Hotărâre de Consiliu local privind zona industrială Roşia Montană anulată în justiţie UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cariera exploatării miniere de la Roşia Montană
Cariera exploatării miniere de la Roşia Montană

Curtea de Apel Alba Iulia a anulat, miercuri 4 aprilie 2012, o hotărâre a Consiliului local Roşia Montană privind zona industrială ce ar urma să fie afectată de proiectul minier privat. Hotărârea este din ianuarie 2009 şi reconfirma alte două hotărâri luate în 2002.

UPDATE Comunicatul oficial al Curţii de Apel Alba Iulia: „Curtea de Apel Alba Iulia a admis în 04.04.2012 recursurile declarate de Consiliul Local al comunei Roşia Montană şi de către SC Roşia Montană Gold Corporation SA împotriva sentinţei pronunţate de Tribunalul Alba în 24.05.2011 doar cu privire la excepţia puterii de lucru judecat reţinută de instanţa de fond în cauză şi pe care Curtea a respins-o.

Curtea de Apel Alba Iulia a respins în rest recursurile Consiliului Local al comunei Roşia Montană şi al SC Roşia Montană Gold Corporation SA. Curtea a menţinut sentinţa pronunţată în cauză de Tribunalul Alba, care a anulat Hotărârea Consiliului Local al comunei Roşia Montană nr.1/29.01.2009 privind reluarea  procedurii de vot şi reaprobarea la nivelul Consiliului local a Planului Urbanistic General al Comunei Roşia Montană şi Planului Urbanistic Zonal pentru Zona de Dezvoltare Industrială Roşia Montană Gold Corporation, aprobate iniţial în 2002.

Decizia Curţii de Apel Alba Iulia este irevocabilă iar considerentele care au stat la baza adoptării acestei decizii vor putea fi făcute publice după ce hotărârea instanţei va fi motivată“.

Sentinţa a fost pronunţată într-o acţiune judecatorească promovată de Asociaţia Alburnus Maior, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu din Cluj-Napoca şi de către Fundaţia Culturală Roşia Montană. Hotararea Curţii de Apel Alba este irevocabilă.

„Admite recursurile declarate de pârâtul Consiliul local al comunei Roşia Montană şi intervenienta accesorie Roşia Montană Gold Corporation împotriva sentinţei nr. 1059/CAF/2011 pronunţată la data de 24.05.2011 de Tribunalul Alba – Secţia a II-a Civilă şi de Contencios Administrativ. Modifică în parte sentinţa atacată în sensul că: respinge excepţia puterii de lucru judecat a deciziei nr. 75/CA/2008 pronunţată de Curtea de apel Alba Iulia în dosar nr. 1411/107/2007. Menţine în rest dispoziţiile sentinţei. Respinge ca nefondate recursurile declarate de pârâtul Consiliul local al comunei Roşia Montană şi intervenienta accesorie Roşia Montană Gold Corporation împotriva încheierilor din 16.11.2010 şi 19.10.2010 pronunţate de Tribunalul Alba – Secţia a II-a Civilă şi de Contencios Administrativ“, se afirmă în minuta deciziei publicată pe site-ul Curţii de Apel Alba Iulia.

În iunie 2011, Tribunalul Alba a pronunţat următoarea sentinţă: „Respinge excepţia de nelegalitate a HCL nr 45 şi nr 46/2002 invocată de reclamanţii Centrul Independent şi Asociaţia Alburnus Maior. Admite excepţia puterii de lucru judecat a Deciziei nr 75/CA/2007 pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia. Admite acţiunea. Anulează HCL nr 1/2009 adoptată de pârât. Respinge cererea de intervenţie accesorie formulată de RMGC SA în interesul pârâtului“.

Prima decizie de anulare, în ianuarie 2008

Planurile de urbanism de la Roşia Montană – Planul de Urbanism General (PUG) şi Planul de Urbanism Zonal pentru Zona de Dezvoltare Industrială Roşia Montană Gold Corporation (PUZ) au fost supuse aprobării Consiliului local în iulie 2002 cu scopul de a iniţia procedura de autorizare pentru mina de aur propusă la Roşia Montană.

„Începând cu anul 2002, planurile de urbanism ale RMGC au blocat numeroase iniţiative locale de dezvoltare a unor afaceri private în turism, agricultură, servicii, etc, deoarece planurile au interzis orice nouă construcţie pe teritoriul amintit, inclusiv pe terenuri proprietate privată“, se susţine într-un comunicat de presă semnat de Alburnus Maior şi Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu.

Hotărârile din 2002 ale Consililului local au declarate nelegale de Curtea de Apel Alba Iulia în ianuarie 2008, tot la solicitarea organizaţiei Alburnus Maior, dar nu au fost anulate. Ulterior, RMGC a revenit cu documentaţia în Consiliul local Roşia Montană care le-a reconfirmat în ianuarie 2009.

Certificat de urbanism, contestat în instanţă

Pe baza acestei decizii, Consiliul Judeţean Alba a emis un nou certificat de urbanism pentru RMGC, cu nr. 87 din 30.04.2010. Acest certificat a fost depus de către RMGC la Ministerul Mediului, care a reconvocat Comitetul de Analiza Tehnică, deblocând procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul Roşia Montana. Pe baza aceleiaşi hotărâri, în martie 2011, Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu a luat decizia de emitere a unui aviz de mediu pentru un plan de urbanism actualizat pentru zona de dezvoltare industrială Roşia Montană.

„Cele doua ONG-uri au demarat deja acţiunile judecătoreşti şi pentru anularea certificatului de urbanism nr. 87 din 30.04.2010, dar şi a deciziei ARPM Sibiu din martie 2011. Suntem încrezători că anularea irevocabilă a planurilor de urbanism va oferi un temei solid pentru anularea acestor acte”, a spus avocatul Marius Liviu Harosa.

Reprezentanţii RMGC susţin, însă, că decizia instanţei de judecată nu vizează hotărârile privind planurile de urbanism. „Hotărârea instanței nu vizează HCL 45 și 46, de aprobare a documentației de urbanism de tip PUG și PUZ din 2002. RMGC va putea face precizări asupra implicațiilor deciziei Curții în momentul în care va fi comunicată motivația care a stat la baza deciziei“, a declarat Cătălin Hosu, purtătorul de cuvânt al RMGC.

Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) este deţinută în proporţie de 80% de compania canadiană Gabriel Resources. 19,31% din acţiuni sunt în proprietatea campaniei de stat Minvest Deva. Companiile miniere Newmont, American Electrum Strategic Holdings LLC şi American Paulson & Co. deţin fiecare aproximativ 20% din acţiunile Gabriel Resources. Autorizarea proiectului la nivel guvernamental este pe ultima sută de metri. Mai este nevoie doar de autorizaţia de mediu care ar trebui emisă de Ministerul Mediului şi de o hotărâre de guvern.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite