FOTO VIDEO Incendiu uriaş la Mănăstirea Râmeţ. A ars acoperişul pe o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pompierii intervin cu autospeciale cu scări de mare înălţime. Foto: ISU Alba
Pompierii intervin cu autospeciale cu scări de mare înălţime. Foto: ISU Alba

Acoperişul Mănăstirii Râmeţ din Alba a fost cuprins, vineri, 5 iulie, de un incendiu devastator. Potrivit pompierilor, focul se desfăşoară pe o suprafaţă de circa 1.000 de metri pătraţi.

UPDATE 21.15 Pompierii sunt aproape să lichideze incendiul. La faţa locului se află la acest moment 110 pompieri militari, 10 poliţişti şi 3 salvamontişti. Suprafaţa afectată a acoperişului este de 1.000 metri pătraţi. Este vorba de clădirea în care se află chiliile, atelierele, bucătăria şi sala de mese. A ars structura din lemn a acoperisului cu invelitoare din tablă. Pe aproximativ 50% din suprafaţă s-a prabuşit acoperisul, fără a fi afectate spaţiile din interior decat într-o proportie de 20% la nivelul etajului. Au fost afectate mai multe bunuri personale din chilii precum obiecte de cult (icoane, veşminte, cărţi, etc).

UPDATE 16.15 Incendiul se manifestă la nivelul acoperişului pe o suprafaţă de aprox. 600 de metri pătraţi. Intervenţia pompierilor este îngreunată de materialele din compoziţia acoperişului (cantităţi foarte mari de vată minerală) care emit o radiatie termică foarte puternică. Se lucreaza la decopertare şi lichidare. 

incendiu ramet alba

La faţa locului au ajuns şi foreţele de urgenţă de la Detaşamentul de Pompieri Turda. În acest moment, la locul incendiului acţionează 66 de pompieri, dintre care 6 ofiţeri. Aceştia acţionează cu 6 autospeciale de stingere cu apă, 2 autoscări, 1 contaniner multirisc, 2 ambulanţe SMURD, 1 motopompă de mare capacitate.

incendiu ramet alba

   

UPDATE 15.10 Incendiul se manifestă, în continuare, la clădirea în care se află chiliile, deocamdată, sub tablă, fără flacără. Se aşteaptă concentrarea mijloacelor la locul intervenţiei, pentru decopertarea acoperişului. Cele 2 autospeciale cu apă şi spumă de la Turda se îndreaptă spre locul intervenţiei.

incendiu ramet alba

UPDATE 14.30 Potrivit ISU Alba, incendiul se manifestă la acoperişul chiliilor de la intrarea principală, pe o suprafaţă de aproximativ 400 mp. Nu sunt victime. Nu este flacara vizibilă, doar fum dens şi negru. Intervin în total 35 de pompieri militari. Au fost solicitate forte în sprijin de la SVSU Stremţ şi ISU Cluj - Detaşamentul Turda. La fata locului sunt prezenţi pentru coordonarea intervenţiei, prefectul judeţului Alba, preşedintele Consiliului Judeţean si prim-adjunctul ISU Alba. Cauza probabilă ar fi un scurt circuit la un panou electric. La faţa locului intervin zeci de pompieri cu 4 autospeciale de stingere cu apă, 2 autoscări de 42 de metri şi 1 motopompă de mare capacitate.

La faţa locului sunt, de asemenea 2 autospeciale SMURD. Pompierii care se luptă cu flăcările aparţin Detaşamentului Aiud şi Detaşamentului din Alba Iulia.

Potrivit ISU Alba, incendiul se manifestă la acoperişul clădirii în care se află chiliile mănăstirii. Focul nu a ajuns la cele două biserici din incinta lăcaşului.

incendiu ramet alba

Mănăstirea Râmeţ este unul dintre cele mai vechi aşezăminte călugăreşti din Transilvania. Ridicată în Munţii Trascăului, pe lângă valea Geoagiului (dacica Germisara) într-un loc numit „Valea Mănăstirii”, bisericuţa cu hramul Izvorul Tămăduirii poartă ascunse în zidurile-i firave nu puţine taine şi legende. Mai este denumită şi ”Grădina raiului din Apuseni”. Mănăstirea are prima dată certă de existenţă anul 1376.

Lăcaşul de cult este aşezat în valea îngustă şi stâncoasă săpată de apa Geoagiului în Munţii Trascăului, fiind dominată de pereţi de calcar ce se ridică de o parte şi de alta a văii. Biserica Veche păstreaza fragmentar mai multe straturi de pictură de valori diferite. Cea mai veche pictură datează din anul 1300. 

manastirea ramet

Mănăstirea Râmeţ are un muzeu ce găzduieşte o colecţie de carte veche, icoane pe lemn şi pe sticlă, obiecte

inendiu ramat manastire

etnografice şi de cult. Vizitatorii pot vedea aici piatra din Sfânta Golgota, adusă din Ierusalim, o piatră cu rugul Maicii Domnului de la Muntele Sinai şi obiecte de îmbrăcăminte specifice portului popular din zonă.

Sunt expuse incoane foarte vechi, din anii 1764, 1792 şi 1849, o bancă din lemn de la prima şcoală românească, o maşină de calculat, dar şi desagii cu care părintele Dometie, devenit preot duhovnic la Râmeţ, în 1959, căutat de credincioşi pentru puterea sa duhovnicească, se plimba pe dealuri.

Mănăstirea este unul dintre cele mai cunoscute locuri de pelerinaj religios din Transilvania şi chiar din ţară. Zeci de mii de pelerini trec pe aici în fiecare an, mulţi alegând să stea mai multe zile în spaţiile de cazare de care beneficiază mănăstirea.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite