Imaginea realizată de Samoilă Mârza la Galtiu în 1918, refăcută în acelaşi loc la 100 de ani de la Marea Unire prin aceeaşi tehnică fotografică

Imaginea realizată de Samoilă Mârza la Galtiu în 1918, refăcută în acelaşi loc la 100 de ani de la Marea Unire prin aceeaşi tehnică fotografică

Locuitori din Galtiu au participat la refacerea fotografiei de acum 100 de ani. Foto: 100dechipuri.ro

Fotografia cu delegaţia din Galtiu, prezentă în manualele de istorie şi printre puţinele imagini rămase mărturie de la înfăptuirea României Mari, a fost reprodusă cu ajutorul urmaşilor celor care au participat la evenimentul istoric de la Alba Iulia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fotografia a fost realizată în locul unde acum 100 de ani tinerii din Galtiu au fost fotografiaţi, în preajma plecării spre Adunarea de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. Ca şi atunci, sătenii au venit cu mic, cu mare, în portul popular românesc şi au realizat o repetiţie pentru fotografia istorică ce se va realiza peste câteva luni, care va fi copia fidelă a fotografiei realizate de Samoilă Mârza.
 
Fotograful Radu Chindriş a reuşit să reproducă imaginea istorică, printr-o tehnică fotografică folosită acum un secol, chiar de către Samoilă Mârza. Radu este artistul care aduce la un loc, la o sută de ani de la Marea Unire, fotografiile de arhivă şi pe cele moderne, publicate prin tehnica numită colodiu umed, toate în cadrul proiectului ”100 de chipuri româneşti”.
 
Fotografia originală realizată în 1918 de Samoilă Mârza
 
Radu Chindriş a fotografiat şi sportivii care, printr-un turul ciclist Alba Iulia – Galtiu, au adus, sâmbătă, un tribut fotografului Unirii, Samoilă Mârza. Organizatorii turului ciclist au fost cluburile Rotary şi Clubul Lions Alba Iulia, care au reuşit să unească la linia de start mai mult de 100 de biciclişti. Componenta centrală a proiectului „100 de chipuri româneşti“ presupune fotografierea celor mai reprezentativi 100 de români ai momentului. Tehnica folosită pentru a fotografia oamenii prezentului este de o „vârstă“ cu Marea Unire. În faţa obiectivelor lui Radu Chindriş se vor afla, pe parcursul anului 2018, istorici, academicieni, inventatori, sportivi, artişti, realizatori Tv, etc. Fiecare din cei 100 de români va spune câte două fraze despre importanţa momentului, completate cu prezenţa sa vizuală.
 
 
„Beneficiul principal al proiectului, derulat timp de un an de zile, este că generaţiile viitoare vor avea o moştenire vizuală bogată. La încheierea proiectului, în decembrie 2018, vom avea imagini cu cei mai importanţi 100 de români ai momentului, realizate după aceeaşi tehnică cu cele făcute de Samoilă Mârza, în 1 decembrie 1918 la Alba Iulia. Toate chipurile vor fi culese într-un album tipărit, dar care are componente multimedia accesibile cu ajutorul telefonului mobil. Astfel, lăsăm generaţiilor următoare o altă moştenire vizuală unică“, explică iniţiatorii campanei.
 
   
Datorită lui Samoilă Mârza au rămas, în istorie, puţinele şi singurele fotografii-mărturie cu delegaţiile prezente la Marea Adunare Populară de la Alba Iulia. Samoilă Mârza poate fi numit pe drept cuvânt „Fotograful Unirii“ şi este un veritabil erou al acelor vremuri, inclusiv pentru că fotografiile sale cu scene exterioare ale delegaţiilor reunite în număr foarte mare pe 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, au avut un rol major în dovedirea actului de voinţă populară masivă la tratativele de pace care au consfinţit ulterior unirea Transilvaniei cu România. Samoilă Mârza pleacă de la Galtiu, pe bicicletă, la Adunarea de la Alba Iulia, dar nu este primit în Sala Unirii fiindcă nu avea acreditare şi aşa imortalizează doar scenele exterioare. 
 
 
Toate fotografiile din 1918 vor fi reproduse şi vor fi expuse în cadrul mai multor expoziţii, iar activitatea lui Chindriş poate fi urmărită pe facebook 100dechipuri şi www.100chipuri.ro prin care face o radiografie a societăţii actuale folosind cei mai importanţi şi spectaculoşi români cu o tehnică fotografică folosită în timpul Marii Uniri de la 1918. Iubitorii artei fotografice dar şi cei cărăra le place să decidă, să interacţioneze cu tot ceea ce este actual şi inedit, pot vota cei mai valoroşi 100 de români şi le pot cunoaşte reuşitele prin intermediul interviurilor, reportajelor şi eseurilor de prezentare (Sursa fotografiilor: 100dechipuri.ro)
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările