FOTO VIDEO Relatări emoţionante despre intervenţia pompierilor la incendiul uriaş de la Alba Iulia

FOTO VIDEO Relatări emoţionante despre intervenţia pompierilor la incendiul uriaş de la Alba Iulia

Pentru mulţi pompieri a fost cel mai mare incendiu la care au participat: Foto: ISU Alba

Pompieri din 4 judeţe s-au luptat cu incendiul uriaş din zona industrială a municipiului Alba Iulia care a distrus o fabrică de condimente şi ingrediente alimentare.

Ştiri pe aceeaşi temă

La intervenţia de la Alba Iulia au participat în prima zi circa 100 de pompieri din patru judeţe: Alba, Cluj, Sibiu şi Hunedoara. Duminică au mai rămas la faţa locului doar pompierii din Alba, care se chinuie de mai bine de 30 de ore ca să stingă ultimele focare. Intervenţia pompierilor a fost una dificilă, în condiţii grele, cel puţin în primele ore. Reprezentanţii Inspectoratelor din Cluj şi Alba au promovat în mediul on-line relatări emoţionante cu privire la activitatea de la Alba Iulia.
 
Relatarea pompierilor din cadrul ISU Cluj:
Sună alarma dis-de-dimineaţă în Detaşamentul de Pompieri Turda. Se opresc pregătirile pentru schimbul de tură şi sar în autospeciale pentru a porni spre o nouă urgenţă.
Vine ordinul de misiune: 
- Trebuie să plecaţi în sprijinul colegilor din judeţul Alba. Este un incendiu care a cuprins o hală de câteva mii de metri pătraţi.
Două autospeciale pornesc imediat pentru a lupta cu flăcările flăcărilor din judeţul Alba. 
În cabine, pompierii îşi pregătesc echipamentele pentru intervenţie şi încearcă să-şi imagineze urgia pe care urmează să o înfrunte. Prin staţie se aude:
”La incendiu vor ajunge şi forţe din Hunedoara şi Sibiu!”
- Dacă e un incendiu la care merg pompieri din patru judeţe, trebuie să fie imens!
 
În sunetele de sirenă, pompierii transmit familiilor că vor ”întârzia”. Mesajele sunt scurte şi reci, pentru a nu-i îngrijora. Cristian e şoferul uneia din cele două autospeciale, e cu ochii în patru la şoseaua rece şi la şoferii care încep să apară la primele ore ale dimineţii. În goana autospecialei, gândul său fuge către fiica sa, care îl aşteaptă acasă, să plece peste două ore la competiţia naţională de Karate. El trebuia să o ducă cu maşina, împreună cu o colegă de echipă, la competiţia din Cluj-Napoca.
 
   
- Nu ajung să vă duc astăzi la competiţie, trebuie să mergeţi cu altceva.
Fumul negru se zăreşte de departe şi prevesteşte giganticul incendiul care începe să se asemene cu o furtună de foc. Flăcările absorbiseră aproape în întregime hala imensă şi tot ceea ce aruncau pompierii albaiulieni în gura lor. Se alătură dispozitivului, încep să trimită tonele de apă înspre vâlvătaie şi să scoată bunurile nepârjolite din hală. 
După cinci ore de luptă, flăcările cedează în cele din urmă, dar lasă în urmă un sinistru nemărginit, compus din cenuşă şi metal contorsionat.
 
Strâng accesoriile şi pornesc spre casă.
În cabină se aud colegii care vorbesc la telefon:
- Gata, am terminat, ajung imediat!
Cristian e la volan, tăcut. Se întreabă pe sine, în gând:
- S-or fi descurcat fără mine? Oare ce-o să zică fata când ajung acasă?
 
 
Când intră în casă e linişte. O caută pe fiica sa şi o găseşte în cameră.
- Am luat medalie...
- ... Îmi pare rău că nu am ajuns să vă duc la competiţie...
- Ne-a dus mama colegei mele. 
- ... am vrut fiu astăzi alături de tine la corepetiţie!
- Mi-a spus mama că ai vrut şi mi-a spus că a trebuit să stingi un incendiu mare, din alt judeţ. Eu m-am gândit mereu la tine, mi-am dorit să învingi flăcările şi să te întorci cu bine acasă. Astăzi nu am vrut să mă dau bătută... Astfel de momente ale tatălui pompier şi ale copilului său sunt greu de descris, dar uşor de înţeles. E doar o întâmplare din viaţa unui pompier, care are #curaj şi #devotament, la fel ca şi colegii săi.
 
 
Povestea relatată de pompierii din Alba:
”Lupta pompierilor cu flăcările care au mistuit fabrica de condimente din Alba Iulia se duce de peste 30 de ore şi continuă şi în acest moment. Cum a început una dintre cea mai dificilă intervenţie a pompierilor din Alba?
 
Ora 6,00, sâmbătă dimineaţă. Afară era încă noapte când Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Unirea'' a judeţului Alba este anunţat că la o fabrică de pe Calea Ciugudului a izbucnit un incendiu.
Nu a durat mult până când pompierii din Alba Iulia au ajuns la faţa locului, însă dezastrul nu mai putea fi oprit. Flăcările cuprinseseră mai bine de jumătate din fabrică. Imediat au fost mobilizate toate forţele disponibile Inspectoratului pentru Situaţii de urgenţă ”Unirea'' al judeţui Alba, dar având în vedere faptul că incendiul se manifesta pe o suprafaţă foarte mare au fost chemaţi în ajutor pompierii din judeţele vecine.
 
 
În curtea fabricii se desfăşoară toate forţele, toţi pompierii colaborează şi au un singur scop, să lichideze incendiul, se începe lupta cu flăcările înalte de câţiva metri. Halele ardeau ca nişte torţe şi plăcile de la exterior pocneau şi se prăbuşeau în interior.
Ora 15:35 Intervenţia pompierilor continuă pentru stingerea focarelor din interiorul fabricii.
Ora 18:50 Afară este din nou noapte, iar incendiul nu este încă stins. Focul se reaprinde ori de câte ori pompierii ridică bucăţile de tablă.
 
 
A urmat o noapte lungă pentru colegii noştri care au luptat cu flăcările toată noaptea în încercarea de a lichida toate focarele existente sub materialele din care era confecţionată hala şi care s-au prăbuşit în urma incendiului. Duminică dimineaţa, intervenţia continuă, se face schimbul de tură, pompierii epuizaţi care au acţionat până la acea oră se înlocuiesc pentru a se odihni şi pentru a ajunge şi ei la familii, colegii lor preiau misiunea de intervenţie care continuă şi pe parcursul zilei de azi pentru a lichida incendiul”.
 

Citiţi şi:

 

 
Imagini din aceeasi galerie
  • Sursa foto: ISU Alba - IGSU
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările