Incident grav într-o galerie minieră părăsită de la Roşia Montană. O persoană care căuta ilegal aur a fost rănită în urma unei explozii

Incident grav într-o galerie minieră părăsită de la Roşia Montană. O persoană care căuta ilegal aur a fost rănită în urma unei explozii

Zona Roşiei Montane este, în continuare, foarte atractivă pentru căutătorii ilegali de aur

O persoană a fost grav rănită şi a fost transportată la spital în urma unui incident ce a avut loc vineri într-o galerie minieră părăsită de la Roşia Montană.

Ştiri pe aceeaşi temă

Incidentul a fost provocat de o explozie ce a avut loc în galeria minieră. Surse neoficiale susţin că persoanele care au intrat ilegal în mină pentru a căuta aur au folosit un material explozibil, iar în urma deflagraţiei o persoană a fost rănită grav. Rănitul în vârstă de 30 de ani a fost transportat la un spital din Târgu Mureş cu răni la mâini şi la faţă. Acesta se afla în galerie împreună cu cel puţin alte trei persoane.

Galeriile miniere părăsite de la Roşia Montană sunt de mulţi ani un veritabil ”magnet” pentru căutătorii de aur din zonă. Există, aici, câteva reţele foarte bine organizate care acţionează cu complicitatea şi, uneori, chiar protecţia autorităţilor. În jurmă cu doi ani, poliţia a destructurat o astfel de reţea care cuprindea şi persoane de etnie romă din zona Gura Roşiei şi care acţiona în principal în zona fostei uzine de preparare a minereului, dar dosarul nu a mai ajuns în instanţa de judecată.

Suprafaţa foarte mare a ariei vechilor galerii face imposibilă organizarea şi existenţa unui sistem de pază. Cea mai mare parte a zonei miniere este, încă, concesionată de către compania privată Roşia Montană Gold Corporation, iniţiatoarea proiectului privat abandonat de mai mulţi ani.

Incidente grave au avut loc şi în trecut. În anul 2011, un tânăr în vârstă de 29 de ani a decedat după ce s-a asfixiat într-o galerie minieră, fiind scos abia după câteva zile. Activitatea reţelelor de căutători ilegali de aur se reduce semnificativ în perioadele în care poliţia organizează razii în zonă, dar la puţin timp după retragerea acestora îşi reiau activitatea. 

Benficiile căutătorilor sunt semnificative, având în vedere concentraţia mare de aur existentă în minereul de la Roşia Montană. Căutătorii deţin hărţi cu galeriile şi cunosc zonele unde există cele mai mari şanse să găsească metalul preţios.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările