FOTO VIDEO Transalpina în miniatură din Apuseni. Drum spectaculos ce asigură accesul auto pe muntele unde s-a născut Horea, modernizat cu 2 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drumul asfaltat pe o lungime de 5 km ajunge la peste 1000 de metri altitudine. Foto: Ovidiu Culda
Drumul asfaltat pe o lungime de 5 km ajunge la peste 1000 de metri altitudine. Foto: Ovidiu Culda

Primăria comunei Horea din Alba a finalizat modernizarea unui drum spectaculos, ce asigură accesul auto facil pe o distanţă de pest 5 kilometri până la peste 1000 de metri altitudine. Drumul trece pe lângă casa memorială a eroului naţional, Horea, conducător al Răscoalei de la 1784.

În comuna Horea, s-a finalizat, de aproximativ o lună de zile, asfaltarea drumului comunal 125 care porneşte din DN 1R Huedin-Albac şi urcă la casa memorială a marelui erou naţional din satul Fericet şi la frasinul acestuia, situat în imediata apropiere.

Prin urmare, locuitorii din satul Mănceşti, Fericet şi turiştii care doresc să vadă locul unde s-a născut marele conducător al Răscoalei din 1784 din Transilvania, cât şi priveliştea întregii comune care-i poartă numele, au la dispoziţie un drum proaspăt asfaltat pe o lungime de peste 5 km, care se continuă de la Casa memorială al lui Horea, pe deal în sus, spre satul Costeşti, aparţinător comunei Albac.

Modernizarea acestui drum în valoare de aproximativ două milioane de euro s-a făcut pe baza unui proiect depus de administraţia publică locală la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, aprobat în baza Ordonanţei 28 a Guvernului României prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

Drumul are o lăţime medie de peste 4 metri şi pe unele porţiuni înclinarea pantei este foarte mare, iar pentru realizarea acestuia s-a lărgit fostul drum de pământ şi piatră, s-au construit ziduri de sprijin şi podeţe, s-au realizat rigole betonate, s-au consolidat versanţi, cât şi alte lucrări.

Pentru urcarea şi coborârea drumului se recomandă atenţie şi viteză scăzută, deoarece are o diferenţă de nivel foarte mare, este îngust în anumite locuri şi poate fi periculos în condiţii de umezeală. Comuan Horea este situată în nord-vestul judeţului Alba, în zona Munţilor Apuseni la limita cu jdueţele Cluj şi Bihor şi are o populaţie de circa 2.000 de persoane. Comuna este cunoscută atât prin faptul că aici s-a născut eroul naţional Horea, cât şi prin accidentul aviatic produs în ianuarie 2014 pe muntele Petreasa, soldat cu decesul pilotului Adrian Iovan şi a studentei Aura Ion.

drum alba horea

Casa memorialǎ din Fericet, unde s-a născut Vasile Ursu Nicola, cunoscut sub numele de Horea, marele conducător al Revoluţiei din Transilvania din anul 1784, împreună cu Cloşca şi Crişan, este una din atracţiile turistice ale comunei. Tot aici se află o troiţă comemorativă dedicată marelui luptător pentru libertatea moţilor. Din informaţiile furnizate de săteni casa în care s-a nǎscut şi a locuit Horea a existat exact pe locul unde se aflǎ în prezent aceastǎ troiţǎ comemorativǎ, construitǎ din iniţiativa şi efortul cadrelor didactice din localitate imediat după unirea Transilvaniei cu România.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite