Lux, patimă şi exces. Festinul culinar al principilor Transilvaniei care au domnit în Cetatea Alba Iulia

Lux, patimă şi exces. Festinul culinar al principilor Transilvaniei care au domnit în Cetatea Alba Iulia

Imagine după tabloul în care este reprezentată o recepţie dată de Principele Gabriel Bethlen pentru ambasadorul otoman la Alba Iulia, în 1625

Care erau secretele bucătăriei la curtea principilor ardeleni? Cât de savuroase şi sofisticate erau bucatele servite de principii Transilvaniei şi de oaspeţii lor de seamă, sosiţi din toate colţurile Europei? Răspunsurile sunt oferite printr-un proiect de cercetare realizat la Alba Iulia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Proiectul „Reenactment culinar: Meniuri şi ritualuri gastronomice la curtea princiară de la Alba Iulia” este derulat de Primăria Alba Iulia şi este cofinanţat de Administraţia Naţională a Fondului Cultural Naţional.
 
Prin proiect se află în derulare o amplă cercetare istorică realizată de doi specialişti. Un important aspect care va fi reliefat este legat de rafinamentul bucătăriei de la curtea principilor ardeleni, un altul de meniul bogat si diversificat al unui principe. Dacă ar fi să facem sinteza bucătăriei princiare transilvănene renascentiste am putea recurge la afirmaţia lui Platina: ”Lux, patimă şi exces!“
 
O operă de referinţă, aflată la baza proiectului, este ”Cartea de bucate a bucătarului Principelui Transilvaniei“, din a doua jumătate a secolului XVI, de autor anonim. Ca marea majoritate a cărţilor de bucate din epocă, nu conţinea cantităţile ingredientelor utilizate la prepararea mâncărurilor, deoarece se presupunea fie că aceste reţete erau folosite de bucătari profesionişti care le cunoşteau deja empiric, fie că se păstra secretul pregătirii bucatelor.
 
Rezultatele cercetării se vor concretiza în identificarea şi selectarea a cel puţin 10 ceremonii culinare puse în practică la curtea princiară de la Alba Iulia. Se vor selecta de asemenea 30 de meniuri reprezentative gătite şi servite principilor ardeleni, în cei 150 de ani de existenţă a curţii la Alba Iulia. Unul dintre meniuri va fi reconstituit în cadrul unui eveniment dedicat.
 
Cartea în pregătire va comprima mărturiile rafinamentului culinar de la curtea princiară şi va fi distribuită gratuit restaurantelor din Alba Iulia, cunoscut fiind faptul că gastronomia are potenţialul de a atrage un număr mai mare de turişti, mai ales dacă e susţinută de poveşti învăluite de negura timpului. Astfel, oaspeţii noştri vor avea ocazia să descopere atât bucătăria Transilvaniei, diferită prin gust şi bogăţia de feluri de mâncare, cât şi istoria şi patrimoniul cultural imaterial de la Alba Iulia.
 
Proiectul „Reenactment culinar: Meniuri şi ritualuri gastronomice la curtea princiară de la Alba Iulia”, urmăreşte revitalizarea şi repunerea meniurilor, reţetelor şi ritualurilor culinare de la curtea princiară a Transilvaniei pe harta gastronomică locală, regională, naţională şi europeană. Altfel spus, reliefăm un segment important al rafinamentului bucătăriei princiare. Rezultatele proiectului vor fi valorificate ulterior în raport cu potenţialul istoric, cultural şi turistic al Cetăţii Alba Iulia, iar apoi vor fi integrate în complexul de funcţiuni culturale, propuse prin proiectul de restaurare al Palatului Principilor, lucrări aflate acum în derulare.
 
Suma nerambursabilă atrasă de Primăria Alba Iulia prin acest proiect este 46.500 lei. Partener în proiect: Universitatea ”1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia. Durata de derulare a proiectului este până în 15 noiembrie 2019. 


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: