Protest la uzina de armament din Cugir. Sute de muncitori au oprit lucrul şi cer salarii şi condiţii de muncă mai bune FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câteva sute de oameni au întrerupt lucrul. Foto: alba24.ro
Câteva sute de oameni au întrerupt lucrul. Foto: alba24.ro

O grevă spontană a izbucnit vineri dimineaţă, 11 februarie, la Uzina Mecanică Cugir, societatea din subordinea MInisterului Economiei cu obiect de activitate în domeniul producţiei de muniţie şi armamanet.

UPDATE 2 Muncitorii au întocmit o listă de revendicări pe care aceştia le doresc îndeplinite: creşteri salariale cu 30%; condiţii de muncă; acordarea sporurilor de toxicitate şi condiţii grele; voucherele de vacanţă să fie acordate în luna martie; acordarea unei mese calde; asigurări medicale plătite de către angajator.

UPDATE 1: Un protest spontan a izbucnit vineri, în jurul orei 12,00, şi la cea de-a doua unitate de armament din oraşul Cugir, Fabrica de Arme. Ca şi în cazul muncitorilor de la Uzina Mecanică Cugir, şi cei de la Fabrica de Arme au aceeaşi principală nemulţumire - salariile foarte mici.

"Lucru mult şi bani puţini", a afirmat o angajată, care a spus că, după 40 de ani, a primit în februarie 1.600 de lei. Oamenii au părăsit spaţiile de lucru şi au ieşit pe platoul din faţa fabricii. Fabrica de Arme Cugir produce pentru piaţa civilă, americană îndeosebi, arme semiautomate, destinate vânătorii şi tirului sportiv. Pe segmentul militar se produc AKM-uri, produse care fac obiectul contractelor externe.

Textul iniţial: Câteva sute de oameni de la „Fabrica de sus”, care lucrează pe secţiile de armament şi muniţie, au oprit lucrul şi au ieşit în faţa fabricii într-un protest spontan generat de salariile foarte mici.

Muncitorii susţin că au salarii sub 2.000 de lei chiar dacă au peste 30 – 35 de ani vechime, în condiţiile în care aceştia lucrează pe secţii în condiţii speciale, în producţia de armament şi de muniţie. De asemenea, oamenii se plâng şi de condiţiile dificile în care sunt nevoiţi să lucreze. 

„Din anul 2020 nu am avut nicio creştere salarială. La noi s-au făcut doar hârtii, noi nu mai avem încredere şi vrem să vorbim cu domnul director general să ne asigure că vom aveam creşteri începând cu luna februarie. Nu vrem să cerşim, nu vrem banii nimănui. Ne dorim respect, să avem de lucru să ne câştigăm o pâine, să ne creştem copiii”, a spus un angajat, citat de alba24.ro.

Oamenii scandează „Hoţii, hoţii”, „Vrem salarii”, „Nu cedăm”, „Jos mafia”, „Vrem dreptate”. Angajaţii solicită să vină conducerea fabricii la discuţii. „După 40 de ani de servici mergem cu minimul pe economie acasă. Am luat 1.300 de lei, vi se pare normal la inflaţia care e?”, a afirmat un alt muncitor.

„Avem noroc cu sporurile de vechime de 25%. Dacă nu aveam sporul mergeam acasă cu 1.000 de lei”. Au ajuns şobolanii să iasă prin găurile de la toaletele turceşti. Frig, mizerie, curent. Suntem majoritatea la 40 şi ceva de ani cu spondiloză. Te duci dimineaţa să te schimbi şi efectiv sunt gheaţă”, a declarat un alt angajat.

greva uzina cugir

”Se lucrează cu substanţe toxice, se lucrează cu substanţe explozibile. La orice mişcare greşită pe care o facem, putem să nu mai fim sau să nu mai fie jumătate din fabrica asta. Noi am rămas jumătate din fabrică să lucrăm producţia pe care o lucram cu cei care au ieşit la pensie. Ni se cere să lucrăm la fel ca şi cum am fi fost toţi, de acum 10 ani. Tineretul nu vrea să vină, nu vrea să lucre în toxicitate fără bani.

   

Suntem o mână de oameni aici, în oraşul Cugir, suntem puţin peste 1.000 de oameni şi ne cerem şi nouă drepturile. Vrem să ne dea sporurile de muncă, de toxicitate. Avem salarii deosebit de mici. Avem copii, avem datorii. Sunt condiţii deosebit de grele. Luăm astăzi salariul şi în două zile nu mai avem”, au mai spus protestatarii.

greva uzina cugir

   

La faţa locului au ajuns mai multe echipaje de jandarmi, care au solicitat participanţilor la grevă să poarte masca de protecţie. În zona de protest se află şi directorul general al UM Cugir, Marin Morariu. Acesta i-a invitat la discuţii pe reprezentanţii protestatarilor în interiorul fabricii. „Luni este şedinţă. O să dezbatem. Vreau să ajungem la dialog. Haideţi să facem o listă. Am discutat cu colegii din consiliul de administraţie. Trebuie să avem o listă de revendicări. Luni la ora 8 ne întâlnim aici la sindicat. La ora 10:00 este şedinţă de consiliu de administraţie. După încheierea şedinţei consiliului, venim şi ne întâlnim cu reprezentanţii dvs”, a spus directorul, potrivit sursei citate.

   

Uzina Mecanică Cugir este o subsidiară a Companiei Naţionale Romarm şi produce arme şi muniţii, fiind o societate de importanţă strategică.

Vă mai recomandăm:

 

Efectul Autostrada. Judeţul din Ardeal care a avut în 2021 cele mai puţine accidente mortale din toată România

 

Războiul românilor cu formularul PLF, transferat în justiţie. Număr uriaş de procese pentru anularea amenzilor

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite