Horaţius Dumbravă despre reînvestirea Codruţei Kovesi: „Era nevoie de competiţie şi transparenţă. Poate şi alţi procurori ar fi dorit să participe“

Horaţius Dumbravă despre reînvestirea Codruţei Kovesi: „Era nevoie de competiţie şi transparenţă. Poate şi alţi procurori ar fi dorit să participe“

Horaţius Dumbravă critică modalitatea de reinvestire în funcţie a procurorului şef de la DNA

Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru CSM, critică modul în care ministrul Justiţiei a ales să anunţe reînvestirea Codruţei Kovesi la conducerea DNA pentru un nou mandat de 3 ani. Magistratul consideră că era nevoie de competiţie şi transparenţă în cursul acestei proceduri, chiar dacă rezultatele DNA sunt mai mult decât pozitive pentru societate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Judecătorul Horaţius Dumbravă consideră că în procesul de numire a procurorului şef al DNA era nevoie de competiţie şi transparenţă, la fel cum se procedează în cazul tuturor procedurilor de promovare în funcţii de conducere.
 
”Nu este normal să vii intempestiv cu o propunere în condiţiile în care se cer anumite criterii despre care tocmai Comisia Europeană ne spunea în raportul MCV. Cred că ar fi fost necesar să se vină cu anumite criterii. Din 2015, toate funcţiile de conducere, atât la instanţe cât şi la parchete se bazează pe competiţie, pe transparenţă şi pe onestitate. Nu face bine nimănui, cu atât mai puţin doamnei Kovesi, să fie nominalizată în acest mod. Nici nu ştiu dacă are cerere. Nu ştiu dacă avea la momentul la care s-a propus nominalizarea cerere de a fi reinvestită în funcţia de procuror şef”, a declarat Horaţius Dumbravă în conferinţă de presă la Alba Iulia, unde a participat la bilanţul de activitate al Curţii de Apel şi al instanţelor de judecată din judeţele Alba, Sibiu şi Hunedoara. 
 
Reprezentantul CSM a afirmat că este posibil ca şi alţi procurori să îşi fi dorit să participe la procedura de selecţie a şefului DNA şi că era nevoie de o discuţie şi în legătură cu ”micile” sincope ale acestei structuri de parchet. ”Efectele activităţii sunt benefice pentru societate, fără îndoială, dar trebuie discutate şi câteva sincope, cum ar fi achitările, restituirile la parchet, deciziile Curţii Europene. Sunt convins că o discuţie, un interviu în faţa Ministrului Justiţiei ar fi făcut mult mai bine inclusiv doamnei Kovesi chiar dacă ar fi fost reinvestitiă în funcţie. Poate şi alţi procurori ar fi avut dorinţa să participe la această competiţie. Eu vin din sistemul de justiţie, care se bazează pe transparenţă, pe onestitate şi pe competiţie. E normal ca măcar aparenţa să existe. Sunt convins că nu cu rea credinţă a fost făcută această propunere de reinvestire, dar modalitatea în care a fost făcută nu a fost din păcate crea mai bună”, a completat magistratul. 
 
Horaţius Dumbravă a mai spus că, deşi ministrul Justiţiei Raluca Prună a anunţat că va înştiinţa CSM doar printr-o scrisoare în legătură cu reinvestirea Codruţei Kovesi, secţia de procurori urmează să o cheme la un interviu. ”Ca magistrat şi membru CSM sunt convins că secţia de procurori va proceda la intervievarea oricărui candidat, chiar dacă vom primi doar o scrisoae de la Ministrul Justiţiei. Sunt câteva date care sunt util de a fi discutate. Din păcate în raportul DNA pe anul trecut nu am văzut referiri la achitări. Mi-ar fi plăcut să văd o analiză, probabil că se va face odată cu raportul Parchetului General. Este clar că trendul de anchete şi modul în care s-au făcut anchetele este mai mult decât pozitiv. Activitatea în cei trei ani de zile o poate constata fiecare dintre noi, dar nu o avantajează modalitatea în care s-a anunţat reinvestirea. Trebuie apreciate şi meritele celorlalţi procurori din DNA, nu doar a unui singur procuror”, a mai precizat judecătorul.
 
Ministrul Justiţiei Raluca Prună a anunţat în 25 februarie, la şedinţa de bilanţ a DNA, că îşi asumă propunerea de reînvestire a Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. “Înţeleg să iau act de performanţa susţinută a DNA şi să aplic dispoziţiile legii prin propunerea de reînvestire a procurorului şef al Direcţie Naţionale Anticorupţie”, a afirmat ministrul Raluca Prună.
 
Citiţi şi:

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările