FOTO VIDEO Transalpina de pe Mamut. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase piste de biciclete din România

FOTO VIDEO Transalpina de pe Mamut. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase piste de biciclete din România

Pista şi aleea pietonală şerpuiesc prin pădurea de pe Mamut. Foto: facebook - alba iulia oraşul meu

La Alba Iulia este aproape de finalizare una dintre cele mai spectaculoase piste de biciclete din România. Denumită de pasionaţii acestui sport „Transalpina de Mamut“, pista măsoară peste 5 kilometri şi leagă prin pădure două localităţi componente ale oraşului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Realizarea pistei de biciclete a fost posibilă ca urmare a unei finanţări europene obţinută de Primăria Alba Iulia. Valoarea totală a proiectului se ridică la aproape 11 milioane de lei, din care circa 5 milioane de lei provin din fonduri europene, iar restul sunt asiguraţi de administraţia locală.
 
Proiectul trebuia să fie gata în 2013, dar a fost amânat pentru prima parte a anului 2014. Cu toate acestea, pasionaţii de sport în aer liber într-un cadru spectaculos au început să utilizeze pista şi celelalte facilităţi ale zonei. Pe lângă pistă a fost amenajată şi o alee pietonală de aceeaşi lungime. Acestea fac legătura între două localităţi componente ale oraşului Alba Iulia, Miceşti şi Pîclişa. 
 
Amenajarea acestora este parte din proiectul „Valorificarea resurselor turistice naturale în zona Mamut. Parc Dendrologic „Dr. Ioan Vlad” – Valea Popii Municipiul Alba Iulia”. Lungimea este de 5.441 metri liniari şi are două componente: o alee pietonală lată de 2 m şi o pistă de biciclete cu o lăţime de 3 m, cu două benzi, circulabilă în ambele sensuri. Pe lângă amenajarea pistelor, proiectul mai are o componentă ce se referă la Parcul Dendrologic din zona Valea Popii.
 
Parcul Dendrologic dr. Ioan Vlad – Valea Popii a primit destinaţia de zonă recreativă, aici fiind construite alei, 
 
Foto
amplasate 21 bănci şi 10 puncte de belvedere. Întregul parc a fost împrejmuit pe o lungime de 3.200 metri. Va exista, la finalizarea proiectului, şi un punct de închiriere a bicicletelor şi un restaurant cu un spaţiu de joacă pentru copii. Accesul este posibil din mai multe zone şi cartiere ale oraşului. Intrarea în parc este gratuită, urmând să se plătească doar serviciile anexe cum ar fi închirierea bicicletelor. 
 
Legendele Mamutului
 
Dealul este menţionat pentru prima dată în hărţile vechi ale împrejurimilor oraşului Alba Iulia în prima jumătate a secolul al XVIII-lea, cu denumirea de origine tracă sau iliră,  de Măgura sau Măgurile. „Cel mai probabil, numele dealului Mamut îşi are originea în cadrul comunităţii naturaliştilor maghiari care au activat în această zonă  la începutul sec al XIX-lea. Cercetătorii au fost  inspiraţi fie de forma dealului care seamănă cu o spinare de mamut, fie de unele descoperiri similare realizate în acea perioadă. Şi atunci, ca şi acum care subiectul era unul de senzaţie“, a explicat Dan Anghel, de la Muzeul Naţional al Unirii.
 
 
Numele colinei a stârnit şi mai mult interes, după ce în 2009, a fost descoperită accidental o măsea de mamut, în timpul lucrărilor de sistematizare a şanţurilor Cetăţii din Alba Iulia. Specialiştii estimează că  fosila,  descoperită la mare adâncime într-un  strat de pietriş depus în albia râului Mureş, datează din Pleistocen , perioadă cuprinsă între 2558 milioane şi  10.000 de ani  î. Ch. Un alt toponim legat de acest deal este cel de „Tăietura Turcului“. „Toponimul  desemnează poiana largă din vârful dealului Mamut, de origine antropică,  şi care poate fi leagt de invaziile turceşti din a II-a jumătate a secolului al XVII-lea“, a  încheiat  Dan Anghel.
 

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările