VIDEO Satul săsesc din Alba din care au plecat străbunicii săi în urmă cu un secol, văzut prin ochii strănepotului din SUA

VIDEO Satul săsesc din Alba din care au plecat străbunicii săi în urmă cu un secol, văzut prin ochii strănepotului din SUA

Bunicii americanului Foto: tomfesing.blogspot.de

Tom Fesing, un tânăr american, ne spune cum a găsit satul Ungurei din judeţul Alba, cel din care au plecat peste Atlantic străbunicii săi în urmă cu 100 de ani. Mai mult, relatează şi povestea visului american trăit de înaintaşii săi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tânărul, născut şi crescut în America, a venit în satul Ungurei din judeţul Alba să vadă locurile natale ale bunicilor şi străbunicilor săi. Fotografiile cu înaintaşii săi, dar şi filmuleţul realizat cu ocazia viztei  în Gergestref, numele săsesc al localităţii, apar pe blogul său, http://tomfesing.blogspot.de.Tot aici povesteşte cum şi-au trăit visul american străbunicii săi la începutul anilor 1900, iar după Primul Război mondial, bunicii săi.

Ungurei-Cleveland şi retur, în urmă cu un secol

Totul a început în 1904, când străbunicii săi, Ştefan şi Maria Fising s-au întâlnit în Cleveland, SUA. Veniseră  separat din Transilvania, şi aveau să afle că locuiseră cândva în preajma Ungureiului, din actualul judeţ Alba. Un an mai târziu, s-au căsătorit şi au avut doi copii, pe Martin şi pe Maria Fising. Au trăit visul american pe pielea lor doar paru ani, după care au lăsat America şi s-au întors în satul natal din Transilvania, care era locuit la acea vreme de aproximativ 1.000 de saşi.

Şi bunicii săi au trecut Atlanticul

Strănepotul lor, Tom Fesing, american get-beget, povesteşte că străbunicul său a fost rănit în Primul Război 

 
Foto

Mondial şi a murit la scurt timp. Rămas stâlpul casei, fiul său, Martin, a fost obligat să renunţe la şcoală şi să muncească pentru a-şi întreţine mama şi sora. N-a zăbovit prea mult în săsescul Gergestref şi a plecat pe urmele tatălul său, la doar 17 ani.

Se întâmpla în iulie 1926, când alături de sora sa, Maria, de 20 de ani, trec din nou Atlanticul. Se opresc tot în Clevelandul unde se născuseră. Cu alte cuvinte continuau visul american al părinţilor . Nu şi-au mai văzut niciodată mama rămasă în Ungureiul copilăriei.

La începutul secolului XX, America era pământul făgăduinţei pentru o lume întreagă. Povestea relatată mai sus ne arată că visul american a ajuns şi cele mai ascunse sate dintre dealurile Transilvaniei. (Articol scris de NICU NEAG)

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările