Harta masivului de sare de la Ocna Mureş. Fost inginer la Salina: „Nu există galerii sub zonele locuite“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un inginer stabilit în Germania susţine că sub zonele locuite nu sunt foste galerii de sare. Mircea Chiorean a lucrat mai mulţi ani la Salina Ocna Mureş, înainte de 1990.

Panica creată în Ocna Mureş după surparea terenului aproape de centrul oraşului a făcut ca mulţi locuitori să fie alarmaţi de posibilitatea prăbuşirii propriilor locuinţe. Oraşul este construit în jurul masivului de sare, unde au existat mai multe galerii care în prezent sunt pline cu apă sărată.

Explicaţiile fenomenului

Un fost inginer de la societatea Salina Ocna Mureş, stabilit în Germania, susţine că nu există pericolul extinderii alunecărilor de teren la zonele locuite pe motiv că aici nu există camere de exploatare ale sării, adică galerii din care s-a scos sarea în stare solidă. Mircea Chiorean a făcut publică o hartă care susţine afirmaţiile sale.

image

„Harta a fost întocmită de specialişti minieri, topografi şi geologi ai Salinei Ocna Mureş. La ora actuală nu există vechi camere de exploatare ale sării, ocne care au exploatat sarea în stare solidă, sub zonele locuite ale oraşului Ocna Mureş“, a spus Mircea Chiorean pentru ocna-mures.info. Inginerul în vârstă de 80 de ani a exprimat şi o părere legată de cauza care ar fi putut determina prăbuşirea zonei în care s-a aflat magazinul Plus.

„Fenomenul petrecut la Ocna Mureş s-a datorat, dupa părerea mea, surpării peretelui de sud-est al fostei mine 23 August, care a antrenat şi o parte a straturilor de pământ din zona învecinată masivului de sare. Mina a fost demult inundată şi umplută cu saramură neconcentrată. Surparea s-a produs probabil în urma subţierii treptate a acelui perete prin dizolvarea sării, care a cedat presiunii laterale imense a maselor de pământ“, a spus Mircea Chiorean.

image

Mina respectivă a mai avut şi alte denumiri: Regina Maria în perioada 1918 – 1945 şi Mina Ştefania înainte de 1918. „Surpări şi mai mari decât cea din 22 decembrie 2010 s-au produs la Ocna Mureş în anul 1913 şi în anul 1947 numai în zona minelor Francisc şi Rudolf - Regele Ferdinand, în porţiunea de sud-vest a masivului. În acea vreme existau case şi străzi chiar deasupra masivului de sare, care au disparut, prabuşindu-se în lacurile nou formate deasupra fostelor mine vechi“, a completat inginerul.

Primăria aşteaptă finalizarea studiilor

Primarul oraşului afirmă că lucurile vor fi lămurite total doar după finalizarea studiilor care se fac în prezent. „Harta domnului Mircea Chiorean poate fi concludentă, dar aşteptăm finalizarea studiului geologic care se realizează acum. Până atunci nu ne putem hazarda în afirmaţii“, a spus primarul Augustin Drăguţ.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite