Fotografia din Alba Iulia inclusă într-un top al celor mai uimitoare imagini din istorie. Ce rol a avut Ceauşescu în realizarea imaginii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În anul 1987, la Alba Iulia se derula unul dintre cele mai grandioase proiecte inginereşti din Epoca de Aur. Cu tehnologii sută la sută româneşti, un bloc în greutate de peste 7.000 de tone a fost tăiat în două şi translatat pe o distanţă de peste 70 de metri. Fotografia care a surprins bloc în timp ce era mutat a fost pe primul loc într-un top al celor mai uimitoare fotografii din istorie.

Potrivit 9GAG.com, unul dintre cele mai mari şi mai importante site-uri din lume în domeniu, fotografia în care a fost surprinsă „călătoria” blocului A2 este printre cele mai uimitoare din istorie, pe care mulţi nu au avut ocazia să le admire. Platforma online din SUA a inclus imaginea realizată în anul 1987 la Alba Iulia pe primul loc în topul pe care l-a realizat în 2014.

Imaginea a fost făcută în 27 mai 1987, atunci când blocul A2 cu o greutatea de 7.200 de tone, de pe Platoul Romanilor a fost despărţit în două pentru a deschide Bulevardul Transilvaniei spre Catedrala Încoronării. Translarea lui a durat 8 ore şi 40 de minute, iar pentru locatarii celor 40 de apartamente a fost o zi normală, mutarea realizându-se fără ca ei să fie evacuaţi din casă.

image

Fotografia a fost considerată numărul 1, în topul celor de la 9gag.com, care au postat 36 de poze cu cele mai uimitoare imagini din istorie pe care mulţi oameni nu le-au văzut până acum. În topul respectiv au mai fost incluse fotografii precum cea cu ochelarii purtaţi de John Lennon când a fost asasinat în 1980, cu Che Guevara şi Fidel Castro la pescuit în 1960, o fotografie din tinereţe a primului ministru al Rusiei Dimitri Medvedev sau cu regizorul Steven Spielberg realizând primul film Indiana Jones din 1980.

Povestea mutării blocului din Alba Iulia

Blocul A2 era construit perpendicular pe Bulevardul Transilvania din Alba Iulia, iar inginerii vremii au luat în calcul, iniţial, evacuarea celor 80 de familii şi demolarea imobilului. Soluţia salvatoare a venit de la inginerul Eugen Iordăchescu, de la Institutul „Proiect” Bucureşti. El este inventatorul metodei translaţiei clădirilor şi cel care a salvat mai multe clădiri (blocuri şi lăcaşuri de cult) de frenezia arhitectonică a lui Nicolae Ceauşescu. A mutat de-a lungul carierei sale 29 de clădiri, dintre care 13 sunt biserici sau mănăstiri. 

Înainte de a prezenta cum s-a realizat mutarea propriu-zisă, trebuie spus că s-a dus muncă de convingere tocmai pe lângă Nicolae Ceauşescu. Una dintre întrebările „tovarăşului“ ar fi fost: „Ce, mă, mutaţi la o parte blocul să se vadă Catedrala? În cele din urmă, a dat undă verde proiectului. Imobilul a fost ridicat cu ajutorul unor prese puternice, aşezat pe niste cărucioare speciale ce au fost trase pe căile de rulare de nişte trolii programate. In punctele-cheie ale construcţiei au fost montaţi senzori de mare precizie la acea vreme. Practic, cele doua cladiri, rezultate în urma dezlipirii blocului, au fost mutate aproape 70 de metri pe diagonala. Imobilul a fost sectionat pe rost, adica pe golul care se lasa intre construcţiile foarte lungi. Fiecare corp al construcţiei a fost susţinut de un cadru purtător, o platformă de beton, care a fost ridicată cu ajutorul unor prese. Platforma era aşezată pe roţi şi se deplasa pe şine, fiind împinsă de dispozitive hidraulice comandate de la un pupitru electric.

image

Blocul A2 obtura noul bulevard construit la Alba Iulia în anii 80

Primul segment al blocului A2, cu 40 de apartamente, situat pe B-dul 6 Martie, nr. 89, s-a desprins de fratele geamăn şi a început să ruleze spre o altă destinaţie. Întreaga “călătorie” a durat doar 5 ore şi 40 de minute, pe o axă înclinată de 33 de grade, 50 minute şi 40 de secunde. Translarea s-a făcut cu o retragere şi în acelaşi timp o distanţiere a celor două tronsoane, de 55 de metri. Deplasarea a avut loc fără niciun incident. Pe toată durata translării locatarii au rămas în case, gospodinele şi-au văzut de treburi în bucătărie, copiii s-au jucat în camerele lor. A fost un moment unic să aluneci pe nesimţite cu întregul bloc de pe B-dul 6 Martie, pe B-dul Transilvaniei. Zeci de locatari au ieşit pe balcoane, consumând în linişte o cafea sau o bere.

O gospodină mai inspirată a aşezat pe muchia balconului un pahar plin cu apă, demonstrând că mişcarea a fost aşa de lină că nu s-a vărsat niciun picur de apă, deşi a fost cea mai rapidă translare care a avut loc vreodată. A urmat mutarea celui de-al doilea tronson geamăn. În final, distanţa dintre cele două tronsoane ale blocului A2 s-a mărit la 55,75 metri, spaţiu suficient pentru încântătoarea esplanadă a B-dului Transilvania, ce desfată ochiul cu noua geografie urbană”, astfel era prezentată în presa vremii marea realizare de la Alba Iulia. În urma mutării blocului, s-a asigurat şi vizibilitatea Catedralei Încoronarii dinspre latura de vest a municipiului, ceea ce nu a prea fost pe placul comuniştilor, „certaţi“ cu Biserica.

Citiţi şi:

Dosar de corupţie trimis în judecată de DNA la Tribunalul Alba. Inculpaţii sunt un fost director al OJFIR, un medic veterinar şi un proprietar de ovine

FOTO Cum va arăta zona cu Monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia pentru care se vor cheltui 4 milioane de euro

Închisoare cu suspendare şi daune de 50.000 de euro pentru un accident fatal pe trecerea de pietoni. Cauza unei vieţi pierdute: defecţiune la sistemul de lumini

 

Imagini rare de la prima vizită a Regelui Mihai la Alba Iulia după Revoluţie, în 12 octombrie 1997

Crăciun şi Revelion de poveste în staţiunile turistice din Apuseni şi masivul Şureanu. Ce tarife se practică la pensiuni şi hoteluri

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite