FOTO VIDEO Reportaj cu Viorica Dăncilă la Alba Iulia: promisiuni şi huiduieli în cealaltă Capitală cu două zile înainte de Centenarul Marii Uniri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul României într-o poză de grup la Monumentul Unirii
Guvernul României într-o poză de grup la Monumentul Unirii

O vizită simbolică s-a vrut a fi prezenţa premierului Viorica Dăncilă şi a celorlalţi membri ai Guvernului la Alba Iulia, cu două zile înainte de Centenarul Marii Uniri. Toate gesturile premierului au fost, însă, regizate şi crispate, ”coafate” cu promisiuni de salarii mărite pentru două categorii sociale importante: angajaţii din educaţiei şi lucrătorii în construcţii.

În acest cadru al promisiunilor fiananciare s-au aflat şi cele două acorduri semnate de premier: cu Federaţiile Sindicale Reprezentative din Învăţământ, respectiv cu Federaţia Patronatelor Societăţiilor din Construcţii. Ceva pregăteşte Guvernul în perioada următoare dacă s-a apucat din nou să promită bani mai mulţi la salarii. Poate fi o ordonanţă despre amnistie şi graţiere, care, din anumite surse, ar urma să fie adoptată în săptămâna premergătoare Crăciunului. 

Prim-ministrul a arătat că Guvernul are în vedere acordarea unei sume de până la 5.000 de euro pentru achiziţia şi modernizarea unei locuinţe, precum şi cumpărarea terenului necesar construcţiei pentru personalul didactic din mediul rural, dar şi acordarea unei garanţii de stat de 80% pentru creditele luate în vederea achiziţionării unei locuinţe şi acordarea unei prime de instalare, în cuantum de trei salarii medii brute pe economie, pentru personalul didactic care se titularizează în mediul rural.

Viorica Dăncilă a refuzat să răspundă la o întrebare privind ordonanţa amnistiei şi graţierii, susţinând de mai multe ori că vrea să rămână doar la discuţii privind momentul Centenarului. ”Nu este nici locul nici momentul pentru astfel de discuţii. Trebuie să ne gândim doare la Centenar”, a spus Dăncilă. La rândul său, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat că a răspuns de foarte multe ori la această întrebare şi că ceea ce a spus până acum rămâne valabil.

”În repetate rânduri am spus şi voi face şi eu, precum altcineva: la această întrebare am mai răspuns. Şi rămâne valabil ceea ce am răspuns de foarte multe ori la această întrebare”, a spus ministrul Justiţiei. La insistenţele jurnaliştilor, Tudorel Toader a replicat: “Eu vă respect şi vă înţeleg interesul, care, până la urmă, e de ordine publică, dar această întrebare mi-a fost pusă de foarte multe ori. Ceea ce am răspuns este valabil şi astăzi”. Acesta a părut destul de crispat pe toată perioada cât a stat la Alba Iulia şi a încercat permanent să evite jurnaliştii. La un moment dat, un tânăr l-a întrebat dacă nu are să-şi facă vreun reproş în legătură cu eliberarea, în baza legii privind recursul compensatoriu, a bărbatului recidivist care a atacat cu bestialitate o tânără la Alba Iulia. Vizibil iritat, ministrul Tudorel Toader a replicat: ”cine l-a mai adus şi pe ăsta aici”. 

Guvernul a vizitat, mai întâi, şantierul din Parcul Unirii, unde muncitorii încă lucrau pentru a finaliza de aranjat zona din jurul Monumentului Unirii. Premierul nu s-a arătat deranjată deloc de acest aspect şi a spus că ”este bine că se lucrează”. ”Mă bucur că Guvernul României şi-a pus amprenta pe acest monument care va dura peste ani şi care este inaugurat chiar acum, la o sută de ani de la Marea Unire. Este un lucru foarte bun”, a spus Dăncilă. Fondurile financiare pentru modernizarea Parcului Unirii şi construcţia Monumentului şi a Podului Unirii provin de la bugetul de stat şi sunt în valoare de circa 20 de milioane de lei.

dancila alba iulia

Protestatari la Alba Iulia

După o poză de grup lângă monument, întreaga delegaţie a parcurs Podul Unirii spre Catedrala Ortodoxă a Încoronării. Aici, minştrii au fost primiţi de Arhiepiscopul Irineu care i-a decorat cu ordinul bisericesc ”Donum Sacrum Unitatis”. La rândul său, premierul României i-a oferit înaltului prelat un stilou şi l-a rugat să scrie rugăciuni pentru ca românii să fie mai puţin dezbinaţi. ”Din păcate, vedem că şi în An Centenar, multă dezbinare există şi cred că numai o românie unită pentru proiectele importante pentru ţară ne va ajuta să facem paşi importanţi. Acest lucru eu chiar mi-l doresc şi sper să înţeleagă cât mai mulţi români”, a spus Viorica Dăncilă.

dancila alba iulia

Membri Guvernului în Sala Unirii

După momentul din biserică au urmat huiduielile pentru delegaţia guvernamentală. Circa 10 persoane, unele dintre cele care participă frecvent la protestele din Alba Iulia, au scandat sloganuri anti-guvernamentale şi au solicitat demisia Guvernului. „Nenorociţilor, să vă fie ruşine, nulităţilor! Sunteţi nulităţi toţi!“, a spus unul dintre protestatari la un megafon. Dăncilă şi membri Guvernului au depus apoi o coroană la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, după care au intrat, pe fondul sonor al huiduielilor, în Sala Unirii. Aici a fost făcut public un film de propaganda axat pe simbolul Dracula şi asemănarea României cu ”Grădina Maicii Domnului”, s-a dat citire unei rezoluţii de Centenar şi s-au adoptat acte normative ”încărcate” de promisiuni financiare.

dancila alba iulia

”Avem privilegiul istoric de a fi miniştri ai Guvernului României în momentul aniversării a o sută de ani de la Marea Unire proclamată aici, la Alba Iulia. În plan simbolic este probabil cel mai emoţionant moment al mandatului nostru. Vom continua să punem în aplicare politici publice în serviciul ţării şi în beneficiul cetăţeanului, să arătăm copiilor şi urmaşilor noştri că avem capacitatea să le lăsăm moştenire o Românie demnă, prosperă, mai unită şi mai puternică", a declarat Dăncilă, la începutul şedinţei de la Alba Iulia. La final, premierul a semnat în Cartea Cetăţii Alba Carolina şi a primit din partea preşedinteleui Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, un stilou ”centenar”. Dăncilă a spus că va folosi stiloul pentru a semna ”acte importante” şi la preluarea de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

Este vorba despre un stilou inscripţionat cu mesajul „2004 aderarea Romaniei la NATO”, cu care a şi semnat în Cartea de Onoare. „Sper ca acest stilou să fie cel cu care voi depune semnătura pe acte importante pentru români. Voi folosi pentru prima oară acest stilou atunci când vom prelua preşedinţia Consiliului UE. Cred că si preluarea Preşedinţia este un moment important pe care dacă îl vom trece cu bine, lucru care am încredere că se va întâmpla, va însemna istorie pentru ţara noastră”, a afirmat Viorica Dăncilă.

La final, prefectul de Alba, Dănuţ Emil Hălălai, a afirmat despre protestatari că au fost cazuri izolate. ”Au fost cazuri izolate şi nu fac cinste de Ziua României asemenea activităţi. Trebuie să fim uniţi”, a spus Hălălai. La rândul său, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a refuzat să comenteze în legătură cu declaraţia sa privind limitarea permisului de lucru într-un stat UE la maximum 5 ani şi a susţinut că nu a auzit scandările unor protestatari la adresa sa. ”Am spus ce am avut de declarat. Român pur sânge, atât”, a declarat Eugen Teodorovici la ieşirea din Sala Unirii.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite