Licitaţia anului 2020 în Alba, din nou la arbitraj. Depozitul ecologic de deşeuri, adjudecat pentru 14 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procedura de achiziţie privind concesionarea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor de la Galda de Jos, unde ar urma să fie depozitate deşeurile colectate din judeţul Alba, este, din nou, contestată.

Şi cea de-a treia licitaţie publică organizată de Consiliul Judeţean a ajuns la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. 

Comisia de licitaţie a stabilit că cea mai bună ofertă a fost prezentată de Asocierea RER Vest – Retim cu 94,48 puncte. Pe locul doi s-a clasat oferta firmei Supercom cu 93,46 puncte. Ofertele celorlalte două societăţi: Girexim Universal şi Asocierea Polaris Mediu – Polaris M. Holding au fost respinse în faza de evaluare a propunerilor financiare. 

În 16 octombrie 2020, reprezentanţii Polaris M. Holding au depus la CNSC o contestaţie prin care solicită anularea rezultatului procedurii şi a actelor care au stat la baza emiterii acestuia, precum şi a oricăror acte subsecvente. Contestatarii au cerut reanalizarea ofertelor depuse de Asocierea Polaris Mediu – Polaris M. Holding, Asocierea RER Vest – Retim şi Supercom SRL şi anularea procedurii de atribuire a contractului. 

Motivele invocate sunt de ordin tehnic, respectiv modul în care autoritatea contractantă a analizat şi punctat fiecare ofertă în parte. Contestaţia este în procedură de analiză la CNSC, unde urmează să fie pronunţată o hotărâre ce poate fi atacată în instanţa de judecată.

Imagine indisponibilă

Câştigătorii contractului, Asocierea RER Vest – Retim, au depus la rândul lor o cerere de intervenţie prin care cer respingerea contestaţiei formulate de Polaris M Holding. Reprezentanţii Asocierii susţin că firma a fost condamnată în 2019 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 1.000.000 de lei amendă penală, pentru complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită şi astfel, legal, nu ar fi avut dreptul să participle la procedura de concesionare a CMID Galda de Jos, chiar dacă hotărârea instanţei nu este definitivă.

De asemenea, reprezentanţii RER Vest cer respingerea contestaţiei ca nefondată şi pentru că a fost depusă tardiv, în afara termenului legal, precum şi pentru că neconformităţile care ar fi fost identificate de Polarim M Holding nu sunt reale. 

Iniţial contractul avea o valoare estimată de 63.518.681 de lei, dar prin măsurile de remediere aplicate s-a ajuns la valoarea de 88.905.702 lei. Potrivit noii proceduri, contractul va fi încheiat pe o durată de 6 ani.

Operatorul ar urma să administreze Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Galda de Jos şi staţiile de transfer de la Blaj şi Tărtăria, precum şi cele de sortare de la Zlatna şi Baia de Arieş şi Aiud, dar şi transportul deşeurilor de la aceste staţii la centrul de la Galda de Jos. Valoarea ofertei câştigătoare prezentată de Asocierea RER Vest – Retim este de 69.929.432 lei, fără TVA, cea mai mică dintre cele patru prezentate în cadrul procedurii.

Imagine indisponibilă

Potrivit caietului de sarcini, Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Alba este implementat în cadrul proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Alba”, finanţat prin  POS Mediu şi a proiectului „Fazarea proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Alba”, finanţat prin POIM.

Astfel, Consiliul Judeţean Alba organizează procedura de achiziţie publică pentru atribuirea contractului de delegare prin concesiune a gestiunii operării instalaţiilor de gestionare a deşeurilor realizate prin proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Alba” şi proiectul „Fazarea proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Alba”.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Bătrânica de 76 de ani care trăieşte singură într-un cătun din Apuseni cu o pensie de 15 lei 

Cum se deturnează o licitaţie publică pentru o casă executată silit de bancă. Femeie condamnată cu suspendare

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite