UPDATE Grup de elevi şi profesori din Alba, aflat în excursie în Italia, dat în consemn la frontieră. Panicaţi, părinţii au cerut întreruperea vacanţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Excursia copiilor în zona oraşului Veneţia trebuia să mai dureze câteva zile FOTO AFP
Excursia copiilor în zona oraşului Veneţia trebuia să mai dureze câteva zile FOTO AFP

Un grup de circa 50 de elevi ai unui liceu din Alba Iulia a părăsit duminică, 23 februarie, zona italiană Veneto şi se află în drum spre România, la cererea părinţilor, care au solicitat aducerea copiilor în România chiar dacă mai trebuiau să stea câteva zile. Părinţii s-au panicat de răspândirea cazurilor de coronavirus în această zonă a Italiei.

UPDATE ora 20.25 Autocarul cu elevii de la Alba Iulia, plecat din zona Veneto - Italia, unde au fost înregistrate cazuri de infectare cu coronavirus, a intrat în vama Borş. Pasagerii sunt consultaţi de medicii epidemiologi. Atât directoarea DSP Bihor, cât şi prefectul Dumitru Ţiplea au menţionat pentru Agerpres, că din primele informaţii, niciunul dintre pasagerii autocarului cu elevi nu ar prezenta simptome de febrilitate.

Directorul DSP a subliniat că autocarul cu elevi nu a trecut prin comunele din regiunea Veneto în care este instituită carantină de către autorităţile italiene. ”Nu există niciun simptom. Nu au tuse, nu au tulburări de deglutiţie, nu au nici tulburări de respiraţie. Doresc să ajungă cât mai repede acasă”, a declarat jurnaliştilor prezenţi Ariela Florian, medic epidemiolog la Direcţiei de Sănătate Publică Bihor.

"Aşteptăm un singur autocar cu elevi din Alba, care ar trebui să ajungă în vamă. Sunt 44-45 de elevi, în total 51 de persoane, cu profesori. După consultaţii, vor fi conduşi de echipe ale IPJ Bihor până la limita de judeţ cu Alba şi predaţi către IPJ Alba. Mai aşteptăm un autocar care vine cu adulţi, cu bihoreni. Toţi vor fi consultaţi de medicii din punctul de trecere a frontieră. Avem permanenţă în Borş, iar mâine de la ora 11,00 vom avea permanenţă medicală în toate vămile. Vom avea grafic de permanenţă cu medici în toate vămile. Şi cei care vin vor fi primiţi, consultaţi, se vor completa chestionarele, urmând ca fiecare să rămână în carantină la domiciliu, cu monitorizarea lor continuă", a declarat prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea.

UPDATE ora 19.40 Grupul din Alba Iulia era în excursie la carnavalul de la Veneţia, dar, la presiunea părinţilor, sejurul a fost întrerupt şi s-a decis întoarcerea în ţară. Este vorba de un grup de 45 de elevi şi 6 cadre didactice, care era plecat în Italia de joi. Organizatorii excursiei au transmis că nu există probleme medicale printre elevi.  Situaţia a fost discutată şi în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. ”Ne-am întâlnit pentru Codul Portocaliu şi Codul Roşu de vijelie, de vânt, dar am discutat şi problema copiilor plecaţi în excursie. Am avut discuţii cu Ministerul Sănătăţii şi cu colegii de la DSP şi am identificat locaţii în caz că este nevoie de carantină, urmând să stabilească medicii la intrarea în ţară dacă este nevoie de carantină la domiciliu sau să stabilim noi o locaţie pentru carantină.(…) Este bine şi pentru noi şi pentru copii şi pentru părinţi, pentru că, să fim sincer, cea mai bună variantă e să meargă acasă. Vor fi însoţiţi până când ajung în Alba. La vamă vor fi verificaţi de DSP. Medicii de la DSP Alba îi vor verifica în autocar, înainte să coboare”, a spus prefectul de Alba, Nicolae Albu.

UPDATE ora 18.10 Premierul Ludovic Orban spune că cei 50 de copii din Alba care vor veni, duminică seara, din Italia nu vor intra în carantină deoarece nu sosesc dintr-o zonă unde există focar de coronavirus, ci vor fi sta izolaţi acasă timp de cel puţin o săptămână.

Recomandarea va fi să stea izolaţi acasă, nu vor intra în carantină pentru că acel autocar nu vine din zona respectivă. E vorba de 50 de copii, chiar am discutat cu ministrul Sănătăţii pe tema aceasta şi având în vedere că nu vin din zonă de focar nu se va lua decizia de a fi ţinuţi în carantină 14 zile, ci practic va exista solicitarea către fiecare familie să stea copilul cel puţin o săptămână acasă”, a declarat Orban, duminică, la Digi 24. El a mai spus că trebuie evitată pe cât posibil o deplasare dintr-o zonă unde există focar de coronavirus.

UPDATE ora 15.40 Deputatul Florin Roman, cel la care au apelat părinţii pentru a convinge organizatorii să întrerupă vacanţa, a făcut următoarele precizări pe Facebook:

- deocamdată nu este niciun motiv serios de panică, întrucât starea elevilor este bună şi nu au apărut simptome medicale febrile;

- azi noapte în jurul orei 24.00, am fost alertat de către preşedintele Consiliului Judeţean Alba şi de părinţi, solicitându-mi-se ajutorul pentru întoarcerea de urgenţă a copiilor acasă;

- am luat legătura urgent cu miniştrii de externe şi educaţie, cu secretarul de stat de la ministerul sănătăţii, cu inspectorul general Cornel Sandu şi s-a decis, peste voinţa firmei organizatoare a excursiei, astăzi dimineaţa la ora 6, întoarcerea copiilor în România, de urgenţă;

- ministrul Monica Anisie a facilitat aşteptarea copiilor din Alba la frontieră, pentru prima evaluare, iar în această seara vor ajunge acasă la Alba Iulia;

- întrucât regiunea Veneto este introdusă de sâmbătă noaptea în “lista scurtă”, copiii urmează să fie introduşi în carantină timp de 14 zile, urmând să fie evaluaţi la intrarea şi ieşirea din carantină. Îi asigur pe părinţi şi pe cetăţeni că deocamdată nu sunt motive de panică şi că autorităţile medicale sunt pregătite să respecte toate procedurile.

UPDATE ora 15.20 Copiii şi profesorii se simt bine, dar la sosirea la Alba Iulia vor fi plasaţi în carantină pentru 14 zile. Autorităţile judeţene caută un loc sigur (internat sau unitate militară) unde ar putea sta în carantină elevii şi profesorii ce se întorc din Italia. Se aşteaptă instrucţiuni de la Ministerul Sănătăţii, nefiind exclusă nici varianta carantinei la domiciliu.

Ştirea iniţială

Părinţii panicaţi au luat legătura cu organizatorii excursiei sâmbătă seara în jurul orei 19:30 după ce toată mass-media a început să relateze situaţia neaşteptată din Italia, unde în mai puţin de 48 de ore s-au descoperit dintr-odată câteva zeci de cazuri de infectare cu coronavirus. Elevii şi profesorii provin de la Liceul de Arte ”Regina Maria”.

Deşi excursia copiilor în zona oraşului Veneţia trebuia să mai dureze câteva zile, părinţii elevilor din Alba Iulia au sunat de urgenţă pe cei care au organizat călătoria şi au solicitat ca grupul să plece de îndată spre casă. Atât reprezentantul agenţiei de turism care a organizat excursia, cât şi profesorii însoţitori au refuzat iniţial să accepte întreruperea sejurului.

În cele din urmă situaţia a escaladat, iar părinţii s-au panicat la ideea că grupul ar putea fi oprit, în carantină, în Italia. S-a luat legatura cu deputatul Florin Roman care la rândul lui a apelat la miniştrii de la Educatie şi de la Externe, iar, într-un final, organizatorii au fost contactaţi de consulatul român din zonă. Personalul diplomatic i-a sfătuit pe reprezentanţii grupului să plece duminică dimineaţa spre România.

Potrivit alba24.ro, grupul a părăsit localitatea Lido de Jesolo din regiunea Veneto, duminică pe traseul Italia -  Slovenia - Ungaria - România. A fost anunţat şi Ministerul Afacerilor Externe din România iar autocarul cu copiii din Alba a fost dat în consemn la frontieră, la vama Borş - Oradea pentru a fi controlaţi rapid toţi excursioniştii pentru eventuale simptome, iar apoi vor fi lăsaţi să plece către Alba Iulia. 

”Am fost sunat aseară de către un părinte, la 23.30, indignat că le-a cerut profesorilor să îi aducă pe copii acasă mai repede, însă nu s-a putut pentru că şoferii firmei care a organizat excursia, ar fi încălcat problema lor cu tahografele. Am luat legătura cu ministrul Educaţiei, cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi cu ministrul de Externe şi azi dimineaţă la 6.00 au plecat spre casă. Au culoar asigurat la frontieră, ideea fiind de a-i extrage cât mai repede din zona cu probleme. Lumea nu trebuie să se panicheze, nu este nimic confirmat, ei vin dintr-o zonă cu suspiciuni şi se vor face toate verificările ca să nu fie nici un fel de probleme. Copiii au purtat peste tot măşti”, a declarat deputatul Florin Roman.

Conform dispoziţiilor în vigoare pentru cei care vin în România din zonele afectate de izbucnirea îmbolnăvirilor cu coronavirus, toţi participanţii la excursie vor fi plasaţi în carantină pentru următoarele 14 zile.

Citiţi şi:

 

Ce a păţit un român care a cumpărat două maşini Audi din Germania şi „a uitat“ să mai plătească ratele. Cele două autoturisme valorează 158.000 de euro

 

Cum recuperează Statul Român averea grofului maghiar Banffy, condamnat pentru instigare la crime împotriva românilor din Transilvania

 

Abecedarul unicat, vechi de peste două secole, din care au învăţat generaţii de copii în vârstă de 7 ani

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite