Interlopii clanului ”Lenis” din Sibiu, condamnaţi la 150 de ani de închisoare de Tribunalul Alba. 15 ani după gratii pentru Burnete Sorin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Alba a pronunţat prima decizie în dosarul grupării de criminalitate organizată ”Lenis” din Sibiu. 27 de inculpaţi au fost condamnaţi la un total de 150 de ani de închisoare. 19 au primit pedepse cu executare, cea mai mare fiind de 15 ani după gratii, iar opt au scăpat cu condamnări cu suspendare. Inculpaţii mai trebuie să plătească peste 400.000 de euro reprezentând despăgubiri morale, daune materiale şi cheltuieli de judecată.

Gruparea care a terorizat Sibiul în perioada 2007 – 2009 a fost trimisă în judecată, de DIICOT Alba Iulia, la Tribunalul Alba. ”Clanul ”Lenis” a fost anihilat de procurori DIICOT şi poliţişti de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, în anul 2009. Denumirea grupării provine de la clubul de noapte ”Lenis” din Sibiu unde obişnuiau să se adune interlopii şi să pună la cale loviturile următoare. În 2008, a în urma unui scandal, clubul a fost incendiat cu un cocktail Molotov. Deşi nu a mai fost deschis, gruparea a continuat să se adune acolo ca să plănuiască activităţile infracţionale. Infractorii au obţinut peste 180.000 de euro din răscumpările plătite de două familii de oameni de afaceri pentru copiii lor, răpiţi. 

Inculpaţii au fost trimişi în judecată în noiembrie 2010 pentru săvârşirea în raza judeţului Sibiu a mai multor infracţiuni grave. Sunt acuzaţi de iniţiere, constituire, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, lovire şi alte violenţe, vătămarea corporală, lipsire de libertate, violare de domiciliu, ameninţare, şantaj, tâlhărie, distrugere, ultraj contra bunelor moravuri, folosirea şi deţinerea fără drept de arme de foc şi a muniţiei aferente. 13 dintre interlopi au fost reţinuţi şi arestaţi preventiv în iunie 2009 şi au fost menţinuţi în arest peste un an de zile. Alţi trei au fost arestaţi în lipsă, dar au fost prinşi ulterior. Mascaţii au descins atunci la peste 20 de locaţii din Sibiu şi Cisnădie. Procurorii DIICOT şi poliţiştii de la crimă organizată au găsit la percheziţii zeci de mii de euro şi peste 60 de săbii, bâte şi cuţite. Totalul pedepselor decise la Tribunalul Alba pentru cei 27 de inculpaţi este de aproximativ 150 de ani de închisoare. Este una dintre cele mai mari grupări de criminalitate organizată judecate în Alba, dar şi la nivel naţional. Decizia de la Tribunalul Alba nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Pedepsele aplicate inculpaţilor de Tribunalul Alba:

Burnete Sorin Călin zis ”Sorinel” – 15 ani de închisoare

Giurgiu Florin Răzvan zis "Calu" – 13 ani de închisoare

Opriş Liviu zis "Liviuţ" – 13 ani de închisoare

Urdea Mircea Cosmin zis "Coco" – 12 ani de închisoare

Neag Traian Lucian – 10 ani de închisoare

Cozma Marius – 7 ani de închisoare

Berciu Ionuţ Ovidiu – 7 ani de închisoare

Gligor Dragoş Constantin – 7 ani de închisoare

Todea Constantin zis ”Coste” – 7 ani de închisoare

Barbu Mihai Constantin zia ”Zaporu” – 7 ani de închisoare

Raica Onoriu Mircea – 6 ani de închisoare

Ghizăşan Ioan Marian zis "Creţu" – 6 ani de închisoare

Gîndilă Dumitru Marius zis "Poliţaiu" – 5 ani de închisoare

Santa Iulian Ilie - 4 ani, 11 luni şi 5 zile închisoare

Vlad Sorin Teodor zis ”Cioza” – 4 ani de închisoare

Toma Lucian Cornel – 3 ani, 6 luni şi 6 zile de închisoare

Anghel Tiberiu Ioan - 3 ani, 3 luni şi 3 zile de închisoare

Hoch Răzvan Ionuţ zis ”Hunţa” - 3 ani, 6 luni şi 6 zile de închisoare

Dancu Cosmin Ionel - 2 ani, 3 luni şi 3 zile de închisoare 

Solomon Ionuţ – 2 ani de închisoare cu suspendare 

Sandu Sebastian Nicolae - 1 an, 6 luni şi 6 zile de închisoare cu suspendare 

Iancu Constantin Adrian - 1 an, 3 luni şi 3 zile de închisoare cu suspendare

Nuţă Marius - 1 an, 6 luni şi 6 zile de închisoare cu suspendare 

Diaconu Gheorghe Cosmin - 1 an, 3 luni şi 3 zile de închisoare 

Căldărar Traian -2 ani, 6 luni şi 6 zile de închisoare cu suspendare 

Bancu Simion - 2 ani, 6 luni şi 6 zile de închisoare cu suspendare 

Grancea Zoltan zis ”Găilă” - 2 ani, 6 luni şi 6 zile de închisoare 

Marin Nicolae Cosmin zis „Tantana“ a recunoscut faptele, a colaborat cu procurorii şi a fost condamnat în 2012 la 7 ani de închisoare. De asemenea, Marius Crăciun zis ”Stripăru” a primit 8 ani după gratii, decizia fiind pronunţată în 5 octombrie 2015. ”Stripăru” este arestat în Germania într-o altă cauză, motiv pentru care instanţa de la Tribunalul Alba a decis disjungerea cauzei şi pronunţarea sentinţei separat de restul inculpaţilor. O parte dintre inculpaţii condamnaţi trebuie să plătească daune morale de aproximativ 160.000 de lei şi despăgubiri materiale victimelor cifrate la aproape 200.000 de euro. De asemenea, cei 27 de inculpaţi au fost obligaţi la cheltuieli de judecată în valoare totală de aproximativ 225.000 de lei. Pedepsele sunt rezultatul contopirilor decise de instanţă pentru zecile de infracţiuni comise de inculpaţi. De exemplu, Burnete Sorin a primit 106 ani de închisoare pentru aproape 20 de infracţiuni. A fost aplicată pedeapsa cea mai mare, de 12 ani de închisoare pentru tentativă de omor calificat, care a fost mărită cu 3 ani, rezultând condamnarea finală de 15 ani după gratii.

image

Burnete Sorin Călin zis ”Sorinel” a primit cea mai mare pedepsă, 15 ani de închisoare. Foto facebook

Potrivit procurorilor DIICOT,  începând cu anul  2007 şi până în 2009, mai multe persoane rămase în libertate după destructurarea unor grupuri infracţionale organizate, ex. gruparea TÂMPLARU şi/sau liberate din penitenciar după executarea unor pedepse privative de libertate, precum şi alte persoane cunoscute ca făcând parte din “lumea interlopă” din Mun. Sibiu, ex. gruparea constituită în zona barului „LENIS”, s-au unit într-o singură grupare de dimensiuni foarte mari (aproximativ 40-50 pers.), care şi-a propus ca scop obţinerea supremaţiei în cadrul cluburilor de noapte, barurilor şi sălilor de jocuri de noroc din Sibiu, scop pentru realizarea căruia membrii grupării au săvârşit o multitudine de fapte antisociale, cu violenţă, creând în mod deliberat, un sentiment pronunţat de teamă, chiar teroare în rândul patronilor cluburilor, barurilor şi sălilor de jocuri de noroc, clienţilor acestora şi agenţilor de pază ai acestor societăţi.

Atingerea acestui obiectiv, avea ca şi scop final obţinerea prin şantaj, în mod mascat, de importante sume de bani cu titlu de taxă de protecţie şi chiar săvârşirea de tâlhării, a căror sesizare nu era făcută de persoanele vătămate din cauza sentimentului de teamă indus acestora, uneori persoanele vătămate fiind determinate să-şi retragă plângerile depuse sau  să îşi modifice declaraţiile din acelaşi motiv.

Anchetatorii au susţinut că o caracteristică a acestei grupări, a fost faptul că era dinamică, atât în ceea ce priveşte membrii acesteia – care erau reînnoiţi prin atragere de noi persoane şi eliminarea celor care fac opoziţie sau atentează la poziţia liderilor, cât şi în ceea ce priveşte infracţiunile săvârşite, care erau într-o continuă diversificare (extindere), funcţie de oportunităţile obţinerii de venituri şi realităţile sociale, ex. recuperări de credite prin violenţă, înşelăciuni prin fraudarea jocurilor de noroc şi a firmelor de leasing, furturi auto, etc. Gruparea era concret structurată şi cunoscută în mun. Sibiu şi localităţile din judeţ (Şelimbăr, Cisnădie, Avrig, Sălişte), membrii ei fiind foarte agresivi şi săvârşind  fapte de o violenţă extremă.  

Marius Crăciun zis ”Stripăru”, locotenent al interlopului Ion Clămparu, condamnat la 8 ani de închisoare de Tribunalul Alba

 

„Tantana“ din clanul Lenis Sibiu scapă de 1 an de puşcărie. Va sta după gratii 7 ani

 

Gruparea „Sibişean“ din Alba Iulia, condamnată definitiv la 45 de ani de închisoare. Liderul interlopilor a primit 7 ani după gratii

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite