costachi la finalul openului ieşean. 

   

După câteva zile de pauză, Mihnea Costachi urmează să ia startul luni 27 iunie în Trofeul Litoralului de la Eforie Nord, un open tradiţional, aflat la a 26-a ediţie. Până la Campionatele Europene de juniori, programate în a două jumătate a lunii august la Praga, şi Campionatele Mondiale de juniori din luna septembrie de la Khanty Mansyisk (Rusia), juniorul va mai juca la Arad Open în perioadă 6-12 august şi, foarte probabil, la Olimpiadă de juniori sub 16 ani pe echipe din Slovacia de la sfârşitul lunii iulie. 

Citiţi şi:

 

Bază de agrement cu bazine de înot şi terenuri de sport, deschisă la Blaj după o investiţie de 3,5 milioane de lei VIDEO

 

Ultimii saşi din Vingard, satul din Alba cu o vechime de aproape 600 de ani

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite