FOTO VIDEO Staţiunea de lux construită de dictatorul Tito pentru armata iugoslavă în Croaţia, „victimă“ a războiului

FOTO VIDEO Staţiunea de lux construită de dictatorul Tito pentru armata iugoslavă în Croaţia, „victimă“ a războiului

Fostele hoteluri de lux din Kupari ”poartă” urmele războiului din 1991

Una dintre cele mai apreciate plaje din sudul Croaţiei, în apropiere de oraşul istoric Dubrovbik, este cea din Kupari. Localitatea este celebră pentru fosta staţiune de lux construită de dictatorul Tito pentru armata iugoslavă. Clădirile uriaşe părăsite de peste 25 de ani poartă încă urmele războiului dintre croaţi şi sârbi, din perioada 1991 - 1992.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Staţiunea a fost construită în anii 50 şi putea găzdui până la 5.000 de persoane, soldaţi din armata iugoslavă împreună cu familiile lor. Însuşi, Tito avea o casă de vacanţă dedicată special pentru el şi familia sa. În anii '80, staţiunea Kupari a fost deschisă pentru turiştii străini şi a fost, timp de aproape 10 ani un fel de ”hotspot” european la malul mării Adriatice. Turştii străini aduceau valuta atât de necesară oricărei ţări din spaţiul estic al Europei.
 
Strălucirea de altădată a hotelurilor şi a plajei a fost curmată, brusc, în anul 1991, în timpul războiului de independenţă al Croaţiei. Armata sârbă nu s-a mulţumit cu pierderea teritoriului şi a bombardat puternic de pe mare hotelurile din Kupari. Clădirile poartă şi astăzi urma bombardametelor de acum 27 de ani.
 

 

În timp ce Armata Populară a Iugoslaviei era pe punctul de a distruge Dubrovnikul, navele iugoslave au început să înconjoare golful. O mică unitate de poliţişti croaţi proteja staţiunea, însă pe 4 octombrie 1991 au început bombardamentele. După 20 de zile, armata iugoslavă a redobândit controlul asupra fostei sale staţiuni militare, care, însă, era distrusă în cea mai mare parte.
 
Staţiunea Kuparii în anii 1980, când era o destinaţie de lux pentru turişti străini
 
În mai 1992, croaţii au obţinut independenţa şi au revenit şi la Kupari. Hotelurile distruse au fost lăsate în paragină. Pentru croaţi, cele cinci hoteluri - Grand, Kupari, Goričina, Goričine II şi Pelegrin - au reprezentat dintotdeauna simbolul ocupaţiei sârbe. Zidurile clădirilor sunt acum acoperite cu iederă, buruieni şi copaci, iar interiorul acestora este distrus de bombardamente şi focul ce a urmat. Kupari a devenit între timp un schelet al staţiunii de lux ce a fost odată. În ultimii ani, au existat discuţii cu investitori turci pentru refacerea clădirilor, dar, deocamdată, nimic nu a devenit realitate.  
 
 
Plaja din Kupari a rămas, însă, una dintre cele mai fecventate din zonă. Sute de turişti ajung aici în fiecare zi, în perioada sezonului de vară. De asemenea, clădirile părăsite au devenit o atracţie pentru fotografi din toată lumea, car vin să surprindă imagini ale unei lumi apuse şi urme ale unui război care a afectat Balcanii.
 

 

citeste totul despre: