Localnicii din 59 de sate din Alba, Mureş şi Sibiu sprijiniți să-şi deschidă afaceri la țară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sătenii află cum să-și înceapă o afacere pe cont propriu
Sătenii află cum să-și înceapă o afacere pe cont propriu

Sătenii vor afla de la specialiștii proiectului ce avantaje au dacă sunt mobili ocupațional și geografic pe piața muncii, dar și cum pot demara o afacere pe cont propriu. Astfel, sunt completate, diversificate şi îmbunătăţite serviciile asigurate de instituţiile statului.

Studiile de specialitate arată că nevoile de informare, formare şi ocupare a forţei de muncă pentru şomeri de lungă durată,  persoane în căutarea unui loc de muncă, cei care muncesc în propria gospodărie, dar şi pentru persoanele inactive  pot fi acoperite prin servicii de specialitate „la pachet“. Vorbim de informare, consiliere şi orientare profesională, medierea muncii, dar şi de programele de  formare profesională continuă.Toate vor fi asigurate gratuit prin proiectul: „Mediul rural-oportunitate de dezvoltare a resurselor umane”, derulat de SC Tobimar Construct SRL Alba Iulia,  în parteneriat cu Asociaţia Centrul de Resurse pentru Servicii Sociale -CERESS Alba, Asociaţia „Ţara Secaşelor Alba- Sibiu“. 

Proiectul se derulează în 10 comune aparţinătoare judeţelor Alba (Roşia Montană, Meteş, Ciugud, Berghin, Daia Română, Şpring), Mureş (Saschiz) şi Sibiu (Păuca, Loamneş şi Ludoş).

Avantajele mobilității ocupaționale și geografice

 În derulare sunt două campanii de promovare a mobilităţii forţei de muncă şi a spiritului antreprenorial, în 59 de sate din 1o comune aparținătoare celor  trei judeţe. Specilaliștii proiectului vor prezenta la fața locului care sunt avantajele aduse de Legea 76/2002 pentru cei care îşi schimă profesia propriu-zisă, firma sau domeniul de activitate. Statul sprijină financiar atât mobilitatea ocupaţională, cât şi cea geografică sub forma unor prime de încadrare, respectiv instalare. Campaniile se desfășoară prin implicarea  primăriilor, şcolilor, angajatorilor din cele 59 de sate, dar şi Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Alba  şi Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale Alba. De asemenea, cei interesaţi vor afla şi paşii care trebuie urmaţi pentru începerea unei afaceri pe cont propriu, care să le aducă venituri.

Perfecționare în ocupația de mediator social

Tot din cele 10 comune vor fi selectaţi şi cei care vor urma gratuit două programe de formare profesională pentru ocupații din domeniile comercial și construcții. În regim de gratuitate vor fi organizate şi două cursuri de perfecţionare. Noutatea proiectului este adusă de programul de perfecționate în ocupația de „Mediator social“. Activitatea unui astfel de specialist este una complexă, dacă luăm în calcul că trebuie să se implice în rezolvarea problemelor sociale cu care se confruntă persoane, comunități defavorizate, ținând cont de nevoi, obiceiuri, tradiții etnice. Cei care vor urma programele de formare profesională contină vor primi certificate de calificare recunoscute pe piaţa muncii de la noi, iar printr-o procedură simplă şi în statele Uniunii Europene.

Proiectul se va finaliza în noiembrie 2013. Este co-finanțat de Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013„Investeşte în oameni!”, Axa prioritară: 5„Promovarea măsurilor active de ocupare“, Domeniul major de intervenţie: 5.2 „Promovarea sustenabilităţii pe termen lung a zonelor rurale în ceea ce priveşte dezvoltarea resurselor umane şi ocuparea forţei de muncă". Informații suplimentare se pot obține la numărul de telefon 0258813800, de luni până vineri, între orele 08.00-16.00,  persoană de contact Radu Moldovan, asistent manager.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite