Licitaţie eşuată pentru vânzarea activelor falimentarei Moldomin. Deşi au fost presiuni de la Guvern, Cupru Min Abrud nu a participat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania minieră Cupru Min Abrud nu a participat la licitaţia privind achiziţia activelor Moldomin Moldova Nouă din Caraş Severin, programată luni, 7 octombrie. De la ”vârful” Ministerului Economiei au existat presiuni mari pentru ca societatea din Alba să achiziţioneze activele exploatării falimentare cu 6 milioane de euro.

Asupra companiei s-au făcut presiuni de sus, de la Ministerul Economiei, pentru preluarea Moldomin, însă asta ar fi însemnat pentru firma din Apuseni o mare problemă pentru că ar fi trebuit să ia la pachet şi problemele de mediu, dar şi să îşi asume redeschiderea exploatării. Cu toate acestea, reprezentanţii societăţii din Alba au achiziţionat de două ori caietul de sarcini aferent licitaţiei.

Efortul financiar ar fi fost de minimum 100 de milioane de euro ceea ce ar fi însemnat, practic, falimentul societăţii Cupru Min SA, singura profitabilă din portofoliul Ministerului Economiei.

   

Cupru Min nu s-a mai prezentat la licitaţia din 7 octombrie 2019, când ar fi trebuit să cumpere o serie de active (în special terenuri) înglodate în datorii, scoase la vânzare de un lichidator judiciar pentru suma de 6 milioane de euro, la care se adaugă TVA.

Este posibil însă ca ministrul Bădălău, cel de la care au plecat presiunile, să nu fi renunţat la această idee. Dacă guvernul din care face parte va trece de moţiunea de cenzură, n-ar fi exclus ca firma din Abrud să fie obligată să participe la următoarea licitaţie care va fi anunţată de lichidatorul judiciar al societăţii din Caraş-Severin.

Vânzarea activelor ar viza acoperirea în proporţie cât mai mare a masei credale (datoriile pe care le are Moldomin faţă de creditori), relansarea activităţii miniere la Moldova Nouă şi rezolvarea problemelor de mediu. Ultimele două condiţii ar cădea exclusiv în sarcina cumpărătorului, societatea Cupru Min SA, care, pe lângă suma de 6 milioane de euro pe care ar urma să o plătească pentru active, ar fi obligată să susţină investiţii uriaşe.

Acest lucru ar fi imposibil, în condiţiile actuale, având în vedere faptul că exploatarea minieră din judeţul Alba are nevoie, al rândul ei, de investiţii mari pentru rezolvarea problemelor de mediu din Apuseni. Ministerul Economiei ar urma, astfel, să se ”spele pe mâini” de situaţia catastrofală de la Moldova Nouă. Astfel, Statul Român şi Moldomin ar urma să fie exonerate de orice obligaţie de mediu istorică, prezentă sau viitoare, care vor trece exclusiv în sarcina cumpărătorului. Cupru Min SA ar urma să îşi asume întreaga responsabilitate pentru obligaţiile de mediu, iar dacă nu va face acest lucru va fi considerat responsabil, respectiv amendat de către autorităţile statului.

Veniturile totale ale companiei Cupru Min SA, în 2018, au fost de 250,9 milioane de lei, în creştere cu aproape 68 de milioane de lei faţă de anul anterior. Profitul net al societăţii a înregistrat, însă, o scădere cu aproximativ 8%, de la 5,6 milioane de lei în 2017, la 5,07 milioane de lei la 31 decembrie 2018. Societatea avea la finalul anului trecut un număr de 561 de angajaţi. Compania este unicul producător din România care are ca obiect principal de activitate extracţia de minereuri neferoase, prepararea minereurilor cuprifere şi valorificarea concentratului cupros şi a metalelor preţioase. Cupru Min exploatează zăcământul de la Roşia Poieni, unde se află 60% din rezervele de cupru ale României. Pentru anul 2019, Cupru Min a prognozat o investiţie de peste 6 milioane de euro pentru achiziţionarea a două linii de flotaţie, fiecare cu capacitatea de 315 de tone, care vor fi puse în funcţiune la Uzina de Preparare Dealul Piciorului, comuna Lupşa.

De asemenea, în prezent este în derulare o licitaţie internaţională pentru vânzarea timp de 1 an a peste 40.000 de tone de concentrat de cupru.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite