Legătura dintre catastrofa nucleară de la Cernobîl şi iodul din sarea de bucătărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uzina nucleară de la Cernobîl unde a avut loc explozia catastrofală din 1986
Uzina nucleară de la Cernobîl unde a avut loc explozia catastrofală din 1986

Catastrofa nucleară de la Cernobîl, din 26 aprilie 1986, a determinat autorităţile comuniste din România să ia măsuri pentru protejarea populaţiei.

La 30 aprilie, direcţia vântului dinspre Kiev s-a schimbat brusc şi norul radioactiv care măturase deja nordul continentului european a ajuns deasupra teritoriului românesc. La aproape o săptămână după explozia de la Cernobîl, chiar de "1 Mai Muncitoresc", Comitetul Politic Executiv al Comitetului Central al PCR s-a întrunit într-o şedinţă de urgenţă pentru a discuta despre efectele catastrofei în România.

A fost o întâlnire la care Ceauşescu a decis să informeze populaţia din zonele afectate de norul radioactiv doar pe jumătate şi să formeze o comisie de control asupra cazului, condusă de "savantul de renume mondial" Elena Ceauşescu. Însă, între timp, populaţia ieşise la iarbă verde şi petrecuse în natură, profitând de zilele libere de 1 Mai. După 2 mai, oamenilor le era recomandat să spele bine fructele şi legumele sau să evite ieşirile copiilor în spaţii largi.

Ulterior, a fost declanşată o campanie în şcoli prin care elevilor li s-a administrat "antidotul" – o doză de iod. Iodul devenise în acele zile cel mai căutat din România. La farmacii şi policlinici, unde se distribuia gratuit, binecunoscutele cozi nu mai mirau pe nimeni. 

Ideea administrării iodului a venit de la profesorul Constantin Dumitrache. Medicul endrocrinolog a fost chemat pe 2 mai 1986 la Ministerul Sănătăţii. Iodul radioactiv ajunge în glanda tiroidă şi este folosit la formarea hormonilor tiroidieni. A fost explicaţia dată de profesorul Dumitrache celor din minister. Iar singura măsură era găsirea unui antidot care să blocheze captarea iodului de către tiroidă.

Prima soluţie propusă de medic a fost Lugol, adică iod metaloid concentrat. Pentru populaţia României de la acea vreme, era nevoie de 7 tone. Antidotul se comandă doar din Japonia. Autorităţile au respins ideea, pentru că livrarea ar fi durat prea mult. Antiroidele de sinteză, medicamente recomandate pacienţilor cu hipertiroidie, nu erau o soluţie: Constantin Dumitrache era de părere că făceau mai mult rău, deoarece exista riscul de îmbolnăvire a celor sănătoşi.

Ultima propunere a fost soluţia adoptată: iodură de potasiu. Se administra deja în şcoli pentru prevenirea guşei endemice. Aşadar, România avea o cantitate suficientă. Pastilele au fost de folos, dar nu 100%. În unele localităţi, nici măcar nu au fost trimise. Urmările traversării României de către norul radioactiv de la Cernobîl au început să se vadă curând după accident. Doctorii din Moldova şi Bucovina au observat că se nasc, dintr-odată, câteva sute de copii cu diformităţi osoase, fără precedent în istoria medicală a României. Cazurile au fost redirijate spre Bucureşti, la Spitalul Budimex, devenit după revoluţie "Marie Curie".

Iodura de potasiu este sarea de potasiu a acidului iodhidric, o pulbere albă ce se obţine din iod şi hidroxid de potasiu. Eliberează iod prin reacţie cu clorul sau acidul sulfuric şi serveşte la tratarea carenţei de iod, precum şi ca prim ajutor în caz de contaminare radioactivă. 

În 2002, printr-o hotărâre de guvern, s-a hotărât administrarea iodului prin intermediul sării de bucătărie. Măsura provoacă controverse şi în prezent, existând numeroase persoane care o contestă. În afară de protecţia în faţa efectelor catastrofei nucleare de la Cernobîl, introducerea iodului în sare a avut şi rolul de a completa absenţa acestuia din alimentaţie.

Citiţi şi:

 

FOTO Urmările viiturii devastatoare din Munţii Sebeşului. Anunţuri pe Facebook pentru căutarea bunurilor luate de ape şi pentru sprijinirea sinistraţilor

 

VIDEO Rumoare pe Câmpia Libertăţii din Blaj când pe ecrane a apărut imaginea premierului Viorica Dăncilă

 

FOTO Curăţenie exemplară rămasă pe Câmpia Libertăţii din Blaj după plecarea zecilor de mii de pelerini

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite