Interceptări dintr-un dosar de trafic de influenţă: ”Pentru protocol mă, o sută cincizeci, pentru protocol”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba s-au folosit în ancheta privind dovedirea unei infracţiuni de ”trafic de influenţă” inclusiv de înregistrări ale unor convorbiri în mediul ambiental sau a unor discuţii telefonice. Inculpatul este un instructor auto, condamnat în prima instanţă la pedeapsa de 2 ani de închisoare cu suspendare.

Instructorul auto a fost denunţat de un cursant al acestuia, care a promovat examenul de conducere pentru categoria C. Instructorul i-a cerut acestuia, în două rânduri, o sumă de bani pe motiv că trebuie să plătească o masă de protocol pentru poliţiştii care îi testează pe viitorii şoferi. Infracţiunile pentru care inculpatul Vlad Valer este judecat au avut loc în ianuarie 2017.

”În data de 16.01.2017, după ce denunţătorul G. V. M. a promovat examenul de conducere pentru categoria C, inculpatul i-a pretins acestuia suma de 150 de lei, pe care martorul i-a dat-o inculpatului, după ce în prealabil inculpatul i-a spus martorului că a promovat examenul de conducere pentru categoria C, spunându-i că l-a ajutat pe martor să promoveze acest examen şi că pentru a-l ajuta a dat această sumă de bani poliţistului examinator. Martorul denunţător a arătat în mod expres că această sumă nu i-a fost cerută înainte de examen, el având convingerea că a promovat acest examen în baza cunoştinţelor pe care le-a dobândit. Cu toate acestea i-a dat inculpatului suma solicitată.

În data de 19.01.2017, inculpatul V. V. i-a mai pretins denunţătorului G. V. M. o sumă de bani cuprinsă între 100 – 150 de lei, pentru a interveni pe lângă funcţionari din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Alba, pentru ca aceştia să nu-şi îndeplinească îndatoririle de serviciu, promiţându-i că va fi favorizat la susţinerea probei practice în vederea obţinerii permisului de conducere categoria E. În data de 26.01.2017, inculpatul a primit suma de 150 de lei de la denunţătorul G. V. M., procedându-se la constatarea infracţiunii flagrante”, se afirmă în motivarea deciziei de la Tribunalul Alba.

Bărbatul prins în flagrant le-a spus anchetatorilor că suma de bani pe care a primit-o de la denunţător a reprezentat o tranşă din contravaloarea şcolarizării, diferenţă pe care acesta o mai avea de achitat. Cursantul achitase, însă, anterior integral suma de 1.750 de lei, reprezentând valoarea activităţilor prestate de societatea la care lucrează instructorul auto. Din procesul – verbal de redare în formă scrisă a dialogului ambiental purtat în data de 19.01.2017 între denunţătorul G. V. M. şi inculpatul Vlad V. rezultă că denunţătorul îl întreabă pe inculpat dacă îl poate ajuta şi la categoria E, în condiţiile în care l-a ajutat la obţinerea categoriei C a permisului de conducere. Inculpatul îi răspunde afirmativ şi îi spune să stea liniştit. Mai mult, îi comunică şi prenumele funcţionarilor examinatori.

În momentul în care denunţătorul îl întreabă pe inculpat ce sumă trebuie să îi ofere, acesta îi răspunde 100 – 150 unul:

„G.V.M.: … dacă m-aţi ajutat la C, mă mai puteţi ajuta şi la E?

V.V.: Ie, mă! Stai liniştit, mă!

G.V.M.: Şi cât costă?

V.V.: Păi stai! Dacă sunteţi 3 – 4, să facă de-o masă, acolo. 100-150 unul. Vedem noi.

G.V.M.: Deci tot ca la C?

V.V.: Ie mă! Ie! Stai liniştit.”

Din procesul – verbal de redare în formă scrisă a convorbirilor telefonice purtate între inculpatul Vlad Valer şi G. V. M. în data de 26.01.2017 rezultă că inculpatul îl avertizează pe denunţător să nu mai discute pe telefon şi îl asigură să stea liniştit:

“M.: Ă, sunt, am picat la C., mai îi unul la E, da …, conduce

V.V.: No, stai liniştit! Stai, stai liniştit, nu tăt spune în telefon prostii! Stai liniştit! Da, mă! Da mă!”

Din procesele – verbale de redare în formă scrisă a dialogului ambiental purtat în data de 26.01.2017 între denunţătorul G. V. M. şi inculpatul Vlad Valer rezultă că inculpatul îi pretinde denunţătorului suma de 150 de lei:

“G. V.: Şi cât? Cât rămâne?

V.V.: Pentru protocol mă, o sută cincizeci, pentru protocol!

G.V.M.: Ok. Şi amu cât îi?

V.V. : O sută cincizeci mă. Dai ieftin o masă, protocolul la ei, atâta-i ie.”

În cursul judecăţii inculpatul a arătat că nu doreşte judecarea în baza procedurii simplificate şi că se prevalează de dreptul la tăcere. ”Audiat în cursul judecăţii, martorul denunţător a arătat în esenţă că a făcut şcoala de şoferi cu inculpatul, că a promovat examenul pentru categoria C având convingerea că a ştiut la examen, însă la data de 16.01.2017 inculpatul i-a pretins acestuia suma de 150 de lei pe care urma să i-o dea examinatorului, spunându-i denunţătorului că a fost ajutat pentru a lua acest examen, iar denunţătorul i-a dat această sumă inculpatului deşi a fost deranjat de această cerere câtă vreme nu i s-a făcut o astfel de propunere înainte de examen. Ulterior, la data de 19.01.2017, inculpatul i-a promis aceluiaşi martor denunţător, aceeaşi sumă de bani, pentru a o remite apoi examinatorului de la următorul examen pentru categoria E, pentru ca acesta să-l promoveze pe denunţător la examen, lăsându-l pe denunţător să creadă că are influenţă asupra examinatorului”, se mai afirmă în motivarea Tribunalului Alba. Instanţa l-a condamnat pe inculpat doar pentru fapta din 19 ianuarie 2017, achitându-l pentru cea din 16 ianuarie. 

Te-ar putea interesa şi:

Disperarea românilor în rapoartele Securităţii: „Am ieşit la cumpărături şi nu găsesc nimic. Practic, am plecat să cerşesc pe banii mei“

Prejudicii totale de peste 3,8 milioane de lei la primăriile din Alba. Ce ilegalităţi a descoperit Curtea de Conturi

Primăria Alba Iulia investeşte 8 milioane de euro în modernizarea zonei în care se află cartierul romilor. Se vor construi 3 blocuri de locuinţe sociale

Prejudiciu de aproape 1,5 milioane de lei descoperit de Curtea de Conturi la Primăria Sebeş

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite