Lider sindical al poliţiştilor din Alba: „Reorganizarea sistemului prin concediere este un abuz“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

IPJ Alba a afişat luni rezultatele la examenul de departajare organizat în structurile reorganizate. Poliţiştii disponibilizaţi sunt atât de la serviciul de siguranţă publică, cât şi de la cel rutier şi de la secţiile rurale. Sindicaliştii consideră reorganizarea prin concediere un abuz.

Inspectoratul de Poliţie Alba a făcut publice, luni, rezultatul concursurilor organizate pentru departajarea angajaţilor de la structurile din subordine afectate de procesul de reorganizare. Un număr de 15 poliţişti nu au promovat examenul şi vor fi puşi la dispoziţia instituţiei pe o perioadă de trei luni. Dacă în acest timp vor exista posturi libere, vor fi reangajaţi, dacă nu vor ajunge în şomaj. Poliţiştii concediaţi provin de la structurile de poliţie din Alba Iulia, Zlatna, Teiuş, Blaj, Ocna Mureş şi Sebeş.

Practic, 160 de oameni au susţinut examenul, iar ultimii au fost trecuţi pe listele de concediere. În total 24 de posturi ocupate au fost desfiinţate, dar mai mulţi poliţişti au ales să se pensioneze. Astfel, vor pleca în urma examenului un număr de 15 oameni. Dintre aceştia, patru sunt de la Poliţia municipiului Alba Iulia, trei de la serviciul de siguranţă publică şi unul de la biroul rutier.

De la Sebeş vor pleca patru poliţişti, respectiv câte unul de la siguranţă publică, serviciul rutier, secţia de poliţie rurală Şpring şi din cadrul personalului de serviciu. La Aiud nu au promovat examenul doi poliţişti, unul de la serviciul de siguranţă publică şi celălalt de la secţia rurală Unirea. Câte un angajat va fi concediat la secţiile rurale Blaj şi Jidvei, dar şi de la poliţiile orăşeneşti din Teiuş, Ocna Mureş şi Zlatna. Şapte dintre cei 15 poliţişti concediaţi provind de la serviciile de siguranţă publică.

Sindicatul consideră reorganizarea un abuz

Comisia de examen a fost condusă de comisarul şef Mihai Rus, adjunct al şefului IPJ. Din comisie au mai făcut parte comisarul şef Silviu Duşa, subcomisarul Sorin Cioancă şi subcomisarul Luana Maria Nedelcu. În calitate de observatori au participat şi reprezentanţii celor două sindicate.

„Măsura reorganizării şi concedierii este un abuz. Afectează instituţia din punct de vedere a resurselor umane, având în vedere că exista deja un deficit de cadre de 20 la sută. Nu poţi să disponibilizezi pe cineva doar pe baza unui examen. Dacă până la finalizarea perioadei de punere la dispoziţia Inspectoratului nu se vor găsi alte posturi pentru ei, îi vom sprijini în instanţa de judecată“, a spus agentul şef Florin Drăgan, preşedintele Sindicatului ProLex Alba şi vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Poliţie SedLex.

Conducerea instituţiei este de părere că examenul a trebuit organizat pentru că existau mai mulţi poliţişti decât numărul de posturi aprobate de minister. „Avem 665 de posturi bugetate şi mai mulţi poliţişti. A trebuie să ne încadrăm în acest număr de posturi. Dacă vor mai ieşi la pensie colegi, este posibil ca în posturile rămase vacante să revină prin concurs cei care nu au pormovat examenul de departajare“, a afirmat comisarul şef Laurenţiu Crişan, adjunct al comandantului IPJ Alba.

Schimbări în echipa de conducere a IPJ

Tot luni, IPJ Alba a anunţat câteva schimbări în echipa managerială a instituţiei. Astfel, subcomisarul de poliţie Vasile Darius Bic, şeful Poliţiei Oraşului Teiuş, a fost detaşat pentru o perioadă de 6 ani la Direcţia Naţională Anticorupţie. În locul acestuia la comanda poiţiei Teiuş a fost numit comisarul şef Marius Pop, care a ocupat până acum postul de şef al Biroului Rutier din cadrul Poliţiei municipiului Alba Iulia. De asemenea, tot de la 1 august, la conducerea Biroului Rutier a fost numit comisarul şef Costică Bălan, fost ofiţer în cadrul Compartimentului Control Intern.

Inspectorul de poliţie Marius Ioan Greculeac din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale al Poliţiei Municipiului Alba Iulia, a fost împuternicit şef al Biroului Ordine Publică din cadrul aceleiaşi structuri de poliţie. Detaşarea poliţistului Vasile Darius Bic la DNA a fost decisă prin ordin al ministrului Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, în timp ce restul numirilor s-au făcut pe o perioadă de şase luni, prin ordin al şefului IPJ Alba, chestorul Nicolae Căbulea. „Prin schimbările făcute, conducerea Inspectoratului de poliţie Judeţean Alba, încearcă să eficientizeze activitatea poliţiei pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor din judeţ“, se arfirmă într-un comunicat de presă al IPJ Alba.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite