Internet Wi-Fi gratuit de la Uniunea Europeană. 27 de localităţi din Alba s-au înscris în program

Internet Wi-Fi gratuit de la Uniunea Europeană. 27 de localităţi din Alba s-au înscris în program

Foto: arhivă Adevărul

Un număr de 27 de unităţi administrativ teritoriale din judeţul Alba vor beneficia de internet gratuit prin intermediul unui program al Uniunii Europene de implementare a reţelelor Wi-Fi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Programul, al cărui principiu a fost anunţat în 2016 de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în discursul său despre „starea Uniunii”, vizează să distribuie în 6.000, până la 8.000 de oraşe şi sate, din toate statele membre, „bonuri de cumpărături” în valoare de 20.000 de euro, care să permită realizarea lucrărilor de instalare a internetului wireless.
 
Companiile, în baza bonului, se vor adresa apoi autorităţile europene, pentru a fi plătite. Până în prezent, din judeul Alba s-au înscris în program municipiile Alba Iulia, Aiud, Blaj şi Sebeş, oraşele Cîmpeni, Abrud, Cugir, Teiuş, Ocna Mureş şi comunele Albac, Arieşeni, Bucium, Cenade, Cergău, Ciugud, Cricău, Daia Română, Galda de Jos, Ighiu, Jidvei, Livezile, Pianu, Poiana Vadului, Sîntimbru, Săsciori, Şugag şi Şona.
 
Colectivităţile care vor să beneficieze de sistem trebuie să se angajeze să finanţeze, cel puţin trei ani, mentenanţa punctelor de conexiune şi costul abonamentului către operatorii care vor furniza internet. Bonurile vor fi distribuite pe principiul „primul venit, primul servit”, dar Comisia a prevăzut un mecanism pentru a asigura o repartizare geografică echitabilă. Uniunea Europeană va aloca 120 milioane euro pentru acest proiect.
 
citeste totul despre: