Cardinalul Lucian Mureşan condamnă un proiect de lege „anti greco-catolic“ iniţiat de vicepreşedintele PDL Ioan Oltean

Cardinalul Lucian Mureşan condamnă un proiect de lege „anti greco-catolic“ iniţiat de vicepreşedintele PDL Ioan Oltean

Cardinalul  Lucian Muresan este mitropolitul Bisericii Greco-Catolice din Romania

Mitropolitul Bisericii Greco-Catolice din România, Cardinalul Lucian Mureşan, a adresat o scrisoare deschisă preşedintelui PDL Vasile Blaga prin care atrage atenţia asupra unui proiect de lege „anti greco-catolic” iniţiat de vicepreşedintele partidului Ioan Oltean.

Ştiri pe aceeaşi temă

Documentul a fost făcut public la Blaj, joi, 16 mai 2013. “Proiectul respectiv căută prin toate mijloacele să oprească retrocedarea proprietăţilor greco-catolice confiscate în 1948 şi date de către comunişti Bisericii Ortodoxe, chiar şi când acestea sunt câştigate în instanţă definitiv şi irevocabil. Acest proiect de lege consfinţeşte epurarea culturală şi religioasă a comunităţii greco-catolice din România începută de către comunişti”, se menţionează în scrisoare.

Soluţia propusă de vicepreşedintele PDL Ioan Oltean de rezolvare a situaţiei acestor proprietăţi printr-o comisie mixtă, care să ţină “seama de dorinţa credincioşilor din comunităţile care deţin aceste bunuri”, este similară, potrivit  Cardianlului Lucian Mureşan, cu poziţia FSN-ului din 1990 ce desconsidera dreptul de proprietate.
 
Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a mai fost iniţiatorul unui alt proiect de lege considerat anti greco-catolic, în anul 2007, care prevedea că proprietăţile greco-catolice confiscate de comunişti să rămână în posesia Bisericii Ortodoxe în baza principiului majorităţii. Proiectul respectiv a fost recent respins de Camera Deputaţilor.
 
În scrisoare se explica că Biserică Greco-Catolică a propus Bisericii Ortodoxe folosirea alternativă a bisericilor greco-catolice confiscate, lucru refuzat de reprezentanţii Bisericii Ortodoxe. În urmă acestei atitudini greco-catolicii sunt opriţi să se roage în bisericile lor, aceştia fiind nevoiţi că în multe localităţi să îşi desfăşoare serviciile religioase din duminici şi sărbători în case particulare sau săli de clasa în şcoli.
 
Scrisoarea deschisă a Cardinalului Lucian Mureşan:
 
Stimate Domnule Preşedinte,
Biserica Greco-Catolică a aflat despre iniţierea unui nou proiect legislativ (BP253/2013), anti greco-catolic, de către vicepreşedintele PDL Ioan Oltean, care stârneşte deosebită îngrijorare şi nelinişte în rândul comunităţii noastre. Proiectul respectiv caută prin toate mijloacele să oprească retrocedarea proprietăţilor greco-catolice confiscate în 1948 şi date de către comunişti Bisericii Ortodoxe, chiar şi când acestea sunt câştigate în instanţă definitiv şi irevocabil. Acest proiect de lege consfinţeşte epurarea culturală şi religioasă a comunităţii greco-catolice din România începută de către comunişti.
 
Metoda propusă de vicepreşedintele PDL Ioan Oltean de soluţionare a “situaţiei juridice” a proprietăţilor Bisericii Greco-Catolice confiscate de comunişti şi date Bisericii Ortodoxe prin iniţierea unei comisii mixte de dialog între cele două Biserici, dar care să ţină “seama de dorinţa credincioşilor din comunităţile care deţin aceste bunuri”, este similară cu cea a FSN-ului din 1990. Menţionăm că un proiect similar, 368/2007, iniţiat tot de reprezentanţi ai PDL, între care actualul vicepreşedinte Ioan Oltean, a prevăzut ca proprietăţile greco-catolice confiscate de comunişti să nu mai fie retrocedate, pe motiv că greco-catolicii sunt mai puţini în România. Proiectul a fost respins recent de Camera Deputaţilor aproape în unanimitate, cu excepţia unui vot pentru, dat de un deputat PDL.
 
Soluţia practică propusă de Biserica Greco-Catolică pentru rezolvarea situaţiei proprietăţilor greco-catolice aflate în posesia Bisericii Ortodoxe a fost folosirea alternativă a bisericilor greco-catolice de ortodocşi şi greco-catolici. Acelaşi lucru se practică şi în Occident, unde Biserica Catolică pune la dispoziţia Bisericii Ortodoxe sute de biserici catolice pentru ca ortodocşii români să aibă unde se ruga şi nu e nici o problemă.
 
Din păcate, soluţia practică propusă de Biserica Greco-Catolică a fost refuzată constant de Biserica Ortodoxă în cadrul acestor comisii de dialog, iar din 2004 Biserica Ortodoxă a sistat unilateral dialogul cu Biserica Greco-Catolică. Datorită faptului că greco-catolicii sunt opriţi să se roage în propriile biserici, există comunităţi greco-catolice care şi astăzi se roagă în condiţii improprii, în case particulare ori săli de clasă, în şcoli. Acest proiect de lege a fost iniţiat fără consultarea cu reprezentanţii Bisericii noastre iar modul cum a fost conceput încalcă libertatea religioasă şi dreptul de proprietate, ceea ce este inacceptabil. Mai mult, modul cum acest proiect a fost făcut cunoscut opiniei publice, spunându-se că “Biserica Ortodoxă să le restituie greco-catolicilor proprietăţile” este o manipulare grosolană care dovedeşte reaua intenţie a celor din spatele acestei acţiuni.
 
Ne adresăm Dumneavoastră direct, în calitatea pe care o aveţi de preşedinte al Partidului Democrat Liberal, şi implicit partidului pe care-l conduceţi, ca acest proiect ruşinos să fie retras deîndată. Domnul Deputat Ioan Oltean nu este un simplu membru sau parlamentar PDL, ci vicepreşedintele acestui partid, ca atare acţiunile domniei sale se înţelege că au în spate susţinerea partidului pe care-l reprezintă. Biserica Greco-Catolică cere ca să-i fie respectate drepturile în conformitate cu prevederile Constituţiei. Şi noi suntem români, am contribuit deplin la făurirea României moderne şi dorim să lucrăm pentru binele ţării noastre fără ca libertatea religioasă să ne fie îngrădită în vreun fel.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările