Ioan Mureşan a înfiinţat fanfara de copii de la Petreşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Mureşan transmite mai departe tradiţiile din Alba
Ioan Mureşan transmite mai departe tradiţiile din Alba

Ioan Mureşan este un păstrător şi continuator al tradiţiilor locale din Alba. Cântă al trompetă în fanfara Centrului de Cultură „Augustin Bena“ din Alba Iulia, dirijeză Fanfara din Petreşti şi învaţă copii să cânte la instrumente pentru a deveni, la rândul lor, membri în trupa de fanfară a judeţului.

„Muzica este arta reflectării realităţii prin imagini sonore“, este motto-ul după care se ghidează în acest domeniu Ioan Mureşan. A lucrat peste 30 de ani în Armată, ca membru al Fanfarei de la Colegiul Militar Naţional „Mihai Viteazul“ din Alba Iulia. În momentul în care trupa s-a desfiinţat, nu a renunţat la pasiunea pentru muzică. A devenit membru al fanfarei judeţului, încă de la înfiinţare, în ianuarie 2008.

Fanfară de copii

„Îmbin munca de instrumentist cu cea de predare, tot în acelaşi domeniu. Am o clasă de elevi absolvenţi care a învaţat muzica de fanfară, la Petreşti. Deja avem formată o fanfară de copii. Un alt ciclu începe la 1 octombrie, de trei ani. Absolvenţii vor fi, al un moment dat, componenţii fanfarei de la Centrul de Cultură, dar şi ai fanfarei din Petreşti“, a spus Ioan Mureşan. Copii care învaţă să cânte la instrumente sunt din Petreşti şi din satele apropiate. Aceştia duc mai departe tradiţia săsească din aici.

Ioan Mureşan transmite mai departe tradiţiile din Alba

„Instrumentele le-am obţinut cu sprijinul Consiliului Judeţean şi al Primăriei Sebeş. Avem un parteneriat între Asociaţia Fanfara Petreşti şi Consiliul Judeţean, Centrul de Cultură şi Inspectoratul Şcolar, care ne asigură baza materială şi spaţiul de studiu“, a afirmat instrumentistul. Copii care învaţă să cânte la instrumente sunt din ciclul gimnazial. După trei ani de studiu primesc o diplomă de absolvire a unei şcoli populare de artă. Pot interpreta din repertoriul tradiţional săsesc, marşuri, valsuri şi prelucrări folclorice.

Dirijor şi profesor

Ioan Mureşan este şi dirijorul fanfarei mari din Petreşti, cu o istorie de peste 130 de ani, întreruptă imediat după Revoluţie ca urmare a migrării în masă a saşilor spre Germania. Tradiţia a fost reluată recent, iar fanfara seniorilor din Petreşti a revenit pe scenele judeţului şi în parcuri. „Avrem un contract cu Primăria Sebeş pe două luni, care ne oferă posibilitatea să cântăm duminicile în parcuri din oraş, dar şi în Lancrăm, Răhău şi Petreşeti. Instrumentele şi ţinuta le-am cumpărat cu ajutorul unor sponosori care au dorit să contribuie la reluarea acestei tradiţii la Sebeş“, a afirmat muzicianul.

Fanfara participă în fiecare an şi la festivalul de muzică de fanfară organizat la Alba Iulia. Ioan Mureşan a început studiile în domeniul muzicale încă de pe băncile şcolii. „Am studiat muzica din clasa a V-a, la Cluj-Napoca. Am fost la studii şi în Bucureşti şi am făcut o specializare şi la Academia de Muzică din Braşov. A predat şi la Liceul de Muzică din Alba Iulia. „Am absolvenţi care sunt la Filarmonica din Frankfurt, unde s-au remarcat prin abilităţile în domeniul muzical“, a mai spus instrumentistul.

De ce aţi ales muzica?
I.M.: „Este pasiune amea de când eram mic. Dacă ar fi să mai repet ce am făcut în viaţă, aş realiza cu mare plăcere aceleaşi lucruri. Acum încerc să transmit cât mai multe din ce ştiu tinerilor pentru ca această tradiţie să nu se piardă. Muzica de fanfară are viitorul asigurat în Alba“.

Ce-i place:  Admir oamenii inteligenţi, cu coloană şi cobor sufletul şi ochii şi spre cei care au nevoie, pe care îi ajut. Îmi place să citesc literatură de specialitate şi să mă pun la punct cu toate noutăţile din domeniul muzical.

Ce nu-i place: Nu îmim place ipocrizia. A ieşi din pielea ta şi a te plasa undeva mai deasupra valorii tale ca persoană.

Născut: 18 iulie 1955, Piroşa, judeţul Sălaj
Studii: specializare la Academia de Muzică Braşov
Familie: căsătorit, o fată

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite