Licitaţia anului 2017 în Alba, cu valoare estimată de 23 de milioane de euro, anulată de Consiliul Judeţean pentru erori şi omisiuni în documentaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai mare licitaţie demarată în Alba, în 2017, din punct de vedere a valoarii estimate a fost anulată. Consiliul Judeţean a decis să anuleze procedura de 23 de milioane de euro privind concesionarea instalaţiilor construite prin proiectul Sistem de management integrat al deşeurilor.

Contractul care urma să fie încheiat în urma acestei proceduri de achiziţie publică avea ca scop delegarea prin concesiune a operării şi administrării Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) Galda de Jos, unde există o staţie de sortare, staţie de tratare mecano-biologică, depozitul conform şi instalaţiile aferente fiecăruia şi a staţiilor de transfer de la Blaj şi Tărtăria, toate construite în cadrul proiectului cu finanţare de la Uniunea Europeană.

Tot în cadrul acestui contract urmau să fie operate staţia de transfer de la Abrud, staţiile de sortare de la Zlatna şi Aiud, respectiv staţia de transfer şi sortare de la Baia de Arieş. De asemenea, procedura de delegare includea şi transportul deşeurilor de la aceste staţii la CMID Galda de Jos, precum şi epurarea şi eliminarea levigatului provenit de la depozitele neconforme de deşeuri Alba Iulia şi Aiud în staţia de epurare construită în incinta CMID. 

”Având în vedere că pe parcursul procedurii de atribuire s-au formulat un număr de 45 de solicitări de clarificări, 14 notificări prealabile şi 6 contestaţii, că s-au constatat numeroase erori şi omisiuni iar documentaţia de atribuire conţine prevederi care nesocotesc prevederile Contractului de finanţare, precum şi dispoziţii legale care guvernează domeniul serviciilor comunitare de utilităţi publice – salubrizare şi domeniul concesiunilor iar autoritatea contractantă nu poate lua măsuri de remediere care să permită continuarea legală a procedurii. (…) Având în vedere volumul, durata, valoarea, aria de acoperire, natura şi anverguri contractului ce urmează a fi încheiat, (…) se dispune anularea procedurii de licitaţie deschisă pentru atribuirea contractului de concesiune având ca obiect «Delegarea prin concesiune a operării instalaţiilor de gestionare a deşeurilor municipale în cadrul Sistemului de management integrat al deşeurilor în judeţul Alba»”, se afirmă în decizia de anulare semnată de preşedintele Ion Dumitrel.

image

În nota justificativă care însoţeşte documentul sunt descrise pe larg motivele care au stat la baza deciziei. Astfel, în urma contestaţiilor formulate de operatorii economici, unele confirmate de CNSC şi ulterior în instanţa de judecată, au fost adoptate măsuri de remediere care au modificat substanţial documentaţia de atribuire. Valoarea estimată a concesiunii şi garanţia de participare s-au modificat de patru ori. Ultima valoare estimată a fost calculată la suma de 108.369.773,38 lei, respectiv circa 23,3 milioane de euro. Tot ca urmare a unor decizii CNSC a fost eliminată garanţia de bună execuţie care urma să se constituie în cota de 5% din valoarea anuală actualizată fără TVA a contractului, iar valoarea redevenţei a fost modificată de la 1,8 milioane de lei pe an la 300.000 de lei pe an, exclusiv pentru terenul aferent CMID Galda de Jos.

”În concret, redevenţa fiind redusă la valoare de 300.000 de lei/an însemană că, în mod evident nelegal şi netemeinic suntem obligaţi să concesionăm şi să punem la dispoziţia operatorilor economici Bunurile de Retur (în valoare totală de 136.980.119,58 lei din care 125.222.297,33 lei aferrantă investiţiilor noi realizate prin proiectul SMID Alba şi 11.757.8222,25 lei aferentă investiţiilor existente fără redevenţă ceea ce ar califica în mod obligatoriu aces cobtract ca fiind de împrumut de folosinţă gratuită (comodat) şi, nicidecum, un contract de concesiune”, se afirmă în nota justificativă. 

Citiţi şi:

Cum a plătit un primar PSD peste 170.000 de lei din bani publici către firma acestuia. Un angajat al primăriei a demisionat în urma presiunilor

Sala Unirii din Alba Iulia, închisă pentru restaurare. Clădirea unde a fost semnat actul Marii Uniri va fi redeschisă la 1 Decembrie 2018

 

Cei mai importanţi români ai momentului, fotografiaţi după o tehnică de aceeaşi „vârstă“ cu Unirea din 1918

 

Tentativă de omor precedată de o vizită la mănăstire şi încheiată cu o condamnare la închisoare cu executare. Ce mesaje trimitea inculpatul de la lăcaşul de cult

FOTO VIDEO Cum acţiona securitatea comunistă când voia să instaleze o „şipcă“ într-un apartament

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite