Licitaţie de 26 de milioane de euro în Alba: Consiliul Judeţean a pierdut procesul cu CNSC şi trebuie să renunţe la redevenţa cerută operatorului

Licitaţie de 26 de milioane de euro în Alba: Consiliul Judeţean a pierdut procesul cu CNSC şi trebuie să renunţe la redevenţa cerută operatorului

Centrul de management al deşeurilor de la Galda de Jos este cel mai mare din Transilvania

Curtea de Apel Alba Iulia a respins acţiunea Consiliului Judeţean Alba, prin care a fost contestată o decizie a Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor referitoare la o licitaţie cu valoare estimată de 26 de milioane de euro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Consiliul Judeţean Alba a pierdut procesul cu Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor şi operatorii prin care a încercat anularea unei decizii a instituţiei în ceea ce priveşte procedura de achiziţie publică referitoare la concesionarea operării instalaţiilor de gestionare a deşeurilor construite prin proiectul ”Sistem de management integrat al deşeurilor”. Curtea de Apel Alba Iulia a în 30 octombrie 2017, să respingă plângerea formulată de Consiliul Judeţean şi să menţină decizia CNSC din 11 septembrie 2017.
 
Două firme private (Bratner Servicii Ecologice SRL şi Iridex Group Import Export SRL) au contestat mai multe prevederi din documentaţia publicată pe SEAP, dintre care cea mai importantă se referă la plata unei redevenţe anuale de 1,8 milioane de lei pe an de către operatorul care va câştiga licitaţia. S-a mai solicitat prelungirea termenelor de depunere a ofertelor cu perioada corespunzătoare efectuării remedierilor şi cu timpul necesar ofertanţilor pentru adaptarea ofertelor în raport cu remedierile adoptate, astfel încât să fie respectat termenul de 30 de zile.
 
”Anulează toate actele autorităţii contractante, emise în procedura de atribuire, în care se face vorbire despre valoarea de 1.800.000 de lei/an stabilită pentru redevenţă. Obligă autoritatea contractantă ca în termen de 15 zile de la primirea deciziei Consiliului să publice toate documentele solicitate de SC Iridex Group Import Export SRL prin adresa nr. 902 din 21.07.2017 şi să modifice documentaţia de atribuire, cu respectarea prevederilor legale şi a celor evocate în motivare, să aducă modificările efectuate la cunoştinţa tuturor operatorilor economici interesaţi de participarea la procedura de atribuire, prin publicarea lor în SEAP, şi să stabilească o nouă dată de depunere a ofertelor”, se afirmă, printre altele, în decizia CNSC din 11 septembrie, menţinută de către instanţa de la Curtea de Apel. CNSC a respins cererea operatorilor privind anularea procedurii, astfel încât aceasta va fi reluată după realizarea modificărilor solicitate. De asemenea, s-a respins şi cererea privind obligarea autorităţii contractante la luarea măsurilor de remediere în ceea ce priveşte modificarea valorii estimate a contractului.

 
Documentaţia a fost publicată în SEAP în 30 iunie 2017. Valoarea estimată, fără TVA, a contractului ce urmează a fi încheiat pe o perioadă de 5 ani se ridică la 118.508.765 de lei (aproximativ 26 de milioane de euro). Contractul are ca scop delegarea prin concesiune a operării şi administrării Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) Galda de Jos, unde există o staţie de sortare, staţie de tratare mecano-biologică, depozitul conform şi instalaţiile aferente fiecăruia şi a staţiilor de transfer de la Blaj şi Tărtăria, toate construite în cadrul proiectului cu finanţare de la Uniunea Europeană.
 
Tot în cadrul acestui contract urmează să fie operate staţia de transfer de la Abrud, staţiile de sortare de la Zlatna şi Aiud, respectiv staţia de transfer şi sortare de la Baia de Arieş. De asemenea, procedura de delegare va include şi transportul deşeurilor de la aceste staţii la CMID Galda de Jos, precum şi epurarea şi eliminarea levigatului provenit de la depozitele neconforme de deşeuri Alba Iulia şi Aiud în staţia de epurare construită în incinta CMID. Pot depune oferte operatorii care au un nivel minim al cifrei de afaceri anuale pe ultimii 3 ani (2014, 2015, 2016) de cel puţin 10 milioane de lei. De asemenea, fiecare ofertant care se va înscrie la licitaţie trebuie să facă dovada că a prestat în ultimii trei ani servicii similare în domeniul aferent obiectului contractului de concesiune, cu o valoare cumulată de minimum 10 milioane de lei, fără TVA.
 
Oferta câştigătoare va fi desemnată cea de pe primul loc cu punctajul cel mai mare, respectiv cu preţul cel mai mic. Punctajul urmează a fi stabilit după un criteriu şi un altgoritm de calcul în care vor conta tarifele propuse pentru transferul, sortarea, tratarea mecano-biologică şi depozitarea unei tone de deşeuri, respectiv neutralizarea unui metru cub de levigat.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările