Ionuţ Fulea luptă pentru drepturile artiştilor de muzică populară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ionuţ Fulea a început să cânte din adolescenţă, însă nu genul care avea să îl lanseze şi să îl facă celebru. „Cântam muzică folk şi muzică uşoară, piese de-ale lui Cornel Constantiniu şi Alexandru Jula“, a povestit cântăreţul.

La 15 ani, când era în clasa a IX-a, adolescentul l-a descoperit la televizor pe Nicolae Furdui Iancu. „Era la festivalul Floarea din grădină. Mi-a plăcut foarte mult ţinuta şi vocea acelui om şi mai în glumă mai în serios am început să îi cânt cântecele. Am fost surprins de ce voce aveam. M-am speriat“, şi-a amintit Ionuţ. De aici până la scenă a mai fost puţin. La şcoală profesorii l-au auzit cândtând şi l-au îndrumat spre un mod profesionist de a o face. „M-au implicat în serbările liceului şi am ajuns la directorul Casei de Cultură din Zlatna, profesorul domnul Repede cu care am început şi orele de canto“, a povestit cânăreţul.

La 16 ani, la puţin timp după ce talentul său a fost descoperit, Ionuţ a participat la primul festival. „Îmi amintesc că „Inimi fierbinţi în ţara de piatră“ care se desfăşura la Abrud. Am câştigat premiul tinereţii. După aceea a urmat alte festivaluri judeţene şi naţionale, unde a cucerit atât publicul cât şi premii importante. În studenţie Ionuţ Fulea avea să devină un nume cunoscut în folclorul românesc. A păşit pe scenă de nenumărate ori alături de artiştii consacraţi pe care îi admira şi de la care a învăţat, însă a abordat un repertoriu pe care el a considerat că i se potriveşte. „Fiind de loc din Sebeş, mi-am permis să abordez un repertoriu cu piese din Mărginimea Siubiului. În zona Albei există mulţi interpreţi şi mai toate repertoriile erau abordate. Eu am căutat să fac un pic altceva“, a afirmat cântăreţul.


Susţine tradiţia şi folclorul


Ionuţ Fulea susţine tradiţia şi folclorul, iar în acest sens doreşte înfiinţarea unei uniuni a artiştilor de muzică populară. „Uniunea asta vrea să fie doar pentru intepreţii de folclor pentru că altfel vom reuşi să luptăm pentru depturile noastre, însă totodată vrem să milităm pentru introducerea folclorului în şcoli. În acest fel sperăm că elevii vor putea selecta ceea ce este autentic de ceea ce este kitch. E foarte important ca ei să îşi cunoască originea şi tradiţia“, a mai spus cântăreţul.


Viaţa personală a avut mereu prioritate pentru Ionuţ. Aşa se face că pe plan profesional vine cu un nou album după 10 ani. „Fiind cunoscut, având succes şi având spectacole mi-am permis să ma ocup mai mult de familie. Am evitat ca profesia să îmi ocupe tot timpul. Practic am reuşit să îmbin cariera şi familia într-un mod armonios“, a precizat interpretul. Albumul va fi lansat la începutul anului 2010 în cinstea celor 15 ani de carieră.

Întrebări şi răspunsuri:


De ce întâmplări inedite îţi aduci aminte?
I.F.:
"În 1992 am participat la Festivalul „Junii Sibiului“. Acolo a fost o luptă foarte strânsă pentru că erau foarte mulţi interpreţi buni, motiv pentru care juriul a mai introdus o probă de repertoriu. Nu au putut să ne departjeze şi au cerut 10 piese de repertoriu personal ceea ce nu era bine. Pe considerentul acesta m-am clasat pe locul 7, însă în momentul în care am păşit pe scenă le-am spus clar că au greşit mult în felul în care au organizat şi gestionat concursul. Am simţit că aveam publicul alături de mine ceea ce mi-a dat putere să îmi spun păsul. Ştiam că eram suţinut şi trebuia ca cineva să ia atitudine şi să se facă dreptate“.

Ce-i place: "Îmi plac foarte mult maşinile, sunt pasiunea mea, mai ales automobilele vechi. Îmi place natura şi excursiile. Îmi plac foarte mult oamenii sinceri şi pe care te poţi baza. Îmi place că am avut lângă mine astfel de oameni care m-au îndrumat să fiu eu şi să îmi construiesc cariera pe propria mea personalitate şi pe propriul meu talent. Îmi place de asmenea faptul că oraşul în care trăiesc devine un important centru universitar şi asta îmi dă o oarecare satisfacţie".


Ce nu-i place: "Nu-mi plac invidiile profesionale. Din păcate ideea că din cauza lui X nu mă pot lansa eu, este una foarte des vehiculată la noi şi este trist. De asemena nu îmi place minciuna şi răutatea oamenilor".

Profil:
Data şi locul naşterii: 17 iulie 1971, Sebeş
Studii: două masterate la Universitatea „1 Decembrie 1918“, Alba Iulia: pe servicii pubilce şi pe servicii de cultură
Familie: căsătorit, doi copii

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite